Κρήτη

Επιτέλους σε ύφεση ο πύρινος εφιάλτης στη Μεσαρά(ηχητικά-video)

Επιτέλους σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το πρωί στα νότια του Νομού Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αντισκαρίου με κανένα πλέον μέτωπο ενεργό και με τους ανέμους να έχουν κοπάσει  αισθητά κάνοντας έτσι και ευκολότερο το έργο της πυροσβεστικής που εδώ και δύο ημέρες δίνει μεγάλη μάχη  για την κατάσβεση της φωτιάς

Ακούστε τι δήλωσε σήμερα ο Διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης κ. Ραπανάκης στον 9,84 κάνοντας λόγο για ύφεση της φωτιάς χωρίς κανένα ενεργό μέτωπο και χωρίς να απειλείται οικισμός ή ακόμη και θερμοκήπια.

Οι ζημιές εκτιμάται ότι είναι μεγάλες καταστρέφοντας  χορτολιβαδικές ,γεωργικές εκτάσεις,ελαιόδεντρα και θερμοκήπια αγγίζοντας σύμφωνα και με τον διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κρήτης τα 4000  στρέμματα ενώ υπήρξεκαι μία αποθήκη που  τυλίχτηκε στις φλόγες.

Ακούστε τι δήλωσε στον 9,84 σήμερα το πρωί η Δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη σε μία πρώτη προσπάθεια να δώσει την  δική της εξήγηση για τα όσα διαδραματιστήκαν χθες στη Μεσαρά  και να κάνει έναν πρώτο απολογισμό της καταστροφικής  φωτιάς.

Μετά από τις συντονισμένες ενέργειες των πυροσβεστικών ανακριτικών υπαλλήλων του Κλιμακίου Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Κρήτης, αναζητούνται προς σύλληψη στα πλαίσια του αυτοφώρουο Γ.Κ. κάτοικος Δ.Κ. Αντισκαρίου του Δ. Φαιστού και ο κάτοικος Δ.Κ. Αντισκαρίου του Δ. Φαιστού, ως υπαίτιοι της πυρκαγιάς.

Στο σημείο παραμένει μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής και από τους 4 νομούς της Κρήτης με  14 οχήματα και 30  άνδρες ,2 πεζοπόρα της Γ ΕΜΑΚ με 20 άνδρες, ενώ το πρώτο φως της ημέρας απέδειξε ότι δεν χρειαζόταν η συνδρομή σήμερα των ελικοπτέρων που χθες από την πρώτη στιγμή επιχειρούσαν στα σημεία με συνεχείς ρήψεις νερού.

Επίσης αποχώρησαν και οι υδροφόρες των Δήμων της Μεσαράς που χθες και εκείνες έδωσαν την δική τους μάχη  σε μία προσπάθεια να μετριάσουν την μανία του πύρινου εφιάλτη

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΑΡΑ

Η φωτιά χτύπησε για μία ακόμη φορά το Νότο του νομού Ηρακλείου και συγκεκριμένα την περιοχή του Αντισκαρίου, από όπου και εκδηλώθηκε με αφετηρία τις ανεμογεννήτριες.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Αγωνία και αναστάτωση την ίδια ώρα από τους κατοίκους της περιοχής που δυστυχώς γίνονται στο ίδιο τρομακτικό έργο θεατές , καθώς και πέρυσι η συγκριμένη περιοχή είχε  βρεθεί σε πύρινο κλοιό με ανυπολόγιστες και τότε ζημιές για ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική το θετικό είναι ότι οι θυελλώδεις άνεμοι που χθες ξεπερνούσαν και σε ένταση τα 10 Μποφώρ δυσκολεύοντας το έργο των πυροσβεστών ,έχουν κοπάσει μην ξεπερνώντας  τα 5-6 μποφώρ , ωστόσο δεν λείπουν οι κατά διαστήματα ρυπές που ανεβάζουν την ένταση με αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση να κρίνεται επιβεβλημένη και αναγκαία η παρουσία της πυροσβεστικής ακόμη και αν η φωτιά δεν δείχνει πλέον τις απειλητικές της διαθέσεις.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Αντισκάρι, Λέντας, Τζίγκουνας, Πλατιά Περάματα και Γερόκαμποις ήταν οι περιοχές που βρέθηκαν  στο μάτι του κύκλωνα, με τον τελευταίο οικισμό να ζητείται να εκκενωθεί από την πυροσβεστική υπηρεσία ,.

Μάλιστα χθες με δελτίο της η ΕΜΥ αναφερόταν στις άσχημες καιρικές συνθήκες και στους θυελλώδεις ανέμους  που έπνεαν  σε διάφορες περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και ο Φουρφουράς Ρεθύμου αλλά και ο Λέντας Ηρακλείου, όπου οι ριπές του ανέμου έφταναν  τα 93,3 χιλιόμετρα/ώρα.

Το απόγευμα ωστόσο η φωτιά είχε γίνει κάτι παραπάνω από απειλητική σε τέτοιο σημείο μάλιστα που και ο ανθρώπινος παράγοντας ήταν αδύνατο  να την ελέγξει. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από  τον οικισμό Γερόκαμπου κάτι που επετεύχθη με την συνδρομή και της αστυνομίας . Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι 11-12 μποφόρ, γεγονός μάλιστα που νωρίτερα - και ενώ δεν υπήρχε βοήθεια από εναέρια μέσα - είχε σαν αποτέλεσμα να εγκλωβίσει στον πύρινο κλοιό 8 πυροσβέστες, ανάμεσά τους και τον ίδιο το διοικητή. Και τα 8 άτομα ωστόσο μεταφέρθηκαν σε ασφαλή μέρη και είναι καλά στην υγεία τους.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Το πέρασμα της πυρκαγιάς θεωρείται καταστροφικό έχοντας ήδη αποτεφρώσει δεκάδες στρέμματα χορτολιβαδικής και γεωργικής έκτασης και βέβαια θερμοκήπια,αγροτικές κατοικίες αλλά και βοσκοτόπια .

Στο πλαίσιο της έρευνας οι αρχές έχουν καταλήξει σε δυο κατοίκους της περιοχής οι οποίοι φέρονται να ευθύνονται για την πρόκληση της μεγάλης αυτής πυρκαγιάς.

Της Βάλιας Μπούη

Σχόλια