Κρήτη

ΔΕΗ: Σε ποιες περιοχές της Κρήτης κατεβαίνουν οι διακόπτες

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας για το θέμα της πώλησης της "μικρής ΔΕΗ" πραγματοποιήθηκε το πρωί και στο Ηράκλειο. Η κινητοποίηση ξεκίνησε από τις 7 το πρωί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ σε Τσαλικάκι-Ληνοπεράματα, με εργαζόμενους να ενημερώνουν και τους καταναλωτές της ΔΕΗ για τις εξελίξεις.

«Ενδεικτικό πρόγραμμα» για τις προληπτικές διακοπές ηλεκτροδότησης, λόγω απεργίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ, παρουσίασε ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΔΔΗΕ).Οι καταναλωτές μπορούν πάντως να ενημερώνονται και τηλεφωνικά στον αριθμό 210 6241860.

Πάντως, όλα συνηγορούν στο ότι έρχονται δύσκολες μέρες για τα νοικοκυριά αλλά και τους επιχειρηματίες και στην Κρήτη, αφού η μετωπική αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση και τα συνδικάτα για το θέμα της πώλησης της "μικρής ΔΕΗ" οδηγεί στα άκρα πλέον το τεντωμένο τις τελευταίες μέρες σχοινί.

Ανυποχώρητη, όπως δήλωσε χθες από το Στρασβούργο ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση προχώρησε χθες στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ενεργοποιώντας έτσι την απόφαση που έχουν λάβει εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ για πανελλαδικές κυλιόμενες, 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν από σήμερα τα ξημερώματα, με την κυβέρνηση να προετοιμάζεται να "απαντήσει" ακόμα και με επιστράτευση των απεργών.

Την ίδια ώρα, τη διαβεβαίωση ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ έδωσε σήμερα Πέμπτη μέσω δηλώσεών του στο "Σκάι" ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Σήμερα το πρωί, εξάλλου, η ΔΕΗ κατέθεσε αγωγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών με αίτημα να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ΓΕΝΟΠ, ενώ "πορτοκαλί συναγερμό" κήρυξε ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ, θέτοντας, παράλληλα, το σύστημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Και ενώ οι πολίτες βλέπουν την πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ να έχει χτυπήσει κόκκινο, με τη μεν κυβέρνηση να δηλώνει ανένδοτη απέναντι στους λαϊκιστές και το δε ΣΥΡΙΖΑ να ζητά δημοψήφισμα για το ξεπούλημα (για το οποίο ήδη συναίνεσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος), η αγωνία στους καταναλωτές χτυπά κόκκινο, αφού οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, είναι δεδομένες... Και μένει να διαφανούν σε τι βαθμό θα είναι οι διακοπές και άρα η ταλαιπωρία πολιτών και επιχειρηματιών, μεσούσης μάλιστα της τουριστικής σεζόν.

Κλειστές παραμένουν οι πόρτες για τους καταναλωτές για τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Τσαλικάκι, λόγω της κινητοποίησης των εργαζομένων.

Δεδομένης της καθόδου των εργαζομένων της ΔΕΗ σε διαδοχικές απεργιακές κινητοποιήσεις, η ΔΕΗ και ειδικότερα ο διαχειριστής του Δικτύου Διανομής έχουν προγραμματίσει και θα τροποποιούν φυσικά, ανάλογα με τις συνθήκες, προγράμματα κυλιόμενων περικοπών στην ηλεκτροδότηση ανά περιοχή...

Πρόκειται δηλαδή για εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος που γίνονται από τον ίδιο το διαχειριστή του συστήματος για να αποφευχθεί τυχόν κατάρρευση του συστήματος. Κοινώς δηλαδή μπλακ-άουτ, το οποίο, αν δε γίνουν διακοπές ρεύματος, θα συμβεί αφού λόγω των απεργιών οι μονάδες και τα εργοστάσια της ΔΕΗ θα υπολειτουργούν. Δε θα υπάρχει η αναγκαία παραγωγή ρεύματος και άρα το σύστημα δε θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της ζήτησης, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει...

Και στην Κρήτη λοιπόν, όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Γιάννης Βρέντζος, θα υπάρξουν αναπόφευκτα διακοπές ρεύματος... Διακοπές, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, τις οποίες δεν κάνουν οι εργαζόμενοι αλλά η ίδια η Επιχείρηση.

«Από τη στιγμή που έχουμε επαναλαμβανόμενες απεργίες, οι μονάδες θα υπολειτουργούν. Ως εκ τούτου θα έχουμε διακοπές ρεύματος. Να το εξηγήσουμε ότι εμείς, οι εργαζόμενοι, δεν κόβουμε το ρεύμα. Δεν κατεβάζουμε κανένα ρελέ, κανένα διακόπτη. Εμείς απλώς ασκούμε το συνταγματικό μας δικαίωμα της απεργίας, προσπαθώντας να σταματήσουμε το ξεπούλημα αυτό του 30% της ΔΕΗ. Λοιπόν, κάνουμε την απεργία μας. Δίνουμε το προσωπικό ασφαλείας που ορίζει ο νόμος. Από εκεί και πέρα τις διακοπές ηλεκτροδότησης, τους διακόπτες τους κατεβάζει ο ΔΕΔΔΗΕ, που κάνει το σχεδιασμό του με εκ περιτροπής διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Ως εργαζόμενοι, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και να συναινέσουμε με αδράνεια στις μεθοδεύσεις ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Θα κάνουμε τον αγώνα μας και εδώ στην Κρήτη, όπως σε όλη τη χώρα. Και περιμένουμε να δούμε τι θα πράξει η κυβέρνηση. Διότι ακούγονται πολλά. Έχουμε πληροφορίες πως ετοιμάζονται να κινητοποιήσουν τις δικαστικές Αρχές για να κηρύξουν καταχρηστική την απεργιακή κινητοποίηση και να προχωρήσουν σε επιστράτευση. Λοιπόν ίσως το δούμε και αυτό. Επιστράτευση με την έναρξη μιας απεργίας. Άλλωστε, στην Ελλάδα τα έχουμε δει όλα. Ε, θα φορέσουμε τα στρατιωτικά μας είδη, ρούχα, καπελάκια και θα περιμένουμε τα φύλλα επιστράτευσης», ανέφερε ο κ. Βρέντζος.

Ο ίδιος σε πρώτη φάση εκτίμησε πως οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος ανά περιοχή, σε τοπικό επίπεδο, δε θα υπερβαίνουν τα 45 λεπτά με τη 1 ώρα το αργότερο, ενώ θα γίνονται τις ώρες αιχμής... Δηλαδή το διάστημα από τις 10 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα ως τις 10 το βράδυ.

Για την πιθανότητα προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος από σήμερα, εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ, προειδοποιεί ο διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), δίνοντας παράλληλα συμβουλές προς τους καταναλωτές:

- Να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων καθ' όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.

- Η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και ανεξάρτητα από το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών και άρα οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».

- Για τα άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ο ΔΕΔΔΗΕ συνιστά να επισκεφθούν άμεσα το πλησιέστερο στην περιοχή τους νοσοκομείο, διαφορετικά να επικοινωνήσουν με το κέντρο βλαβών της περιοχής τους, στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα της ΔΕΗ, των αιγιαλών, του εθνικού μας πλούτου και της δημόσιας περιουσίας. Καλούμε όλους τους πολίτες, φορείς, κινήματα και συλλογικότητες να συγκροτήσουμε ένα παλλαϊκό, κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, να δώσουμε τον αγώνα για να αποτραπεί αυτό το προμελετημένο έγκλημα σε βάρος των συμφερόντων της χώρας, των κοινωνικών αναγκών, να ματαιώσουμε τα σχέδιά τους και να βάλουμε τέλος στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές εξαθλίωσης της κοινωνίας, αποδόμησης του κράτους και των κοινωνικών αγαθών».

Του Μπάμπη Σαββίδη

Σχόλια