default-image

"Πόλεμος" κατά των ποντικών

Κρήτη
"Πόλεμος" κατά των ποντικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας ποντικός αρκεί για να μας σκοτώσει χωρίς να προλάβουμε το καταλάβουμε... Είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, αλλά συμβαίνει, όπως διαπιστώσαμε από το τραγικό περιστατικό με το θάνατο του αθλητή στα Χανιά, το οποίο και προκάλεσε συναγερμό σε όλες τις εμπλεκόμενες Αρχές, οι εκπρόσωποι των οποίων θα συναντηθούν στο γραφείο του ΔΥΠΕάρχη Κρήτης Αντώνη Γρηγοράκη στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης για να συντονίσουν από κοινού τη δράση τους. Η "Ν. Κρήτη", θέλοντας να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τα σημαντικά μέτρα προφύλαξης από τον κίνδυνο της λεπτοσπείρωσης, δημοσιεύει σήμερα χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες από ειδικούς επιστήμονες που γνωρίζουν όσα πρέπει να μάθουμε όλοι μας προκειμένου να προστατευτούμε απέναντι στα τρωκτικά!

Η ΔΥΠΕ Κρήτης συντονίζει το έργο των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, με τον Αντώνη Γρηγοράκη να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, έχοντας συγκαλέσει σύσκεψη για τις 12 το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής. Στη συνάντηση θα παρευρίσκονται λοιμοξιολόγοι, στελέχη του Υγειονομικού και γενικά επιστήμονες που έχουν μερίδιο ευθύνης στον αγώνα κατά της λεπτοσπείρωσης, κηρύσσοντας πλέον ανοιχτά τον πόλεμο στα ποντίκια που ζουν στην Κρήτη, μετά το θάνατο του άτυχου νεαρού. Βέβαια, ακόμα δεν υπάρχει η επίσημη εργαστηριακή εξακρίβωση πως επρόκειτο για λεπτοσπείρωση, αλλά όλα συγκλίνουν και συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση, λόγω της επαφής στην οποία είχε έρθει το θύμα με ένα ποντίκι και με τρόπο που δεν έχει ξεκαθαριστεί μέχρι στιγμής.

Το Υγειονομικό

Ταυτόχρονα με το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών (που δε μεταδίδουν λεπτοσπείρωση, όπως εκ παραδρομής γράψαμε χθες), η Περιφέρεια Κρήτης έχει ετοιμάσει και πρόγραμμα ελέγχου του πληθυσμού και καταπολέμησης των κουνουπιών. Την πληροφορία αυτή αποκαλύπτει στη "Ν. Κρήτη" ο υγιεινολόγος-επόπτης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Αντώνης Παπαδάκης.

«Σκοπός μας είναι, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο περιορισμός και ο έλεγχος του πληθυσμού των τρωκτικών», λέει στην εφημερίδα μας ο γνωστός επιστήμονας. «Αυτό επιτυγχάνεται με τη συστηματική μυοκτονία σε κατοικημένες περιοχές και σε χώρους όπου κινούνται άνθρωποι, όπως κατοικίες, αυλές, αποθήκες κ.λπ., τον καθαρισμό των χώρων αποθήκευσης και της αυλής από χόρτα, την απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών και την κατάλληλη περίφραξη και ασφαλή διατήρηση αποθηκευμένων τροφίμων, ζωοτροφών ή αγροτικών προϊόντων και τη συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων».

Ο Αντώνης Παπαδάκης τονίζει ακόμη ότι χρειάζονται ατομικά μέσα προστασίας σε επαγγελματικές ομάδες υψηλού κινδύνου. Απαιτείται αποφυγή άμεσης επαφής του σώματος χωρίς μεσολάβηση προστατευτικού μέσου με ύποπτα ύδατα (λάσπη, λίμνες, στάσιμα νερά), όπως π.χ. κατά τη διάρκεια κολύμβησης ή περπατήματος χωρίς χρήση υποδημάτων, ή με ούρα ή γεννητικά εκκρίματα ζώων. Πλύσιμο χεριών (αν είναι δυνατόν και με τη χρήση σαπουνιού) μετά από επαφή με ούρα (γεωργοί, εργάτες στα μηχανοστάσια ξενοδοχείων κ.λπ.)».

Απλά, προσέχουμε

Η "Ν. Κρήτη" κατέγραψε και δημοσιεύει σήμερα χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες από τον κτηνίατρο Πολυχρόνη Νικηφοράκη, που μιλάει από την πλευρά της δικής του επιστήμης, απευθυνόμενος βασικά σε γεωργούς και κτηνοτρόφους αλλά και σε ανθρώπους που ζουν σε αγροτικές περιοχές. «Η λεπτοσπείρωση δεν προέρχεται από τα ζώα. Μόνο ο ποντικός είναι ο φορέας της ασθένειας αυτής προς τον άνθρωπο. Ακόμα και ο σκύλος, που τον εμβολιάζουμε για λεπτοσπείρωση, κινδυνεύει μόνο εκείνος αν τον ακουμπήσει τρωκτικό και τον μολύνει. Ο σκύλος δεν κολλάει λεπτοσπείρωση στον άνθρωπο. Ούτε ο άνθρωπος στο σκύλο», ξεκαθαρίζει ο κ. Νικηφοράκης. Ο κίνδυνος αυτός δεν υπάρχει για τη γάτα, ούτε για άλλα οικόσιτα ζώα, όπως εξηγεί ο κ. Νικηφοράκης.

Σε ό,τι αφορά κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους, ο κ. Νικηφοράκης τονίζει ότι δεν είναι εύκολο, ούτε εφικτό να μπορέσει κάποιος να εξαφανίσει την παρουσία ποντικών από το στάβλο και το περιβάλλον. «Είναι πολύ δύσκολο. Είναι σαν να λέμε ένα ζώο που ζει έξω να μην πιάσει ψύλλους. Μπορεί όμως να κρατάει τους πληθυσμούς των ποντικιών ελεγχόμενους. Δεν μπορεί να τους μηδενίσει. Και να προσπαθεί να κρατάει μακριά από τα ποντίκια την τροφή των ζώων όσο περισσότερο μπορεί».

Απαντώντας στα ερωτήματά μας, αναφέρει πως το ασβέστωμα σε στάβλους και στην ύπαιθρο, που συνηθίζουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι, δεν προστατεύει από λεπτοσπείρωση, αλλά βοηθάει σε κάποιο βαθμό να απολυμάνουμε στάσιμα νερά, έδαφος και σημεία όπου μπορεί να υπάρχουν κόπρανα και ούρα ποντικών.

Πρέπει να τηρούμε τις συνθήκες υγιεινής

Τι κάνουμε όμως αν βρούμε ένα ποντίκι ψόφιο στην αυλή μας, στο στάβλο μας ή κάπου εκεί που έχουμε τα ζώα μας; Τον θάβουμε ή τον πετάμε στα σκουπίδια; Στο ερώτημα αυτό που θέσαμε στο γνωστό κτηνίατρο, εκείνος μας απάντησε: «Κατά την προσωπική μου άποψη είναι καλύτερα να θάβουμε τον ποντικό. Και αυτό το λέω δεδομένου ότι αν τον πετάξουμε στα σκουπίδια, σε περίπτωση που έχει λεπτοσπείρωση, θα κινδυνεύσει ο εργαζόμενος στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων».

Για να δώσει έμφαση στο πόσο δύσκολο είναι να αρρωστήσει ο άνθρωπος από λεπτοσπείρωση και άρα απλά πράγματα δε δικαιολογούμαστε να μην τηρούμε, ο Πολυχρόνης Νικηφοράκης τονίζει: «Αν πάθει η κότα λεπτοσπείρωση, εμείς τρώγοντάς τη δεν κινδυνεύουμε ούτως ή άλλως. Πες ότι πιάνω έναν ποντικό που έχει λεπτοσπείρωση. Αν τον ψήσω και το φάω, για να καταλάβετε, δεν κινδυνεύω να αρρωστήσω. Σας λέω αυτά τα ακραία παραδείγματα για να καταλάβετε ότι μόνο τρώγοντας τα κάτουρα του ποντικού θα προσβληθούμε από λεπτοσπείρωση», ξεκαθαρίζει ο κ. Νικηφοράκης. Μας λέει επίσης ένα άλλο ακραίο παράδειγμα. «Αν εγώ μπω σε μια αποθήκη όπου κρέμεται ένα τυρί χωρίς καμία προφύλαξη και το πιάσω και το φάω και πάθω λεπτοσπείρωση τότε μάλλον πήγαινα γυρεύοντας. Τόσο δύσκολο είναι κάποιος να κάνει ένα λάθος που θα έχει ως συνέπεια να πάθει λεπτοσπείρωση».

Βέβαια, την ίδια ώρα, όπως έχουν ανακοινώσει οι αρμόδιοι, μπορεί ο άνθρωπος να προσβληθεί και αν έχει κάποια πληγή στο δέρμα του, μέσα από την οποία μπορεί να εισχωρήσει το μικρόβιο. Για το λόγο αυτό, σε γεωργικές εργασίες, αλλά εννοείται και σε καθαρισμούς στάβλων, είναι άκρως σημαντικό να φοράμε γάντια εργασίας.

«Άρα θα πρέπει να τηρούμε συνθήκες υγιεινής και να προσέχουμε τι τρώμε. Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των τρωκτικών, θα πρέπει να τοποθετούμε τα δολώματα αλλά να είμαστε πολύ προσεκτικοί μην τα φάνε άλλα ζώα. Γενικότερα πάντως», προσθέτει ο κ. Νικηφοράκης, «πρέπει να είσαι πολύ απρόσεκτος για να πάθεις λεπτοσπείρωση».

Καταλήγοντας εξηγεί ότι «ένα ποντίκι δεν είναι απόλυτο ότι έχει λεπτοσπείρωση. Ενώ αν ένα ποντίκι με λεπτοσπείρωση ψοφίσει, όσο είναι νωπό είναι φορέας της ασθένειας. Όταν χάσει τα υγρά του, δεν έχει λεπτοσπείρωση».

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News