default-image

Πέντε νέοι επιστήμονες "ξαναχτίζουν" την Ιεράπετρα (video-photos)

Κρήτη
Πέντε νέοι επιστήμονες "ξαναχτίζουν" την Ιεράπετρα (video-photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με πολύ μεράκι και άριστη τεχνική, 5 νέοι επιστήμονες κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το πώς φαντάζονται το παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας (στη φωτογραφία η μακέτα από τη μαρίνα της πόλης).

Μακέτα από την κάτω παραλία

Η ομάδα που δούλεψε εθελοντικά τη μελέτη "Επί Πόλεως", και όχι επιπόλαια, θεωρεί ότι πρέπει η Ιεράπετρα να προκαλέσει τον κάτοικό της να την περπατήσει αλλά και τον ξένο να την επισκεφτεί. Πρέπει η πόλη να εκμεταλλευτεί όλα τα πλεονεκτήματά της και να μπει στο χάρτη του ΕΟΤ ως τουριστικός προορισμός.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Ο Ναυτικός Όμιλος

Στην αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" παρουσιάστηκε, από 5 νέους Ιεραπετρίτες επιστήμονες, η μελέτη του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας, που εκπονήθηκε και κοστολογήθηκε στην προοπτική της εφαρμογής της με 16 εκατ. ευρώ.

Το πολιτιστικό πάρκο

Η μελέτη αυτή αφορά στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της πόλης που αποτελεί και την ταυτότητά της.

«Το να μπαίνεις στη διαδικασία να κάνεις μια πρόταση ανάπλασης ενός μεγάλου τμήματος μιας πόλης αρχικά προϋποθέτει ότι έχεις αναγνωρίσει το υφιστάμενο πρόβλημα», λέει ο τοπογράφος μηχανικός Τάκης Πατεράκης σε ιδέα του οποίου κινήθηκε η ομάδα των μελετητών.

Ανάπλαση σε μήκος 2.300 μ.

«Η συγκεκριμένη ανάπλαση αφορά το παραλιακό μέτωπο της πόλης της Ιεράπετρας σε μήκος 2.300 μ.», μας εξηγεί ο 45χρονος τοπογράφος μηχανικός.

Η Ιεράπετρα, η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, είναι μια ιδιαίτερη πόλη που τουλάχιστον οι Γεραπετρίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία αναγνωρίζουν και συμφωνούν στο είδος των προβλημάτων της.

Η πόλη έχει "πρόσωπο" μήκους περίπου 3.500 μ. πάνω στις ανοικτές θάλασσες του Λιβυκού Πελάγους, με πεντακάθαρες παραλίες μέσα σ' αυτή, εύκολα προσβάσιμες για τους λουόμενους. Ταυτόχρονα όμως το μισό από αυτό το "πρόσωπο" καταλαμβάνεται από μη οικονομικές χρήσεις , όπως τα κτήρια του Δήμου, την Αστυνομία, το Δημοτικό Γυμναστήριο, Γυμνάσιο, Λύκειο, Δημοτικό Σχολείο, Παιδικό Σταθμό, την εκκλησία της Αγ. Φωτεινής, καθώς και από ένα χώρο εμβαδού περίπου 10 στρεμμάτων που δημιουργήθηκε από μπάζωμα της θάλασσας και η τωρινή χρήση του κατά το ήμισυ περίπου είναι δημοτικό πάρκινγκ. Το υπόλοιπο τμήμα των οικονομικών χρήσεων καταλαμβάνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του από τετραώροφες και πενταώροφες πολυκατοικίες πολύ κοντά στη θάλασσα.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να δίνουν στην πόλη ένα εσωστρεφή χαρακτήρα. Είναι σαν να έχει γυρίσει την πλάτη της στη θάλασσα.

«Η πρότασή μας (η οποία είναι μια εθελοντική προσπάθεια) αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναγνωρίσαμε, την πρόταση νέων χρήσεων και την ανάδειξη όσο το δυνατόν της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης μας», προσθέτει ο κ. Τάκης Πατεράκης.

Η μελέτη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, «την ενεργοποίηση της μελέτης για την κατασκευή κυματοθραύστη (είχε κατατεθεί το 2004 στη Νομαρχία Λασιθίου και σταμάτησε στην Μ.Π.Ε) στο σημείο που είχε προταθεί. Το σημείο αυτό είναι στην παλιά αποβάθρα. Ξεκινά από το τέλος των ενάλιων αρχαιοτήτων (σειρά βράχων) και έχει κατεύθυνση περίπου ΝΑ και μήκος 200 μ.

Του Νίκου Πετάση

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News