default-image

Φρίκη στον Κατσαμπά: Σκότωσαν εν ψυχρώ 13 σκυλιά (video)

Κρήτη
Φρίκη στον Κατσαμπά: Σκότωσαν εν ψυχρώ 13 σκυλιά (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιδιάβαιναν κάθε τόσο τους δρόμους του Κατσαμπά και θεωρούνταν γνώριμα - σχεδόν φίλοι και γείτονες - τα συμπαθή τετράποδα. Μάλιστα, για ορισμένους κάποια από αυτά χαρακτηρίζονταν το "καμάρι της γειτονιάς".

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Κι όμως, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής άρχισαν ξαφνικά να σπαράζουν... Με καμένα τα σωθικά τους, με αιμορραγία και αφρούς από το στόμα καλούσαν για βοήθεια, ξεσηκώνοντας τους πάντες στο πόδι!

Τουλάχιστον 30 γείτονες μαζεύτηκαν προχθές λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών του Κατσαμπά για να βρεθούν μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα. Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά συνολικά 13 σκυλιά ξεψυχούσαν με αφόρητους πόνους, ενώ οι άνθρωποι που τα κοιτούσαν με αγωνία καλούσαν και από την πλευρά τους για βοήθεια. Αλλά μάταια...

Μέχρι να φτάσουν τόσο άνθρωποι της Φιλοζωικής Οργάνωσης "Ζωφόρος", όσο και η Αστυνομία ήταν αργά... Τα 13 σκυλιά ήδη ψυχορραγούσαν από το δηλητήριο. Ένα από αυτά, που άντεξε ελάχιστη ώρα παραπάνω το μαρτυρικό θάνατο, κουνούσε με χαρά την ουρά του με το που αντίκρισε τους διασώστες, ενώ την ίδια στιγμή βρισκόταν το κεφάλι του πεσμένο πάνω στο πιατάκι με το δηλητηριασμένο κρέας που άφησε ο δράστης ή οι δράστες, οι οποίοι μέχρι χθες παρέμεναν άγνωστοι, παρά τις έρευνες της Αστυνομίας που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Εγκληματίες

Αστυνομικοί με δύο περιπολικά κατέφτασαν πραγματοποιώντας επιτόπια έρευνα. Εξάλλου, όπως τόνισε μιλώντας στη "Ν.Κ.", η πρόεδρος της Φιλοζωικής Οργάνωσης "Ζωφόρος" και γραμματέας της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Μαρία Χουστουλάκη, σε περίπτωση δηλητηρίασης από άγνωστο η Αστυνομία οφείλει να διερευνήσει, όπως κάνει και με το ανθρώπινο έγκλημα, με ανακριτικές διαδικασίες, σύμφωνα και με την εγκύκλιο στις 8/4/2013 του Αρείου Πάγου.

Δυστυχώς για την ώρα τα άθλια τέρατα που δολοφόνησαν μαζικά τα αθώα τετράποδα παραμένουν άφαντα. Όπως μάλιστα ανέφερε η κ. Χουστουλάκη, εφόσον διαπιστωθεί κάτι περαιτέρω ή υπάρχουν πληροφορίες για το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα, «ας επικοινωνήσουν με το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα ή τη φιλοζωική οργάνωση [email protected]».

Η ίδια, εξιστορώντας το ανατριχιαστικό περιστατικό, την έκταση του οποίου δεν ξεπερνά άλλο ανάλογο συμβάν, τόνισε παράλληλα πως η πράξη αυτή διώκεται αυτεπάγγελτα και η ποινή αγγίζει από 5.000 έως 15.000 ευρώ, ενώ η φυλάκιση φτάνει από ένα μέχρι 5 χρόνια.

«Ο νομοθέτης πλέον θεωρεί τους θανάτους κατά των ζώων ως βαριά πλημμελήματα. Αρκεί μια αναφορά στην Αστυνομία ή την Εισαγγελία ή στο Φιλοζωικό Σωματείο Ζωφόρος και ο δράστης θα διωχθεί».

Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι από το απίστευτο περιστατικό

Το προχθεσινό περιστατικό, όπως πρόσθεσε η κ. Χουστουλάκη, προκάλεσε αγανάκτηση και δεκάδες ήταν τα άτομα σε μια γειτονιά που ξεσηκώθηκαν ευαισθητοποιημένοι, καλώντας για βοήθεια, δίχως όμως να προλάβουν να σώσουν τα ζώα, καθώς εξαρτάται από το δόλωμα πότε θα επέλθει ο θάνατος.

«Το όλο σκηνικό δε μας χαρακτηρίζει θετικά και ως πολιτισμένη κοινωνία κι ενόψει της τουριστικής σεζόν λειτουργεί αρνητικά για τον τουρισμό και την οικονομία», υπογράμμισε η ίδια.

Αξίζει να τονιστεί πως ειδοποιήθηκε ο Δήμος Ηρακλείου και η ομάδα Καταφυγίου έδρασε άμεσα για την αποκομιδή των πτωμάτων των ζώων. Σημειώνεται πως το τελευταίο δίμηνο, σύμφωνα με την κ. Χουστουλάκη, έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά σε Φορτέτσα, Αμμουδάρα, Αλμυρό, ακόμη και στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου, όμως τέτοιος μαζικός αφανισμός σκυλιών όπως στον Κατσαμπά δεν έχει προκύψει.

Φέτος τουλάχιστον 30 σκυλιά έχουν δηλητηριαστεί μόνο στην πόλη του Ηρακλείου, ενώ σημειώνεται ότι πέρυσι στις τουριστικές περιοχές του Ηρακλείου ανάλογοι θάνατοι άγγιζαν τους 100 ετησίως, συμπεριλαμβανομένων και πολλών γατιών.

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News