default-image

Ειρηνικά πέρασε το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο Ηράκλειο

Κρήτη
Ειρηνικά πέρασε το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τιμώντας τους νεκρούς του εργατικού κινήματος στο Ηράκλειο ως είθισται πλέον τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος δυο ξεχωριστές εκδηλώσεις στο Ηράκλειο για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας βρέθηκαν στο δρόμο για να τιμήσουν τις θυσίες των αγωνιστών του εργατικού κινήματος, αλλά και να υπενθυμίσουν ότι εξακολουθούν να διεκδικούν τα δικαιώματα τους.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έδωσαν ραντεβού στο ΕΚΗ στις 10 το πρωί και μέλη του ΠΑΜΕ κάλεσαν τον δικό τους κόσμο στην πλατεία Ελευθερίας στις 10:30.

Ειρηνικά και χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό ολοκληρώθηκαν οι πορείες τόσο εκείνη που ξεκίνησε με την συμμετοχή 300 περίπου ατόμων από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, όσο και του ΠΑΜΕ.

Η δύναμη της αστυνομίας διακριτική ενώ άνδρες της τροχαίας ήταν επί ποδός για την ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Στο ΕΚΗ προηγήθηκαν οι ομιλίες εκπροσώπων φορέων και η κατάθεση στεφάνων, ενώ τα συλλαλητήρια ολοκληρώθηκαν με κατάληξη στα σημεία όπου έπεσαν νεκροί ο Στρατής Περγαλίδης και οι αδελφοί Χατζηγεωργίου.

«Όλοι στην απεργία και τον αγώνα ανατροπής του σημερινού αντεργατικού καθεστώτος στη χώρα μας», τόνισαν με μια φωνή απευθυνόμενοι στο λαό του Ηρακλείου, οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, άλλων συνδικαλιστικών φορέων στον ιδιωτικό τομέα και του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ, για τις σημερινές εκδηλώσεις.

Αλλά και την Παρασκευή, η 2α Μαΐου είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, είναι εκδήλωση μνήμης στον άνθρωπο που καθιέρωσε τον πρώτο εορτασμό, τον Σταύρο Καλλέργη, στο Μπραχίμο του Μυλοποτάμου, απ' όπου καταγόταν.

Το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Από την πλευρά του, για μία ακόμα φορά, το ΠΑΜΕ προχώρησε σε χωριστή κινητοποίηση καλώντας το δικό του κόσμο να συγκεντρωθεί στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας. Στο στρατόπεδο των κομμουνιστών ανήκει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος, που με ανακοίνωσή της καλεί τα μέλη της να βρεθούν στο χώρο αυτό. Το ίδιο ισχύει και για το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου.

Σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Η 1η Μάη είναι η μέρα που η παγκόσμια εργατική τάξη τιμά αγωνιστικά τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο, τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στην ταξική πάλη με το κεφάλαιο και τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, διατρανώνοντας την απόφασή της να συνεχίσει ως το τέλος, ως τη νίκη.

Αποτελεί σύμβολο στον αγώνα των εργαζόμενων για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Ο αιματοβαμμένος Μάης του 1886 και η ανεπανάληπτη θυσία των εργατών του Σικάγο αποτελεί οδηγό για το σήμερα και τις νέες μάχες που θα ακολουθήσουν και εμπνέει τους λαούς για τις μελλοντικές ηρωικές σελίδες που θα γραφτούν».

Στο Ρέθυμνο

Στο Ρέθυμνο, το Εργατικό Κέντρο και η ΑΔΕΔΥ κάλεσε  τους απεργούς για τις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

Ανάλογα καλέσματα εξέδωσαν ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ρεθύμνου και ο Σύνδεσμος Λογιστών και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ν. Ρεθύμνου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News