default-image

Ο Γ. Σταθάκης για αδειοδότηση οικονομικής δραστηριότητας

Κρήτη
Ο Γ. Σταθάκης για αδειοδότηση οικονομικής δραστηριότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βουλευτής Χανίων και υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιώργος Σταθάκης ανέπτυξε ως εισηγητής τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας "Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας".

Κατά την ομιλία του, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι «η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης με την πάταξη της γραφειοκρατίας και τη μείωση του οικονομικού κόστους ήταν επιθυμητή από καιρό. Ωστόσο, το εγχείρημα της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και βιασύνη, με συνέπεια να υπάρχουν πολλές ελλείψεις, ασάφειες και απροσδιόριστα ζητήματα, αλλά και από μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη σύμφωνα με την οποία η ιδιωτική οικονομία θα αυτορυθμίζει τη λειτουργία της.

Έτσι, η αδειοδότηση, η πιστοποίηση και ο έλεγχος θα πραγματοποιείται από ένα φάσμα ιδιωτικών φορέων και το Δημόσιο απλά θα ελέγχει αυτούς. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να παράξει διαπλοκές και συγκρούσεις συμφέροντος κι επομένως είναι παρακινδυνευμένο», σύμφωνα με το Χανιώτη βουλευτή.

«Πρόκειται ουσιαστικά για μια αντίληψη που προτιμά να παρακάμπτεται το δημόσιο (έστω και αν αυτό παραμένει ο τελικός ελεγκτής), παρά να εξορθολογίζεται και να απλοποιείται η λειτουργία του», τόνισε ο κ. Σταθάκης.

«Η συγκεκριμένη πρακτική δεν ακολουθείται ούτε καν από τη Γερμανία και ουσιαστικά επαναφέρει τη χώρα μας στην κατάσταση πριν την περίοδο 1928-1932, όταν δημιουργήθηκε ό,τι σήμερα ορίζουμε ως σύγχρονο, θεσμικό, συνταγματικά κατοχυρωμένο πλαίσιο. Επομένως, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο», κατέληξε ο βουλευτής Χανίων, σημειώνοντας την αναντιστοιχία μεταξύ του κυβερνητικού προεκλογικού λόγου περί ελεύθερης άσκησης κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και της πραγματικότητας ενός θολού θεσμικού τοπίου που μέλλει να διαμορφωθεί προς απροσδιόριστες κατευθύνσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News