default-image

Με εκπλήξεις και απρόοπτα, τέλος στην αγωνία

Κρήτη
Με εκπλήξεις και απρόοπτα, τέλος στην αγωνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με εκπλήξεις και απρόοπτα της τελευταίας στιγμής αλλά και μια γερή δόση αγωνίας ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα η κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, διαδικασία που καταγράφηκε λεπτό προς λεπτό από το neakriti.gr. Με τον τρόπο αυτό ξεκαθάρισε το τοπίο ενόψει των εκλογών και δόθηκαν οι απαντήσεις στα ερωτήματα που με φόντο τις υποψηφιότητες για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης στην Κρήτη. Μετά και από αυτή τη διαδικασία, βαδίζουμε πλέον ολοταχώς προς τις εκλογές για την ανάδειξη του αιρετού περιφερειάρχη και των δημάρχων στο νησί μας, με τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων να εκφράζουν, ο καθένας από την πλευρά του, την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης.

Η ανακήρυξη των συνδυασμών και η οριστικοποίησή τους θα γίνει από τα κατά τόπους πρωτοδικεία μέσα σε πέντε ημέρες, δηλαδή μέχρι το ερχόμενο Σάββατο.

Δείτε εδώ τα ονόματα των υποψηφίων όπως παρουσιάστηκαν στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη"

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Μέχρι τέλους

Αγωνία και αλλαγές υπήρχαν μέχρι και την ώρα που κατατέθηκαν τα ψηφοδέλτια. Στο δήμο Βιάννου, εκεί που ήταν γνωστοί δύο συνδυασμοί, προστέθηκε και τρίτος, αυτός του Αλέκου Γρυλιωνάκη. Στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος, ο Γιάννης Κριθινάκης ανακοίνωσε ότι δε θα καταθέσει τελικά συνδυασμό για τις δημοτικές εκλογές και ότι κατεβαίνει ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Μιχάλη Κριτσωτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφασή του ελήφθη τα τελευταία δύο 24ωρα με αφορμή ότι το σύνολο των υποψηφίων που είχε κλείσει για το συνδυασμό του δεν αρκούσε για να μπορεί να αποσπάσει τη νίκη στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος. Έτσι, λοιπόν στην κούρσα των εκλογών πηγαίνουν για το συγκεκριμένο δήμο ο νυν δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος ο κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο κ. Γιαννόπουλος, ο κ. Μαυραντωνάκης και ο κ. Προυκάκης.

Αιφνιδιαστική εξέλιξή υπήρξε, εξάλλου, και στο Δήμο Σητείας, αφού με επίσημη ανακοίνωσή του ο κ. Νίκος Κουρουπάκης απέσυρε το ενδιαφέρον του και γνωστοποίησε ότι τελικά δε θα είναι υποψήφιος.

Η εξέλιξη αυτή από κάποιους θεωρούνταν αναμενόμενη, ωστόσο με τη δημοσιοποίησή της αλλάζει το σκηνικό στην περιοχή ενόψει των εκλογών, με τους υποψήφιους για το δημαρχιακό θώκο να κάνουν πλέον κούρσα για τους ψηφοφόρους του κ. Κουρουπάκη. Οι υποψήφιοι πλέον για το Δήμο Σητείας είναι ο κ. Θεόδωρος Πατεράκης, η κ. Κατερίνα Σκαρβελάκη και η κ. Σταυρούλα Καράμπελα.

Αλλά και στο δήμο Γόρτυνας αποσύρθηκε ο Μιχάλης Παπαδάκης και δεν κατέθεσε συνδυασμό.

Αγωνία υπήρχε μέχρι την ύστατη ώρα για μια σειρά από υποψηφίους, καθώς για διάφορους λόγους ανέβαλλαν τη μετάβασή τους στο πρωτοδικείο μέχρι... το παρά πέντε. Έτσι, στις 11 χθες βράδυ δεν είχαν καταθέσει την υποψηφιότητά τους για το Δήμο Χερσονήσου ο Γιάννης Μαστοράκης και ο Γιάννης Σέγκος, για το Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων δεν είχε καταθέσει ο Ματθαίος Πολιτάκης, στο Δήμο Μαλεβιζίου δεν είχε καταθέσει ο Κώστας Καμπιτάκης, στο Δήμο Μινώα άργησε ο Χαράλαμπος Γιαννόπουλος και στο Δήμο Γόρτυνας ο Σταύρος Ξυλούρης και ο Νίκος Σχοιναράκης.

Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας (τα μεσάνυχτα) είχαν πάντως καταθέσει όλοι τις υποψηφιότητές τους και έτσι δεν υπήρξε άλλη έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Κατάθεση

Στο Ηράκλειο από τις πρώτες απογευματινές ώρες χθες άρχισε η κατάθεση ψηφοδελτίων στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου, με εξαίρεση τα ψηφοδέλτια που είχαν κατατεθεί από την προηγούμενη μέρα. Έτσι, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, την πόρτα του Πρωτοδικείου Ηρακλείου πέρασε ο Γιάννης Κουράκης συνοδευόμενος, σε κλίμα αισιοδοξίας, από πολλούς υποψηφίους του δικού του συνδυασμού "Ηράκλειο-Ανοιχτοί Ορίζοντες".

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «καταθέσαμε το συνδυασμό μας με την ονομασία "Ηράκλειο-Ανοιχτοί ορίζοντες". Είναι συνδυασμός συνέχειας, προοπτικής και νίκης για το Ηράκλειο και τους Ηρακλειώτες. Εκφράζει τις πιο πλατιές δυνάμεις της κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς», τόνισε ο κ. Κουράκης.

Ο συνδυασμός, διευκρίνισε, «αποτελείται από ενεργούς πολίτες, γυναίκες και άνδρες, νέες και νέους που εκφράζουν ιδεολογίες, έχουν πολιτικές ανησυχίες, πρωτοποριακές ιδέες και καινοτόμες προτάσεις».

Ο κ. Κουράκης τόνισε πως «στρατευτήκαμε όλοι μαζί για την πόλη που αγαπάμε και που με την προσπάθεια όλων θα την ανεβάσουμε πιο ψηλά, θα την κάνουμε ακόμα καλύτερη για μας και τα παιδιά μας. Μπαίνουμε μπροστά για να υλοποιήσουμε το μεγαλύτερο και πληρέστερο πρόγραμμα έργων και δράσεων σε όλους τους τομείς. Για να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες μας προς τους πολίτες με ένα Δήμο ανοιχτό, συλλογικό, συμμετοχικό, με σημείο αναφοράς τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».

«Συνεχίζουμε», επισήμανε ο κ. Κουράκης, «με αποδεδειγμένο έργο παντού, με σταθερή προοπτική και με ειλικρίνεια και σεβασμό στους πολίτες», και συνέχισε ευχαριστώντας «όλους τους συνεργάτες που στάθηκαν δίπλα μας, μας στήριξαν και μας στηρίζουν στη δύσκολη προσπάθειά μας. Και τέλος ευχαριστώ κι εκείνους που εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια, αλλά λόγω του περιορισμένου αριθμού των υποψηφίων αυτό δεν ήταν εφικτό», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Κουράκης.

Στις 3 το μεσημέρι κατέθεσε το ψηφοδέλτιο του «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες» στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου και ο Ηλίας Λυγερός. Σε δηλώσεις της παράταξης επισημάνθηκε ότι «στους δημότες της πόλης μας λέμε πως πρέπει να ξανακερδίσουμε την πόλη μας, να δώσουμε ένα όραμα, να ξαναφέρουμε τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο προσκήνιο της δημοτικής πολιτικής. Να υπερψηφιστούν οι Ενεργοί Πολίτες για να γίνει πραγματικότητα ότι αυτή την άνοιξη αλλάζουμε εποχή».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Λαμπρινός, αργά χθες το απόγευμα, βρέθηκε στα παλιά του λιμέρια, περνώντας το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου. Ο κ. Λαμπρινός κατέθεσε το συνδυασμό του "Δύναμη Πολιτών", συνοδευόμενος από υποψηφίους της παράταξης.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «μίλησε στο ενθουσιώδες ακροατήριο και τόνισε ότι ο συνδυασμός συνεχίζει τη νικηφόρο πορεία του προς τις εκλογές της 18ης Μαΐου. Καθαρές κουβέντες, καθαρός αγώνας, καθαρή νίκη!». Με αυτά τα λόγια ο κ. Λαμπρινός επισφράγισε την ευφορία των υποψηφίων, των μελών και των φίλων της "Δύναμης Πολιτών", καθώς τα μηνύματα ανταποκρίνονται με το παραπάνω στις προσδοκίες της κίνησης.

«Δύναμή μας είναι η ανεξαρτησία μας, δε χρηματοδοτούμαστε από κανένα κομματικό μηχανισμό και δε συναλλασσόμαστε με κανένα κέντρο εξουσίας», είπε ο κ. Λαμπρινός, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου, για να συμπληρώσει ότι «δύναμή μας είστε όλοι εσείς, τα πρόσωπα που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιό μας και η πλειοψηφία των συμπολιτών μας που θα δώσουν στη "Δύναμη Πολιτών" τη νίκη».

Ψηφοδέλτια και από τους υποψήφιος περιφερειάρχες

Όπως στις δημοτικές έτσι και στις περιφερειακές παρατάξεις, ομαλά κύλισε η διαδικασία της κατάθεσης των συνδυασμών στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου.

Αργά το απόγευμα κατατέθηκε ο Συνδυασμός "Κρήτη Μπορούμε" του Σεραφείμ Τσόκα. Ο κ. Τσόκας, μετά την κατάθεση του συνδυασμού του, δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο νίκης και δυναμισμού και ανάπτυξης για την Κρήτη μας. Άτομα με αναγνωρισμένο έργο στην τοπική κοινωνία, απ' όλους σχεδόν τους επαγγελματικούς κλάδους, Κρητικοί και Κρητικές που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο τους, ένωσαν τις δυνάμεις τους, με καθαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια, προκειμένου να υλοποιήσουμε το κοινό μας όραμα για μια Κρήτη ισχυρή και περήφανη, ένα όραμα που θέλει την Κρήτη να στηρίζεται στις δυνάμεις της, που αποσκοπεί να απελευθερώσει όλες τις δυνατότητες του τόπου μας.

Ο συνδυασμός μας "Κρήτη Μπορούμε" καταθέτει μια ολοκληρωμένη πρόταση, ένα εμπεριστατωμένο, κοστολογημένο πρόγραμμα, που επιδιώκει να φέρει ισόρροπη, βιώσιμη ανάπτυξη σε όλη την Κρήτη, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για όλους. Η Κρήτη μπορεί, όλοι μαζί μπορούμε... και το όραμα όλων μας με την ουσιαστική αλλαγή σελίδας γίνεται πράξη από τις 18 Μαΐου για το νησί μας, με κεντρικό στόχο μας "κανείς Κρητικός μόνος του"».

Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού "Κρήτη - Πρώτη Δύναμη" κατέθεσε χθες και ο επικεφαλής και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου, συνοδευόμενος από υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους.

Αμέσως μετά ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Καταθέσαμε το ψηφοδέλτιο της νίκης. Ένα ψηφοδέλτιο με υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους που αντιπροσωπεύουν κάθε γωνιά της Κρήτης. Ένα ψηφοδέλτιο που θα μας δώσει τη δύναμη να συνεχίσουμε να μαχόμαστε ώστε η Κρήτη να ξεχωρίζει σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Ένα ψηφοδέλτιο που, με μόνο γνώμονα το συγκρητισμό, θα συνεχίσει να στηρίζει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας, και με δυναμισμό θα διεκδικήσει τους πόρους που δικαιούται το νησί.

Οι εκλογές της 18ης Μαΐου σηματοδοτούν για μας τη συνέχιση της πορείας για την Κρήτη του 2020, μια Κρήτη που θα αναπτύσσεται ισόρροπα και ενιαία, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει, πάντα προς όφελος των πολιτών.

Έχοντας κάνει πράξη το συγκρητισμό, συνεχίζουμε με συνέπεια στις δεσμεύσεις μας, με επίπονη και συστηματική δουλειά, με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, που επιδιώκουν την ισόρροπη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού, με πίστη στην παράδοση και στις αξίες αυτού του τόπου.

Συνεχίζουμε για μια Κρήτη που θα είναι πάντα πρώτη δύναμη, συνεχίζουμε με μοναδικό μας όραμα να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Κρήτη καλύτερη από αυτή που κληρονομήσαμε».

Ο μέσος όρος ηλικίας των υποψηφίων του ψηφοδελτίου είναι τα 43 έτη, ενώ εκπροσωπούνται το σύνολο των δήμων της Κρήτης.

Στο ψηφοδέλτιο οι γυναίκες έχουν την τιμητική τους, καθώς σε αυτό συμμετέχουν δύο γυναίκες υποψήφιες αντιπεριφερειάρχες, ενώ μία γυναίκα είναι παραπάνω από την ποσόστωση.

Χθες κατατέθηκαν επίσης και οι υπόλοιποι συνδυασμοί για τις εκλογές της Περιφέρειας Κρήτης, με εξαίρεση το συνδυασμό του Μιχάλη Κριτσωτάκη, που είχε κατατεθεί από την προηγούμενη μέρα.

Χριστόφορος Παπαδάκης- Νικολέτα Σφακιανάκη - Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News