default-image

Αγωνία για τις επιδοτήσεις

Κρήτη
Αγωνία για τις επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κατάσταση πανικού, αφού ξεπερνάει κάθε προηγούμενο η αδικαιολόγητη αδιαφορία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ να ανοίξουν το σύστημα για να αρχίσει επιτέλους η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, βρίσκονται οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Κρήτης και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, που έχουν δημιουργήσει δικές τους εταιρείες για να αναλάβουν το έργο αυτό, μετά τη λήξη της περιόδου κάλυψης του κόστους από το κράτος. Μια νέα εποχή αρχίζει, όπου οι παραγωγοί καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για άγνωστα, μέχρι στιγμής, ποσά που πρέπει να πληρώσουν και την ίδια ώρα, προκαλώντας εύλογες υποψίες, η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να... μη θέλει να προλάβουν όλοι να ξαναμπούν στο σύστημα των αγροτικών επιδοτήσεων μέσα από την περίφημη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική!

«Μήπως αυτό θέλουν; Να χάσουμε πολλές επιδοτήσεις; Να αποκλειστούν πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα νέα δικαιώματα;»... Εύλογο το ερώτημα, δικαιολογημένη η οργή του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέα Στρατάκη, που, ενώ ήδη έχει "στα χέρια του" χιλιάδες εξουσιοδοτήσεις δικαιούχων για να γίνει η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους, το σύστημα μέχρι και χθες παρέμενε κλειστό. «Θέλουμε να πιστεύουμε», λέει, «ότι αύριο το πρωί θα το βρούμε ανοιχτό για να κάνουμε τη δουλειά μας», τονίζει ο συνεταιριστής, που ανεβαίνει στην Αθήνα σήμερα Δευτέρα τόσο για την υπογραφή των συμβάσεων με την Τράπεζα Πειραιώς την Τρίτη, όσο και για το ζήτημα αυτό μαζί με μια σειρά άλλων ζητημάτων.

«Όπως γινόταν η δουλειά κάθε χρόνο, δεν μπορεί να γίνει φέτος. Απελευθερώθηκε το σύστημα, υπάρχει η δική μας εταιρεία μαζί με την ΠΑΣΕΓΕΣ, η "Γαία Επιχειρείν", υπάρχουν οι ιδιώτες, υπάρχουν οι συνεταιρισμοί κ.λπ. Έχουμε και ενστάσεις επί ενστάσεων και μέχρι σήμερα ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει ανοίξει το σύστημα για να ξεκινήσει η επιδότηση. Εγώ λογικά και φυσιολογικά έχω περιθώριο μέχρι 17 Μαΐου και πρέπει να αγχώνομαι ιδιαίτερα, επειδή έχω το μεγαλύτερο βάρος σε όλη την ελληνική επικράτεια. Δηλαδή είμαι υποχρεωμένος σε 17 μέρες, Σάββατα-Κυριακές, χωρίς καμία μέρα να εξαιρείται, να τρέξω με μια καινούργια διαδικασία», τονίζει ο Ανδρέας Στρατάκης.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται και στις νέες γραφειοκρατικές απαιτήσεις: «Εξουσιοδοτήσεις για το γνήσιο της υπογραφής, εξουσιοδοτήσεις για να ανοίξει το σύστημα, να πάρει κωδικό ο παραγωγός, εξουσιοδότηση για τον ΕΛΓΑ, εξουσιοδότηση για τυχόν παραγωγό που δεν έχει να πληρώσει το τιμολόγιο, για το όποιο κόστος έχει η αίτησή του, προκειμένου να μου δώσει το δικαίωμα να τα κρατήσω από την επιδότηση, όταν θα μπουν τα χρήματα στο λογαριασμό του»...

Σήμανε συναγερμός

Χθες το πρωί σήμανε συναγερμός στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου ενόψει του ανοίγματος του συστήματος, αν και εφόσον ανοίξει βέβαια, με μεγάλη καθυστέρηση τελικά. Ο πρόεδρος της οργάνωσης και ο αρμόδιος διευθυντής Μανόλης Γαρεφαλάκης κάθισαν και συζήτησαν πιθανά σχέδια διεξόδου από τα αδιέξοδα της κρατικής αδιαφορίας και μάλιστα έγιναν και δοκιμαστικές ενέργειες ενεργοποίησης δικαιωμάτων. «Προσπαθούμε να κάνουμε έναν σχεδιασμό ξεκινώντας από το Ηράκλειο και μετά να πάμε στα δικαιώματα των παραγωγών της Περιφέρειας. Γιατί σε κάθε περίπτωση απαιτείται η φυσική παρουσία του παραγωγού. Δηλαδή, φανταστείτε τώρα, όταν έχουμε ανθρώπους που είναι στα νοσοκομεία, λείπουν στο εξωτερικό, είναι σε άλλες πόλεις της χώρας, εκτός νομού κ.λπ., ότι θα πρέπει οι ίδιοι να μετακινηθούν και να έρθουν να υπογράψουν στα γραφεία μας», σύμφωνα με το συνεταιριστή.

Στο μεταξύ όμως, πολύτιμη είναι φέτος η βοήθεια των προέδρων των συνεταιρισμών. Ακόμα και στις εκκλησίες έβρισκαν τους δικαιούχους και τους καλούσαν εκείνη τη στιγμή μέσα στη Μεγαλοβδομάδα (όπως έκανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βασιλειών Βασίλης Μαγουλάκης), προσπαθώντας να μη χάσουν ούτε μία μέρα στην υπογραφή της εξουσιοδότησης από τον παραγωγό και της εξουσιοδότησης του ΕΛΓΑ για την είσπραξη της ασφαλιστικής εισφοράς. Αυτές τις εξουσιοδοτήσεις προσκομίζουν στη συνέχεια οι πρόεδροι στην Ένωση και γίνεται η ενεργοποίηση χωρίς να χρειάζεται ο παραγωγός να πάει στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων για να υπογράψει.

«Εμείς εξυπηρετούμε πάνω από 40.000 παραγωγούς στο νομό Ηρακλείου και άλλους 25.000 περίπου εξυπηρετούν οι άλλες Ενώσεις του νομού. Και υπάρχει αναστάτωση σε όλη την Κρήτη. Από την Σητεία έρχονται εδώ υπηρεσιακοί παράγοντες και με ρωτούν τι γίνεται φέτος και πότε θα προλάβουν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους», λέει ο Ανδρέας Στρατάκης.

«Οι συνεταιρισμοί είναι ένας καθοριστικός μηχανισμός. Αυτοί γνωρίζουν στην ενδοχώρα πού θα βρουν τον κάθε παραγωγό να υπογράψει. Άντε τώρα εγώ να ψάχνω τον κάθε παραγωγό. Κι ενώ αυτή τη στιγμή έχω εξουσιοδοτήσεις στα χέρια μου με τις οποίες μπορώ να ανοίξω το σύστημα. Αλλά δεν έχει ακόμα ανοίξει το σύστημα για να ξεκινήσουμε τις ενεργοποιήσεις»...

Από 8% έως 30% η μείωση

Στο μεταξύ, φέτος είναι η πρώτη χρονιά της οριζόντιας μείωσης όλων των επιδοτήσεων λόγω της νέας ΚΑΠ και της ανικανότητας της κυβέρνησης να επιβάλει στις Βρυξέλλες τη διασφάλιση των επιδοτήσεων των Ελλήνων παραγωγών. Ή και της απόλυτης αδιαφορίας της. Έτσι πρόκειται για μειώσεις που φέτος φτάνουν το 8% και ως το 2020 θα έχουν διαμορφωθεί στο 30%. Το ζητούμενο είναι, βέβαια, να υιοθετήσει η Ελλάδα έναν τρόπο δίκαιας καταβολής των ενισχύσεων από περιφέρεια σε περιφέρεια και από κλάδο σε κλάδο, αλλά μάλλον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ασχολείται με... "σοβαρότερα θέματα"...

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News