default-image

Χάσαμε 300 φιάλες αίματος λόγω... διαθεσιμότητας (video)

Κρήτη
Χάσαμε 300 φιάλες αίματος λόγω... διαθεσιμότητας (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άμεσος είναι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και τα αποθέματα μονάδων αίματος στα νοσοκομεία. Και αυτό διότι εδώ και περίπου 15 ημέρες δεν έχουν οδηγούς ασθενοφόρων, αφού έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, με αποτέλεσμα η Κινητή Μονάδα του Βενιζέλειου Νοσοκομείου να βρίσκεται ακινητοποιημένη.

Όλο μάλιστα αυτό το διάστημα, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου Γιώργος Χονδροζουμάκης, εκατοντάδες φιάλες αίματος χάθηκαν, ενώ όσες αιμοληψίες ήταν κατορθωτό να γίνουν πραγματοποιήθηκαν με τρόπους και με μέσα προηγούμενων δεκαετιών, πράγμα αδιανόητο.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

«Μετά από μια έρευνα που κάναμε στο Κέντρο Αιμοληψίας, πρέπει να χάθηκαν τουλάχιστον 300 φιάλες αίματος το διάστημα που ξεκίνησε η ιστορία με τη διαθεσιμότητα. Για να κάνουμε μια μεγάλη εξόρμηση στη Σητεία για παράδειγμα ή σε κάποιο πιο μακρινό μέρος, πρέπει να μας ακολουθεί η Κινητή Μονάδα Αιμοληψίας του νοσοκομείου γιατί διαθέτει ψυγείο όπου μπορούν να διατηρηθούν οι ποσότητες αίματος. Δε γίνεται λοιπόν μια στιγμή να μας αναγκάζουν να γυρίσουμε πίσω 15 χρόνια, όταν χρησιμοποιούνταν ψυγειάκια για να κάνουμε αιμοληψίες», είπε ο κ. Χονδροζουμάκης, περιγράφοντας το πού έχει οδηγηθεί η κατάσταση μετά τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων.

Ερωτηθείς ωστόσο ο διοικητής 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης Αντώνης Γρηγοράκης, μιας και η όλη ιστορία έχει προξενήσει δραματικά προβλήματα, τόνισε πως «ειδικά στην περίπτωση της Κινητής Μονάδας του Βενιζελείου έχει λήξει το θέμα, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος οδηγός ήταν στην ειδική κατηγορία που τον έθετε σε διαθεσιμότητα μόνο 15 μέρες και όχι 30, όπως οι άλλες περιπτώσεις. Άρα έχει λήξει ήδη η διαθεσιμότητά του και έχει επιστρέψει στα καθήκοντά του».

Όμως, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου Γιώργος Χονδροζουμάκης έχει άλλη άποψη. Και αυτό διότι, ο εν λόγω οδηγός, όπως λέει, «δεν έχει επιστρέψει ακόμα στη θέση του. Ο κ. Γρηγοράκης διαβεβαιώνει ότι ο οδηγός γύρισε. Όμως, εμείς δεν τον έχουμε δει. Περιμένουμε λοιπόν η υπόσχεση του κ. Γρηγοράκη να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, διότι θα χάσουμε και άλλες φιάλες αίματος έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα», είπε ο κ. Χονδροζουμάκης.

«Παίζουν με την υγεία μας»

Όσο περνάει ο καιρός πάντως και λύση δε βρίσκεται, το θέμα στην Κρήτη παίρνει τραγικές διαστάσεις, με το νησί να παρουσιάζει τεράστιες ανάγκες από αίμα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και με απόδειξη τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις για αιμοδοσία ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

«Οι ανάγκες είναι σχεδόν σταθερές. Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Δε γνωρίζουν ούτε γιορτές, ούτε αργίες», είπε με νόημα ο πρόεδρος του Συλλόγου Δωρητών Αιμοδοτών Γιώργος Σπύρου, αναφερόμενος στις ανάγκες για αίμα που σημειώνονται καθημερινά και στο μεγάλο πρόβλημα που αυτήν τη στιγμή έχει δημιουργηθεί με το να μην μπορούν να γίνουν αιμοληψίες ελλείψει οδηγού και χωρίς την παρουσία της Κινητής Μονάδας. «Να μην παίζουν με την υγεία των πολιτών και να σοβαρευτούν», κάλεσε το υπουργείο ο Σύλλογος Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου, διατυπώνοντας ταυτόχρονα την αγωνία αν τελικά θα επαληθευτούν οι προθέσεις να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους οι οδηγοί ασθενοφόρων μετά την 8η Μαΐου, οπότε και λήγει η διαθεσιμότητα. «Το μήνυμά μας είναι να είναι πιο προσεκτικοί από το υπουργείο όταν θα κάνουν τέτοιες κινήσεις, καθότι, πρώτον, κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις ζωές των ανθρώπων και, δεύτερον, δεν υπήρχε λόγος να προκληθεί όλη αυτή η αναστάτωση στους οδηγούς, αφού λένε και υπόσχονται ότι θα γυρίσουν ξανά πίσω», κατέληξε ο κ. Χονδροζουμάκης.

Μαρία Αντωνογιαννάκη -Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News