default-image

Χανιά: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 13ο Αντιπολεμικό Διήμερο από την Ενωτική Πρωτοβουλία

Κρήτη
Χανιά: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 13ο Αντιπολεμικό Διήμερο από την Ενωτική Πρωτοβουλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή χιλιάδων νέων, φοιτητών, εργαζομένων ολοκληρώθηκε το 13ο Αντιπολεμικό Διήμερο, που για άλλη μια χρονιά διοργάνωσε στα Χανιά, η "Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης".

Τη δεύτερη ημέρα του διημέρου, η συζήτηση αφορούσε τον "αντιδραστικό ρόλο της ΕΕ και την απάντηση του αντικαπιταλιστικού κινήματος", την οποία και παρακολούθησαν δεκάδες Χανιώτες. «Η έξοδος από την ΕΕ και το ευρώ, σε σύνδεση με άλλα μέτρα όπως η διαγραφή του χρέους, η εθνικοποίηση των τραπεζών, η αύξηση των μισθών και των συντάξεων στα πλαίσια ενός συνολικότερου επαναστατικού-αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης, οφείλουν να αποτελέσουν μάχιμα αιτήματα του πληττόμενου λαού σήμερα», επισήμαναν οι εισηγητές.

Ακολούθησε πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με τον Ψαρογιώργη και το Μανωλάκη, τους Paint it Blue, και τους Cosmonuts.

Ο Γιάννης Κυριακάκης, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Χανίων, Οικονομολόγος και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με την "Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση" είπε «πριν από 33 χρόνια ο Καραμανλής και το οικονομικό κατεστημένο της χώρας μας έβαλαν στην ΕΟΚ. Ο λαός δεν ήταν υπερ. Δέκα μήνες μετά έγιναν εκλογές και τα κόμματα που έλεγαν έξω από την ΕΟΚ πήραν 60%. Το 1992, τα πράγματα είχαν αλλάξει πολύ βέβαια, υπογράφηκε η συνθήκη  του Μάαστριχτ. Ούτε τότε μας ρώτησαν. Το ΠΑΣΟΚ που παλιότερα έλεγε "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο" αλλά και μερίδας της αριστεράς το ψήφισε. Το κοινωνικό δίκαιο γίνεται ανώτερο από το εθνικό. Πάλι κανείς δεν μας ρώτησε. Το 2002 μπαίνουμε στην ΟΝΕ. Ούτε τότε μας ρώτησαν, ούτε δημοψήφισμα έγινε, ούτε τίποτα.

»Προφανώς το πολιτικό κατεστημένο της χώρας πιστεύει ότι ο λαός δεν είναι "ώριμος". Όταν μπήκαμε στην ΟΝΕ μας έλεγαν ότι θα γίνουμε μέλος μιας μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, ότι θα αποκτήσουμε ένα νόμισμα που θα μας προστατεύει από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις και άλλα μεγάλα λόγια. Όπως αποδείχθηκε οι "σύμμαχοι και συνεταίροι μας" ήταν απλά τοκογλύφοι. Είχαν φτιάξει από την αρχή το μηχανισμό κατά τέτοιο τρόπο ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δάνειζε με 1% τις τράπεζες και αυτές δάνειζαν με 3,6,9% , ανάλογα το κράτος. Οι τοκογλύφοι μας οδήγησαν στο χάλι που είμαστε σήμερα. Η Ε.Ε. παρά την προσπάθεια που κάνει να συσταθεί σε κρατική ενότητα, δεν παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά που βλέπουμε στις γνωστές αστικές δημοκρατίες. Ενώ στις τελευταίες η βουλή νομοθετεί, στην Ε.Ε. δεν ισχύει αυτό.

»Θα κάνουμε εκλογές θα εκλέξουμε ευρωβουλευτές αλλά τη νομοθετική λειτουργία την ασκεί η Κομισιόν! Μετά από 33 χρόνια που έχουν συμβεί πολλά νομίζουμε ότι είναι η ώρα να πούμε τη γνώμη για τόσα χρόνια και τόσα πράγματα που δεν μας ρώτησαν. Η Ε.Ε. δεν είναι μια δημοκρατία όπως την περιγράφουν οι ευρωλάγνοι. Είναι μια φυλακή των λαών, όπου και οι πιο δύσπιστοι μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία πιστεύω να κατάλαβαν τι συμβαίνει. Δεν δίστασε να χρηματοδοτήσει, να ενισχύσει ναζιστές που συμμετέχουν στην κυβέρνηση της χώρας!...».

Σε άλλο σημείο της εισήγησης του ο Γ. Κυριακάκης τόνισε πως «τα τελευταία 4 χρόνια η ανεργία τριπλασιάσθηκε. Οι μισθωτοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχασαν 30 δις !Οι φόροι μισθωτών και συνταξιούχων επταπλασιάστηκαν, το ΑΕΠ έχει μειωθεί 25% ποσοστό που εμφανίζεται μόνο μετά τον πόλεμο. Και αυτό γίνεται λένε για το δημόσιο χρέος, για να μην μας πουν μπαταχτζήδες. Όταν μπήκαμε στο μηχανισμό στήριξης, το χρέος ήταν στο 120% του ΑΕΠ και σήμερα έχει φτάσει στο 176%. Τα τελευταία 20 χρόνια με βάση την εισηγητική έκθεση της βουλής έχουμε πληρώσει ως Έλληνες 851 δις για τόκους και χρεολύσια και... χρωστάμε και 320 δις ευρώ. Την ίδια ώρα η νεολαία μεταναστεύει, γνωστοί μας αυτοκτονούν, το 30% των δανείων δεν εξυπηρετείται και καθημερινά η Εφορία κάνει 700 κατασχέσεις σε λογαριασμούς μας αν χρωστάμε και τα παίρνει. Μόνο το Ιανουάριο του 2014 έγιναν 1392 κατασχέσεις-δημεύσεις σπιτιών και οικοπέδων. Μιλάμε για ένα κοινωνικό όλεθρο. Η ΔΕΗ έχει κοπεί κομμάτια και πουλιέται τζάμπα. Στη δε πώληση των αεροδρομίων γίνονται τραγικά πράγματα. Στη μια λίστα αεροδρομίων προς πώληση δίνουν και άλλα τρία ως "δώρο" από τη δεύτερη λίστα».

Συνέχισε διευκρινίζοντας πως «μας λένε ότι έρχεται η ανάπτυξη. Όσες υποχωρήσεις και αν κάνει στην λογική δεν αποδεικνύεται κάτι τέτοιο. Από 1-1-2014 ισχύει το σύμφωνο-Συνθήκη για τη σταθερότητα, το συντονισμό τη διακυβέρνηση στην ΟΝΕ" που προβλέπει ότι 1. κράτος μέλος με έλλειμμα στον προϋπολογισμό του πάνω από το μισό του ΑΕΠ μπαίνει σε εποπτεία, 2. χώρες με χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ (εμείς έχουμε τριπλάσιο) υποχρεώνεται να το μειώνει κατά 1/20 ετησίως. Χρειαζόμαστε δηλαδή έξτρα 12-15 δις που δεν θα τα βρούμε. Θα αναγκαστούμε λοιπόν να καταφύγουμε στο μηχανισμό που σημαίνει αυξημένη εποπτεία μέχρι να αποπληρώσει το 75% των δανείων σου. Δηλαδή... το 2064 και βάλε. Δηλαδή θα περάσουμε άλλα 50 χρόνια τουλάχιστον σε τέτοιες συνθήκες εκβιασμών, από δόση σε δόση, από μηχανισμό σε μηχανισμό και από δάνειο σε δάνειο. Αν δεν αντιδράσουμε δε θα αλλάξει τίποτα».

Διευκρίνισε ότι «ο νυν περιφερειάρχης αν τους πεις καλημέρα θα σου πει "ΕΣΠΑ." Τι είναι αυτό το ΕΣΠΑ; Πρόκειται για απάτη. Νομίζει κάποιος κόσμος ότι μας δίνουν λεφτά αλλά εμείς είμαστε άχρηστοι, δεν τα αξιοποιούμε -γίνεται και αυτό- αλλά λεφτά δεν μας δίνουν. Για παράδειγμα η νέα προγραμματική περίοδο που δεν λέγετε ΕΣΠΑ αλλά ΣΕΣ από το 2014-2020 είναι 16 δις. (σε αυτά είναι και η εθνική συμμετοχή. 16 δις για επτά χρόνια, όταν την τελευταία 20ετία έχουμε πληρώσει ως λαός 850 δις για τοκοχρεολύσια; Για την Κρήτη συζητάμε για 452 εκ. ευρώ. Δηλαδή 64 εκ. το χρόνο, όταν μόνο ο ΒΟΑΚ θέλει 2 δις για να κατασκευαστεί. Κοροϊδεύουν τον κόσμο πες πες και βάζοντας μεγάλες ταμπέλες όπου γίνεται κάποιο ψευτοέργο έχουν πείσει τον κόσμο ότι μας δίνουν πολλά λεφτά. Ε δεν μας δίνουν. Φτιάχτηκε λοιπόν το ΕΣΠΑ, πιο πριν τα ΚΠΣ, τώρα το ΣΕΣ για να υπάρξει σύγκλιση. Όμως αντί για σύγκλιση βλέπουμε απόκλιση. Επίσης είναι γνωστό και το λένε και τα στοιχεία της Eurostat ότι ένα στα δύο ευρώ που παίρνουμε το γυρίζουμε ως προμήθειες από τις πολυεθνικές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Μ. Βρετανία κ.ά.».

Επεσήμανε πως «απέναντι στο μονόδρομο που καταλήγει σε αδιέξοδο, στην 50χρονη εποπτεία που μας ετοιμάζουν, εμείς ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ μιλάμε για ένα άλλο δρόμο, ένα δρόμο αξιοπρέπειας. Προφανώς δεν πρέπει να αναγνωρίζουμε μνημόνια, δανειακές συμβάσεις και να διακόψουμε την αποπληρωμή του χρέους το οποίο έχουμε υπερπληρώσει. Τα μνημόνια και το χρέος όσο καλός "ταχυδακτυλουργός" να είναι κάποιος δεν μπορεί να τα ξεκολλήσει από το ευρώ και την Ε.Ε. Πρέπει να απαλλαγούμε και από αυτά. Χρειάζεται επίσης να υπάρξει εθνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων από την οποία εξαρτάται η ζωή μας (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ κα.), όπως και των τραπεζών που ήδη ζουν από τα δικά μας χρήματα. Να μπουν κάτω από εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Χρειάζεται μια διαφορετική πορεία για την οικονομία με κριτήριο να ξαναϋπάρξουν δουλειές, να ικανοποιούνται οι ανάγκες και όχι τα μικροσυμφέροντα μιας μικρής συντεχνίας που διψά για κέρδη και ξεζουμίζει το λαό. Θα κάνουμε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που κάνουν τώρα οι κυβερνώντες. Κτυπούν τους πολλούς υπέρ των ολίγων. Βαριά φορολογία, κατασχέσεις στους πλούσιους. Δεν γίνεται διαφορετικά. Δεν είναι ιδεολογικές εμμονές. Είναι ανάγκη επιβίωση του λαού. Στη ζυγαριά τι βάζουμε τους ανθρώπους που πεινάνε, το 60% των νέων που είναι άνεργοι, ότι 1.5 εκ. είναι οι άνεργοι στο σύνολο τους ή ότι θα κακοκαρδίσουν οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες και θα πάνε στην Ελβετία εκεί που ήδη έχουν πάει τα λεφτά τους. Αυτό θα το κάνει ο λαός, η εργατική τάξη. Όπως έλεγε ο Καζαντζάκης "ο λαός δε σώζεται. Σώζει"», κατέληξε στην εισήγησή του ο κ. Κυριακάκης.

Η κ. Μαριάννα Τσίχλη, μέλος Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών είπε στην εισήγηση της:

«Από την πλευρά της αστικής τάξης υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατηγική σε ότι αφορά τη διαχείρισης της κρίσης. Προσπαθεί να μεταβιβάσει το βάρος της εξόδου από την κρίση στα λαϊκά στρώματα, προχωράει στην εσωτερική υποτίμηση με μεγάλες μειώσεις εισοδημάτων για τους εργαζομένους. Αυτή η στρατηγική προσβλέπει στη διαμόρφωση όρων για την περίοδο μετά την κρίση ώστε να μεγιστοποιείται το πολιτικό και οικονομικό όφελος της αστικής τάξης στον επόμενο κύκλο ανάπτυξης.

»Η αστική τάξη της χώρας οχυρώνεται γύρω από αυτήν την στρατηγική που δεν χωράει κοινωνικούς συμβιβασμούς, παραχωρήσεις και διαχείριση διαφορετική από τις δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια. Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα η αριστερά οφείλει να έχει τη δική της στρατηγική εξόδου από την κρίση προς όφελος πάντα των λαϊκών στρωμάτων. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται. Από τη μια το ΚΚΕ επιλέγει μια πολιτική κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων στο "επέκεινα", διάσπασης, και συσκοτισμού της σημασίας της σύγκρουσης με Ε.Ε., ευρωζώνη. Υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ με μια πολιτική κατεύθυνση που διαρκώς μετατοπίζεται προς τα δεξιά, και με την υπεράσπιση  της ευρωλατρείας και της εν αναμονή κυβέρνησης δεν ευνοεί μια διαφορετική εναλλακτική διέξοδο. Σε αυτές τις συνθήκες η επαναστατική αριστερά θα πρέπει να έχει μια κατεύθυνση συγκρότησης της ευρύτερης κοινωνικής (επίπεδο κινήματος και κοινωνικών χώρων) και πολιτικής ενότητας».

Ο κ. Δημήτρης Καλτσώνης, επίκουρος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου είπε στην ομιλία του:

«Θα σας διαβάσω μόνο μερικά από τα στοιχεία που αναδείχθηκαν από την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό Το χρέος  που έχουμε  πληρώσει από το 1992 έως το 2013  φτάνει τα 850 δις ευρώ! Και παρόλα αυτά μας λένε ότι χρωστάμε και 320 δις ευρώ! Είναι προφανές λοιπόν ότι και το χρέος είναι ένας βασικός μοχλός, μια βασική έκφραση της σχέσης σύμπλεξης της ελληνικής αστικής τάξης με το Δυτικοευρωπαϊκό κεφάλαιο».

Ο καθηγητής επίσης επισήμανε: «Υπάρχει και ο αντίλογος. Λένε κάποιοι "καλά δεν έχουμε δει τίποτα καλό από την Ε.Ε.;" Αν δούμε τα στοιχεία βλέπουμε ότι για κάθε 1 ευρώ που παίρνουμε από την Ε.Ε. δίνουμε από 3 έως 9 ευρώ. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αυτά τα χρήματα που παίρνουμε κατευθύνονται στην αποσάθρωση της αγροτικής και βιομηχανικής οικονομίας της χώρας. Πριν την ΕΟΚ η Ελλάδα είχε πλεονασματικό ισοζύγιο εξαγωγών. Με την ένταξη της άρχισε να έχει αρνητικό ισοζύγιο. Τα  διάφορα ΕΣΠΑ αποσάθρωσαν την ελληνική οικονομία, διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις και ένα μέρος τους πήγε στα χέρια της εγχώριας ολιγαρχίας. Υπάρχει ανάγκη για μια εναλλακτική πρόταση. Αυτά που λέει ο συνάδελφος κ. Σταθάκης για επαχθές χρέος στο ύψος του 5% του συνολικού χρέους είναι αστεία πράγματα. Απαιτείται άρνηση πληρωμής και διαγραφή του χρέους που είναι χιλιοπληρωμένο από τον ελληνικό λαό. Από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσει οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση. Καμία πρόταση εναλλακτική δεν μπορεί να μην έχει σύγκρουση με την Ε.Ε. Όποιος δεν το βλέπει είναι ή αφελής ή υποκρίνεται.  

»Αυτά του ότι "όλοι μαζί θα αλλάξουμε την Ευρώπη" δεν ισχύουν. Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορούμε να αλλάξουμε εκ των έσω την Ευρωπαϊκή ένωση. Η γραφειοκρατία, οι μηχανισμοί, οι συνθήκες, η στενότητα δεσμοί της γραφειοκρατίας με τις πολυεθνικές και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι τέτοια που μόνο μια λύση μπορούν να γνωρίσουν. Αυτή του γόρδιου δεσμού. Δεν λύνεται. Κόβεται. Εθνικοποίηση τραπεζικού τομέα και μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, κρατική πολιτική προστασίας των μικρομεσαίων επαγγελματιών με ενθάρρυνση τους για συλλογικές μορφές παραγωγής και βέβαια ριζικός, καινοτόμος εκδημοκρατισμός του κράτους και της πολιτικής ζωής με κυρίαρχο το εργατικό και λαϊκό στοιχείο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News