default-image

Κύκλος αντιδράσεων στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Κρήτη
Κύκλος αντιδράσεων στο Πολυτεχνείο Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την αύξηση των κονδυλίων που λαμβάνει το Ίδρυμα ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες που προκύπτουν από την αύξηση των εισακτέων κατά την νέα Ακαδημαϊκή περίοδο που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας ζητά το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Το θέμα της αύξησης των εισακτέων απασχόλησε την έκτακτη κοινή συνεδρίαση της Συγκλήτου και του συμβουλίου διοίκησης του Πολυτεχνείου, που σε ανακοίνωση που εξέδωσαν επισημαίνουν ότι το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε αύξηση του αριθμού των εισακτέων χωρίς να λάβει υπόψη τις θέσεις του ιδρύματος. Στο ψήφισμα επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι « απόφαση του υπουργείου για τον αριθμό των εισακτέων είναι ατεκμηρίωτη, αναιτιολόγητη και δεν μπορεί να βασιστεί σε κανένα ορθολογικό κριτήριο».

Όπως αναφέρεται στο ίδιο ψήφισμα «η αύξηση του αριθμού εισακτέων του Πολυτεχνείου Κρήτης για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 κατά 30%, έρχεται σε συνέχεια της περσινής αύξησης κατά 24%, με αποτέλεσμα στις 5 Σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης να προγραμματίζεται η εισαγωγή 825 νέων φοιτητών. Σε σχέση με το 2008, το Πολυτεχνείο Κρήτης καλείται να υποδεχθεί 65% περισσότερους εισακτέους, όταν ο προϋπολογισμός του έχει μειωθεί κατά 60%, ενώ ο αριθμός καθηγητών και εργαστηριακού προσωπικού μειώνεται».

Στο ψήφισμα τους τα όργανα διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης υποστηρίζουν ακόμη:

«Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι 5 αντίστοιχες Σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα υποδεχθούν το 2014-2015 775 νέους φοιτητές, όταν ο αριθμός των καθηγητών στις Σχολές αυτές του ΕΜΠ είναι τριπλάσιος από τον αριθμό των καθηγητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, το κόστος ανά φοιτητή είναι διπλάσιο στο ΕΜΠ από το Πολυτεχνείο Κρήτης και ο προϋπολογισμός λειτουργικών δαπανών του ΕΜΠ πολλαπλάσιος από αυτόν του Πολυτεχνείου Κρήτης. Αντίστοιχες αυξήσεις έχουν και τα υπόλοιπα περιφερειακά ιδρύματα, υποδηλώνοντας έτσι την πρόθεση του υπουργείου να τα μετατρέψει σε εκπαιδευτήρια και εξεταστικά κέντρα, υποβαθμίζοντάς τα ως πανεπιστήμια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News