default-image

"Κίνηση βαρβάρων το κάψιμο της βιβλιοθήκης"

Κρήτη
"Κίνηση βαρβάρων το κάψιμο της βιβλιοθήκης"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη που βρίσκεται έξω από τη Δημοτική Αγορά Χανίων δέχτηκε ένα παράλογο και βίαιο χτύπημα, καθώς, σύμφωνα με την παράταξη "Δήμος Ενεργών πολιτών", άγνωστοι έκαψαν τα βιβλία που υπήρχαν στις προθήκες της. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κίνησης πρόκειται για «εικόνα όχι απλά αποκρουστική, αλλά δηλωτική επικίνδυνων και βάρβαρων πρακτικών που θυμίζουν εποχή σκοτεινή και απάνθρωπη».

«Η γνώση», συνεχίζει η κίνηση στην ανακοίνωσή της, «είναι δύναμη και ο μόνος σίγουρος δρόμος για την ελευθερία. Εξάλλου η γραφή πραγματοποιήθηκε και κατέγραψε την πορεία του ανθρώπου προς την απελευθέρωσή του και το βιβλίο αναδείχτηκε το πιο σημαντικό αγαθό του πολιτισμού. Αυτό το ταξίδι της σκέψης στο χρόνο, στις ρίζες μας, στο παρόν και στο μέλλον μας συμπίπτει με την ίδια την ουσία της εξέλιξης.

Όταν ο Μπόρχες έγραφε ότι "πάντα φανταζόμουνα ότι ο παράδεισος θα είναι ένα είδος βιβλιοθήκης" τόνιζε ακριβώς αυτή τη δυνατότητα της ευτυχίας που προσφέρει στον άνθρωπο η γνώση, άρα το βιβλίο.

Το κάψιμο των βιβλίων στη Δημοτική Αγορά μπορεί να φανερώνει την τυφλή βία της εποχής μας και τις αχαρακτήριστες πράξεις ανθρώπων που απέχουν από το βιβλίο αλλά συγχρόνως καθιστά αναγκαία τη μετάδοση ουσιαστικής παιδείας μέσα από ένα σύστημα δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης οργανωμένο, σύγχρονο, απελευθερωμένο και απελευθερωτικό αλλά και τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας με θεσμούς που θα λειτουργούν, με αξίες, με σεβασμό στον άνθρωπο, με εργασία με υγεία με όνειρα και με στόχο μία αξιοπρεπή ζωή για όλους του πολίτες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News