default-image

Στοιχεία-"φωτιά" για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κρήτης

Κρήτη
Στοιχεία-"φωτιά" για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πληθώρα πεδίων με υδρογονάνθρακες έχουν ανακαλυφθεί νότια της Κρήτης, σύμφωνα με στοιχεία της νορβηγικής PGS. Επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει και ούτε αναμένεται πριν το Μάρτιο του 2014, όμως οι επαφές μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών και τραπεζικών χαρτοφυλακίων με ειδίκευση σε θέματα υδρογονανθράκων σε ενεργειακά φόρουμ, παρουσία της νορβηγικής εταιρείας, συνθέτουν το παζλ των στοιχείων με επίκεντρο την Κρήτη.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα σε τρεις διεθνείς συναντήσεις, στοιχεία έχουν δοθεί μόνο για τις έρευνες στο Ιόνιο και τις περιοχές που προχωρά η γεωτρυπανιστική διαδικασία σε Ήπειρο, Πατραϊκό κόλπο και Κατάκολο, όμως μέχρι σήμερα για την Κρήτη δεν έχει διαρρεύσει τίποτα.

Πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση αναφέρουν τα στοιχεία-φωτιά που προέρχονται από την PGS και τα οποία είναι σε γνώση τόσο του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος όσο και της κυβέρνησης καταδεικνύουν ότι η νορβηγική εταιρεία έχει εντοπίσει «πληθώρα πεδίων με υδρογονάνθρακες» στην Κρήτη, ιδίως στο νότιο θαλάσσιο χώρο, και μάλιστα σε πρόσφατη συνάντηση στη Ρώμη τα στοιχεία αυτά ανεπισήμως ετέθησαν υπόψη και πετρελαϊκών κολοσσών.

Σε αυτό το συνέδριο παρουσιάστηκε ανεπίσημα και ένας χάρτης με όλα τα σεισμικά δεδομένα των ερευνών, ο οποίος όμως είναι ανεπίσημος και δεν έχει την τελική πιστοποίηση. Ωστόσο ο χάρτης-σκαρίφημα, τον οποίο σήμερα παρουσιάζει η "Νέα Κρήτη", έγινε το βασικό αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των εταιρειών εξόρυξης και μάλιστα με την επισήμανση ότι από τις γραμμικές αποτυπώσεις των ερευνών είναι εμφανές σε αυτό το ανεπίσημο σκαρίφημα ότι νοτίως της Κρήτης η έρευνα ήταν εξονυχιστική, με αποτέλεσμα να αποτυπώνεται και η πληθώρα πεδίων με υδρογονάνθρακες από μικρά πολλά τεραγωνάκια σε αντίθεση με άλλες περιοχές. Γαύδος, κόλπος Μεσαράς, Ιεράπετρα, Χρυσή είναι τα σημεία κορύφωσης σε αυτό το σκαρίφημα. Σημειώνεται δε ότι σε αυτή την πληθώρα πεδίων με υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης δεν υπολογίζεται καθόλου, αφού δεν έγιναν και έρευνες η νοτιοανατολική περιοχή όπου υπάρχει η περίφημη λεκάνη με το αντίστοιχο πιθανολογούμενο κοίτασμα του Ηροδότου.

Είναι επίσης εντυπωσιακό το ότι η PGS ερεύνησε σεισμικά 12.431 (χιλιάδες) χιλιόμετρα σε Ιόνιο και Κρήτη με τα 7 χιλιάδες χιλιόμετρα περίπου να αφορούν την Κρήτη προς κάθε σημείο του ορίζοντα.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι η συγκεκριμένη παρατήρηση για το μεγάλο αριθμό των «πεδίων υδρογονανθράκων» δεν αφορά καν ολόκληρη την περιοχή έρευνας για την Κρήτη, αλλά συγκεκριμένα μόνο σημεία. Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα να υπάρξει «υπερπληθώρα» πεδίων υδρογοναθράκων, εάν τεθεί υπόψη η μέτρηση σε ολόκληρη την περιοχή από την PGS, κάτι που αναμένεται μέσα στο Μάρτιο, είναι μεγάλη.

Από αυτές τις διαρροές όμως προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει με τον πλέον επίσημο τρόπο, μέσω του αναδόχου των ερευνών, εδώ και κάποιες εβδομάδες την ύπαρξη πολλών αξιόλογων στόχων, με αποτέλεσμα να είναι πλέον σε θέση να εκτιμήσει τη βασιμότητα της πιθανότητας ύπαρξης υδρογονανθράκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και κυρίως για την αξία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Φυσικά, φυσικό αέριο και ίσως και πετρέλαιο, που το δεύτερο για τον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνη Φώσκολο είναι δεδομένο, «έχουμε» μόνο όταν το τρυπάνι φτάσει στην περιοχή-στόχο και ανάψει η φλόγα στην εξέδρα άντλησης - όπως ακριβώς συνέβη λίγους μήνες πριν στο κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Κύπρο. Αυτό προϋποθέτει 4 τουλάχιστον δοκιμαστικές γεωτρήσεις ανά επίμαχο σημείο

Όμως ήδη, όπως έχει αποκαλύψει στην "ΚΡΗΤΗ TV" ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός, γνωρίζουμε ήδη πως τρεις πλατφόρμες γεωτρύπανων έχουν ενοικιαστεί από τρεις τουλάχιστον πετρελαϊκούς επενδυτές με προορισμό τα νότια της Κρήτης και συμβόλαια για τα τέλη του 2014 και αρχές του 2015. Αυτό, με δεδομένο ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 αναμένεται να έχουμε το σχεδιασμό των θαλάσσιων οικοπέδων στην ελληνική επικράτεια με βάση τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ και τη λογική της μέσης γραμμής για όπου εκτιμάται ότι θα υπάρχουν αμφισβητήσεις από άλλα κράτη.

Μάλιστα προκειμένου να υπάρξει προσέλκυση μεγάλων "παιχτών" στο χώρο των υδρογονανθράκων, τα θαλάσσια οικόπεδα οδηγούνται σε σχεδιασμό μεγάλων εκτάσεων όπως και της Κύπρου και όχι μικρών όπως του Ισραήλ, που σήμερα εκτιμάται ότι ήταν και το μεγάλο στρατηγικό του λάθος.

Για την ώρα λοιπόν, με τις υπάρχουσες διαρροές και πληροφορίες, φαίνεται ότι η νορβηγική εταιρία και οι ειδικοί που εξέτασαν τα στοιχεία και όπως αυτά παρουσιάστηκαν στο ΥΠΕΚΑ εκτιμούν ότι έχουν εντοπιστεί «στόχοι» στους οποίους η πιθανότητα να υπάρχει φυσικό αέριο ή/και πετρέλαιο είναι μεγάλη και σίγουρα αξίζει η Ελλάδα να επενδύσει στη συγκεκριμένη πιθανότητα και να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσελκύσει σχετικό διεθνές ενδιαφέρον.

Είναι προφανές ότι το μεγάλο βήμα έχει γίνει: Η Ελλάδα με τον πλέον επίσημο τρόπο ενημερώθηκε για τα άκρως ενθαρρυντικά στοιχεία, κάτι το οποίο είναι βέβαιο ότι έχει γίνει και με τους «μεγάλους» του χώρου στο εξωτερικό.

Διόλου τυχαία λοιπόν, ότι οι άτυποι στρατηγικοί σύμβουλοι της Ελληνικής Κυβέρνησης (που ως τέτοιοι δε λειτουργούν με κομματικά κριτήρια και επιδιώκουν παρουσία ανεξαρτήτως του ποιος θα ασκεί την εκτελεστική εξουσία και για αυτό ενημερώνουν ταυτόχρονα και διαρκώς όλα τα πολιτικά κόμματα του Κοινοβουλίου), οι κύριοι Κωνοφάγος, Λυγερός και Φώσκολος, ζήτησαν και πέτυχαν με την ομόφωνη γνώμη όλων των κομμάτων να τεθεί από την Αθήνα ως ένας από τους πρώτους και κύριους στόχους για την Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρώτο εξάμηνο του 2014, η ύπαρξη μιας ενιαίας στρατηγικής της Ένωσης για την ανάπτυξη των «θαλάσσιων ζωνών» σε όλες τις περιοχές ενδιαφέροντος και κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι και το λογότυπο της Ελληνικής Προεδρίας στην ουσία δείχνει ένα σκάφος με «ανοιγμένα τα πανιά», ενώ κάποιοι πιο... ευφάνταστοι βλέπουν στο σχήμα τους τη λευκή φλόγα που παραπέμπει στο αέριο.

Η διακομματική ενημέρωση που παρέχουν ήταν αυτή που οδήγησε πρόσφατα το γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουστούμπα να δηλώσει πρώτος δημόσια μέσα από τη συνέντευξή του στη «ΚΡΗΤΗ TV», ότι η ανακήρυξη μονομερώς της ΑΟΖ από την Ελλάδα θα έπρεπε ήδη να έχει συμβεί από... "χθες".

Η ΑΟΖ αναγκαστικά στο επίκεντρο του 2014

Με την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπαίνουμε σε μια νέα φάση, η οποία θα δώσει έμφαση στην ενέργεια και στη θάλασσα. Σε αυτό το πλαίσιο, το θέμα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης πρέπει να είναι κυρίαρχο, διότι είναι το πεδίο που ενσωματώνει και τις δύο έννοιες. Ο γ.γ. του ΚΚΕ, προς τιμήν του αλλά και αποδεικνύοντας ότι, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας για το ΚΚΕ, αυτό γεωπολιτικά έχει πολύ καλές αναλύσεις, πρώτος και χωρίς συστολή, ως αρχηγός κόμματος στη συνέντευξή του στην "ΚΡΗΤΗ TV" παραδέχτηκε ότι η ΑΟΖ είναι το "κλειδί" και ζήτησε άμεσα την ανακήρυξή της.

«Η ΑΟΖ δεν είναι μόνο ένα νομικό κείμενο χωρίς εφαρμογή. Είναι η υλοποίηση του Δικαίου της Θάλασσας για την Ελλάδα. Φτάνει πια να αντέχουμε μόνο και μόνο τις πιέσεις και ειδικά τις οικονομικές. Πρέπει να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας γύρω από την ελληνική ΑΟΖ, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Μεσογείου και επιτρέπει την ένωση των ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών. Επιπλέον, υποστηρίζεται από την οριζόντια διαχρονική στρατηγική της Μεσογείου. Ο συνδυασμός των στρατηγικών των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την προεδρία προσφέρει μια νέα δυνατότητα για την πατρίδα μας. Έτσι, σε συνέχεια όλων των προσπαθειών μας και των προσεγγίσεών μας με τις χώρες που σχετίζονται με το θέμα, μπορούμε όχι μόνο να περάσουμε στο στάδιο της ανακήρυξης, αλλά και να πετύχουμε την πρώτη οριοθέτηση με την Ιταλία. Ο συντονισμός των κινήσεών μας πρέπει να γίνει πράξη, για να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα του ελληνικού λαού, που μπορεί να προσφέρει και ανάκαμψη και ανάπτυξη. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να προχωρήσει ορθολογικά και στρατηγικά η Βουλή των Ελλήνων, αλλά και οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ελλάδας».

Μάλιστα, ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός επιμένει: «Το πλαίσιο της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ιδανικό για να εξασφαλίσει την επίτευξη του στόχου, δίχως άλλες καθυστερήσεις επί του θέματος της ελληνικής ΑΟΖ. Διότι τα επιστημονικά δεδομένα προχωρούν και πρέπει τώρα το πολιτικό φάσμα να τα αξιοποιήσει. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα για την Ελλάδα μας, αφού η ΑΟΖ είναι απαραίτητη».

Όσοι λοιπόν πριν τρία χρόνια έβλεπαν με δυσπιστία όλη αυτή τη συζήτηση, ακριβώς μόλις τότε που ξεσπούσε η μεγάλη οικονομική κρίση στη χώρα, σήμερα αντιλαμβάνονται ότι τα δεδομένα επί του θέματος αλλάζουν εντυπωσιακά.

Το σίγουρο είναι ότι αναμένουμε μια συναρπαστική χρονιά στον τομέα της ενέργειας για το 2014, και μάλιστα για την Κρήτη οι εξελίξεις αποκτούν ένα πιο κεντρικό και στρατηγικό ρόλο. Γεγονός που οι πολίτες του νησιού θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ακόμη και για τις αυτοδιοικητικές τους επιλογές σε πρόσωπα που θα αναλάβουν να διαπραγματευτούν τα μεγάλα οφέλη για την κοινωνία της Κρήτης. Πρόσωπα που χρειάζεται να έχουν πολιτική επάρκεια, να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα και όχι μόνο τη μιζέρια της διαχείρισης, έτοιμα είτε για συγκρούσεις, είτε για συνθέσεις.

Η παράλληλη πορεία του καλωδίου Ισραήλ-Κύπρος-Ηράκλειο-Αθήνα

Ο δρόμος για την ενεργειακή ανατροπή άνοιξε μόλις πριν 11 μήνες, όταν η Ε.Ε., υιοθετώντας τη σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τους ενεργειακούς χάρτες της επόμενης πεντηκονταετίας, την έκανε οδηγία της Κομισιόν. Εδώ τα εύσημα ανήκουν και στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή Νίκη Τζαβέλα, βασική συντάκτρια και εισηγήτρια της έκθεσης, που μετατρέπει της ΑΟΖ των χωρών-μελών της Ε. Ε. σε ευρωπαϊκή υπόθεση και κεκτημένο.

Την περασμένη Παρασκευή ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός στη συνέντευξή του στις "ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ" της "ΚΡΗΤΗ TV" αποκάλυπτε ότι παράλληλα με τις έρευνες των υδρογονανθράκων ξεκινάει και ο "Interconnector". Ο καλωδιακός δηλαδή δεσμός από Ισραήλ στην Κύπρο και από εκεί στο Ηράκλειο της Κρήτης και απευθείας στην Αθήνα. Έργο με παγκόσμιες διαστάσεις και ρεκόρ, το οποίο θα έχει δύο φάσεις.

Στην πρώτη, τη σύνδεση των άκρων Ισραήλ με Κύπρο και Αθήνα με Ηράκλειο μέσα στο 2017 και αμέσως μετά τη σύνδεση Ηράκλειο-Κύπρος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Αν κάποιος άκουγε χωρίς να ξέρει τίποτα ότι θα υπάρξει ένωση μεταξύ Κρήτης και Κύπρου θα έλεγε απλώς ότι είναι αδιανόητο. Αν άκουγε ότι θα είναι μια ηλεκτρική διασύνδεση, θα έλεγε ότι είναι ουτοπία. Ενώ αν μάθει για το EuroAsia Interconnector θα πει ότι είναι όραμα. Αν επιπλέον πληροφορηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδοτήσει αυτό το σχέδιο, τότε θα ρωτήσει πότε θα γίνει, γιατί θα είναι πλέον θέμα χρόνου.

Αν επίσης καταλάβει ότι αυτό γίνεται μέσα στο πλαίσιο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τότε θα συνειδητοποιήσει ότι αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι η επόμενη πραγματικότητα και θα σκεφτεί πώς θα μπορέσει πια να αξιοποιήσει αυτό το γεγονός δίχως να επινοήσει ότι πρόκειται για ένα τεχνολογικό θαύμα, αλλά και μια στρατηγική καινοτομία. Αν συνδυάσει όλα τα στοιχεία μαζί, θα κατανοήσει ότι ακολουθεί μια διαχρονική οριζόντια στρατηγική μέσα στη Μεσόγειο που βασίζεται πλέον στην ενέργεια της θάλασσας, αφού η τροφοδότηση του ηλεκτρικού καλωδίου θα γίνεται με την καύση του μεθανίου που βρίσκεται στα κοιτάσματα της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η ένωση μεταξύ Κρήτης και Κύπρου δεν είναι απλώς μια τεχνική λεπτομέρεια αλλά μια ένδειξη της εμβέλειας του όλου εγχειρήματος. Σε αυτό το πεδίο μπορούμε λοιπόν να χτίσουμε περισσότερα με το νόμο περί υδρογονανθράκων, αφού λειτουργεί ενισχυτικά για τις περιφέρειες. Η Κρήτη για την Ελλάδα μπορεί να γίνει HUB και για τα νησιά του Αιγαίου. Αυτή η νέα τροφοδότηση θα επιτρέψει μια καλύτερη κατανάλωση της ενέργειας που θα καλυτερέψει την ποιότητα της ζωής. Αν κάποιος έχει την ικανότητα να δει αυτή τη μεγάλη εικόνα, τότε θα καταλάβει ότι το μέλλον άρχισε».

Του Γιώργου Σαχίνη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News