Κρήτη

Εντυπωσιακή άσκηση πάνω από την Κρήτη

Κόβουν την ανάσα οι ελιγμοί Ελλήνων και Ισραηλινών πιλότων που "σαρώνουν" από το πρωί την Κρήτη στο πλαίσιο της άσκησης Minoan Star η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τη συμμετοχή ελικόπτερων της Αεροπορίας Στρατού.

Η άσκηση εξελίσσεται με σημείο αναφοράς την 123 ΣΜ στο Καστέλι, με το σχεδιασμό να θέλει ζεύγη ελικοπτέρων να εκτελούν χαμηλή πτήση στο παράκτιο μέτωπο νότια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου. Οι θεαματικές "διεισδύσεις" των ελικοπτέρων από κρητικού εδάφους, έγιναν αντιληπτές νωρίς το πρωί στα νότια παράλια του νησιού και ειδικότερα την περιοχή της Βιάνου, με τους κατοίκους εντυπωσιασμένους αλλά και ανήσυχους καθώς δεν είχαν πληροφορηθεί για τη διεξαγωγή της άσκησης. Ενώ ακολούθησαν αναφορές ακόμη και από το οροπέδιο Λασιθίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επιχειρησιακό σκέλος της άσκησης έχει η 123 ΣΜ υπό την εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ τα σχέδια πτήσης εποπτεύονται από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου "Νίκος Καζαντζάκης" στο Ηράκλειο.

Από  Ισραηλινής πλευράς μετέχουν 8 μεταφορικά ελικόπτερα UH-60 Black Hawk, 1 αεροσκάφος C-12 (King Air 200), 4 βαρέα μεταφορικά ελικόπτερα CH-53, καθώς και 2 μεταφορικά αεροσκάφη-τάνκερ C-130 για τον εναέριο ανεφοδιασμό σε καύσιμα των ελικοπτέρων, και ένα επιπλέον C-130 για την μετακίνηση πληρωμάτων, τεχνικών και ανταλλακτικών πρώτης ζητήσεως. Από ελληνικής πλευράς πρόκειται να συμμετάσχουν 3 επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache του 1ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων (1ο ΤΕΕΠ), 3 υπερσύγχρονα επιθετικά ελικόπτερα AH-64DHA Longbow Apache του 2ου ΤΕΕΠ, καθώς και ένα μεταφορικό ελικόπτερο CH-47SD Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4ο ΤΕΑΣ).

Πρόκειται για την τρίτη στη σειρά εκπαιδευτική δραστηριότητα που υλοποιήθηκε ή θα υλοποιηθεί τον Οκτώβριο, μετά τη διήμερη άσκηση Ανδρομέδα 2013, μεταξύ των Αεροπορικών Δυνάμεων των δύο χωρών, που πραγματοποιήθηκε στις 8 και στις 10 του μηνός, μιας ακόμα αεροπορικής που έχει ανακοινωθεί και πρόκειται να γίνει στις 16 του μηνός και τώρα η συγκεκριμένη που αφορά την Αεροπορία Στρατού.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε σήμερα γνωστό επίσημα από το ΓΕΣ, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ 2013, προγραμματίζεται η διεξαγωγή εκπαιδευτικής δραστηριότητας στις 15-16 Οκτωβρίου, στην περιοχή της Κρήτης, με συμμετοχή προσωπικού και μέσων της Αεροπορίας Στρατού και της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (ΙΠΑ).

Το σενάριο της συνεκπαιδεύσεως και για τις δύο ημέρες θα είναι το ίδιο, αλλά την κάθε ημέρα θα συνεκπαιδευτούν διαφορετικά πληρώματα ελικοπτέρων. Έτσι για μεν τα επιθετικά ελικόπτερα τα σενάρια που θα τρέξουν, σύμφωνα πάντα με στρατιωτικές πηγές, πτήσεις χαμηλής ναυτιλίας, συνοδείας μεταφορικών ελικοπτέρων, ασφαλίσεως περιοχής και εικονικής προσβολής στόχων εδάφους, συνεργασία για αναγνώριση στόχων και μεταβίβαση πληροφοριών μέσω σταθμού αναφοράς ρόλο που θα διαδραματίσει το Ισραηλινό C-12. Για δε τα μεταφορικά ελικόπτερα, τα αντίστοιχα σενάρια είναι εκτέλεση πτήσεως και αποπροσγειώσεων σε ορεινό έδαφος και σε μεγάλα ύψη, καθώς και υλοποίηση σεναρίου αποστολής έρευνας και διασώσεως (SAR), ενώ έχει σχεδιασθεί και μικτή αποστολή έρευνας και διασώσεως μάχης (CSAR), μεγάλης εμβελείας, με τη συμμετοχή ισραηλινών CH-53 και ελληνικών επιθετικών ελικοπτέρων.

Ρεπορτάζ:

Αγγέλα Δουλγεράκη, Έλλη Κοκάλη, Μάνος Δασκαλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια