default-image

"Απόφαση του πρωθυπουργού η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης"

Κρήτη
"Απόφαση του πρωθυπουργού η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, όπως επιβεβαιώνουν τα πλέον επίσημα χείλη, γεγονός που κατατάσσει το νησί μία ακόμη φορά σε ένα ισχυρό ενεργειακό παίκτη.

Διά στόματος Χατζηδάκη επιβεβαιώθηκε ότι το θέμα συζητήθηκε στην κοινή σύσκεψη των υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη και των υφυπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη και Θανάση Σκορδά και του υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου. 

Χαρακτηριστικά ο Κωστής Χαζτηδάκης δήλωσε για την Κρήτη:

«Συζητήσαμε το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών. Είδαμε ότι προχωρεί το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ με πρωτοβουλία του υπουργείου ΠΕΚΑ για τη διασύνδεση νησιών των Κυκλάδων και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι είναι απόφαση του πρωθυπουργού.

«Θα υπάρξει χρηματοδότηση από το επόμενο ΕΣΠΑ. Συμφωνήσαμε όμως για να περιορίσουμε το κόστος για το φορολογούμενο και για να προχωρήσουμε, αν θέλετε, με τον καλύτερο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, να μελετήσουμε από κοινού πώς μπορεί το έργο αυτό να είναι σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Και γιατί τα έργα ΣΔΙΤ προχωρούν ταχύτερα και γιατί από πλευράς περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων το πλαίσιο είναι περισσότερο κατάλληλο. Θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε κυριολεκτικά από αύριο προς αυτή την κατεύθυνση».

Διασφαλίζονται οι πρώτες χρηματοδοτήσεις

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτη, ο οποίος κατόπιν ερώτησης δημοσιογράφου τονίζει:

«Δε λέμε ότι απλώς μπήκε το νερό στο αυλάκι, λέμε ότι ήδη διασφαλίζονται οι πρώτες χρηματοδοτήσεις και έχουμε πια και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Να σας πω πολύ απλά ότι οι μελέτες για τη σύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκονται σε τελικό στάδιο και είναι πιθανό μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε διεθνή διαγωνισμό. Έχουμε ήδη προεκτιμήσει το συνολικό κόστος του έργου και απομένει να διερευνήσουμε τις δυο εναλλακτικές οδεύσεις είτε προς την Πελοπόννησο είτε προς την Αττική όπου θα διασυνδέεται το καλώδιο. Έχουν διασφαλιστεί και οι τραπεζικές αλλά και οι υπόλοιπες χρηματοδοτικές προϋποθέσεις του έργου. Είναι πολύ σπουδαίο το ότι το ίδιο το έργο μπορεί να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο».

Επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον ιδιωτών ο Γ. Μανιάτης

«Ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών υπάρχει. Να σας θυμίσω επίσης ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το τρίτο κομμάτι του μεγάλου διευρωπαϊκού δικτύου που σχετίζεται με την κοινή ισραηλινο-κυπριακή και ελληνική επένδυση και ένα έργο το οποίο από τη στιγμή που εντάχθηκε στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος έχει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα.

Για παράδειγμα, έχει γύρω στο 40% μείωση του χρόνου αδειοδοτήσεων και βεβαίως μεγάλη επιλεξιμότητα να χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικές τράπεζες. Άρα είναι η πρώτη φορά και αυτό μάλιστα το τονίσαμε. Εγώ το τόνισα και στη σημερινή μου συνομιλία με τον πρωθυπουργό, που μετά από τόσα χρόνια από τα λόγια έχουμε περάσει στην πράξη με πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα», τόνισε ο κ. Μανιάτης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης για τη συζήτηση:

«Είχαμε μια οριζόντια συζήτηση για πολλά θέματα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Άλλωστε μια αποτελεσματική περιβαλλοντική, χωροταξική και ενεργειακή πολιτική είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Και τα δυο υπουργεία πρέπει εκ των πραγμάτων να προχωρήσουν χέρι-χέρι και πραγματικά είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, ότι υπάρχει συναντίληψη.

Μιλήσαμε για τα θέματα του ΕΣΠΑ, της παρούσας και της επόμενης περιόδου. Στην παρούσα περίοδο με ικανοποίηση σημειώνουμε ότι από την πλευρά του υπουργείου ΠΕΚΑ γίνονται μια σειρά από κινήσεις για την απένταξη κάποιων έργων που δεν είναι ώριμα και άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι ενταγμένα. Αλλά την ίδια στιγμή, διαπιστώσαμε ότι τα έργα αυτά μπορούν να ενταχθούν, αμέσως κιόλας, στο επόμενο ΕΣΠΑ, το οποίο θα ξεκινήσει από του χρόνου, και άρα δεν υπάρχει κανένας πραγματικός κίνδυνος για όσους αφορούν τα συγκεκριμένα αυτά έργα.

Συζητήσαμε το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών. Είδαμε ότι προχωρεί το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ με πρωτοβουλία του υπουργείου ΠΕΚΑ για τη διασύνδεση νησιών των Κυκλάδων και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης.

Είναι απόφαση του πρωθυπουργού να υπάρξει ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης. Θα υπάρξει χρηματοδότηση από το επόμενο ΕΣΠΑ. Συμφωνήσαμε όμως για να περιορίσουμε το κόστος για το φορολογούμενο και για να προχωρήσουμε, αν θέλετε, με τον καλύτερο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, να μελετήσουμε από κοινού πώς μπορεί το έργο αυτό να είναι σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Και γιατί τα έργα ΣΔΙΤ προχωρούν ταχύτερα και γιατί από πλευράς περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων το πλαίσιο είναι περισσότερο κατάλληλο. Θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε κυριολεκτικά από αύριο προς αυτή την κατεύθυνση».

Γιάννης Μανιάτης: «Παίρνει σάρκα και οστά η διασύνδεση της Κρήτης»

«Να θυμίσω ότι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης συζητείται εδώ και περίπου 25 χρόνια, είναι όμως η πρώτη φορά που αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

Πριν λίγο καιρό μετά από πρωτοβουλία και πολλή δουλειά που έγινε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με την ευθύνη του υφυπουργού του κ. Παπαγεωργίου, η συγκεκριμένη σύνδεση εντάχθηκε στα διευρωπαϊκά δίκτυα, στα έργα κοινού ενδιαφέροντος και πριν λίγο καιρό γνωρίζετε ότι υπέγραψα εγώ ως υπουργός Περιβάλλοντος και συνεργασία με τον Κύπριο και τον Ισραηλινό ομόλογό μου την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη-ηπειρωτική Ελλάδα. Ένα πολύ μεγάλο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ.

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, ένα έργο το οποίο εκτιμούμε ότι είναι της τάξης των 750 με 800 εκατ. ευρώ, είναι ένα έργο το οποίο ήδη έχει σημαντικό βαθμό ωρίμανσης των μελετών και μπορεί να γίνει πράξη τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια.

Είναι πολύ σημαντικό να διερευνήσουμε όλες τις πηγές χρηματοδότησης. Γι' αυτό συμφωνήσαμε, εκτός από την ένταξή του στα χρηματοδοτικά Προγράμματα των Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικά και κοινοτικά), να διερευνήσουμε και όλες τις δυνατότητες προκειμένου να βρεθεί χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα.

Και θεωρούμε ότι υπάρχει σημαντικότατο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι πολύ απλά το ίδιο το έργο, εάν μειώσουμε ή μηδενίσουμε το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη από τις μηχανές που παράγουν τώρα ηλεκτρισμό και το δώσουμε στο καλώδιο, το ίδιο το καλώδιο μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε τρία με τέσσερα χρόνια. Άρα μιλάμε για μια δράση και ένα έργο που πραγματικά μπορούν να αποτελέσουν μια μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση σε σχέση με την ίδια την Κρήτη αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Και βεβαίως να σημειώσω ότι στις αρχές Οκτωβρίου, την 1η Οκτωβρίου, θα κατατεθούν οι προσφορές για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, ένα έργο το οποίο έχει αυτή τη στιγμή προϋπολογισμό της τάξης των 240 εκατομμυρίων ευρώ και ελπίζουμε, εάν όλα πάνε καλά και δεν υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές, μέσα σε 2 με 2,5 χρόνια από σήμερα να έχει γίνει πράξη, να έχει επιτέλους υλοποιηθεί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News