default-image

Η Ουάσινγκτον ζήτησε τη βάση της Σούδας

Κρήτη
Η Ουάσινγκτον ζήτησε τη βάση της Σούδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη χρήση της βάσης της Σούδας για ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση στη Συρία ζήτησε επισήμως από την κυβέρνηση η Ουάσινγκτον. Πληροφορίες που επικαλείσαι η "Καθημερινή" αναφέρουν ότι οι βάσεις σε Σούδα και Καλαμάτα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, που ζητούν την ελληνική συνδρομή με διευκολύνσεις για διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων και χρήση των στρατιωτικών βάσεων της χώρας.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που έγινε δέκτης των αιτημάτων παροχής διευκολύνσεων και συνδρομής, ενημερώθηκε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο ότι, σε όλα τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται, ο ρόλος της Ελλάδας και των εγκαταστάσεών της είναι κομβικός. Στο κέντρο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ καταγράφεται αυξημένη συγκέντρωση συμμαχικών σκαφών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη διαμηνύσει προς τους συμμάχους ότι, όπως πάντα, θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διατλαντικές συμφωνίες, αλλά δεν πρόκειται να συμμετάσχει ενεργά με αποστολή δυνάμεων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η αξιοποίηση των στρατιωτικών βάσεων της Ελλάδας και η συνεργασία με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη δοκιμαστεί στο πρόσφατο παρελθόν κατά τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και τα αποτελέσματα αποτιμήθηκαν ως εξαιρετικά θετικά.

Διαψεύδει το Μαξίμου

Σε διάψευση του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Καθημερινή» στο οποίο αναφέρεται πως η Ουάσιγκτον εν αναμονή στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία έχει ζητήσει την χρήση των στρατιωτικών βάσεων της Σούδας και της Καλαμάτας, προχωρά το Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως «ουδέποτε έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από την ελληνική κυβέρνηση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News