default-image

Λουκέτα" στο Λιμενικό Σώμα-Κλείνουν σταθμοί στην Κρήτη

Κρήτη
Λουκέτα" στο Λιμενικό Σώμα-Κλείνουν σταθμοί στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Ψαλίδι" στις λιμενικές υπηρεσίες της Κρήτης βάζει το υπουργείο Ναυτιλίας ανατρέποντας τον υφιστάμενο χάρτη των λιμενικών σταθμών που λειτουργούν στο νησί με επίκεντρο τα νότια παράλια. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του neakriti.gr, η πολιτική ηγεσία έχει λάβει ήδη την απόφαση για να βάλει "λουκέτο" σε τουλάχιστον τρεις λιμενικούς σταθμούς ενώ εμφανίζεται αποφασισμένη να υποβαθμίσει και το ρόλο υπολιμεναρχείων.

Από το χάρτη των λιμενικών σταθμών της χώρας διαγράφονται δύο στο νομό Ηρακλείου και ένας στο νομό Χανίων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται να κλείσουν οι Λ.Σ. σε Καστρί και Κόκκινο Πύργο, ενώ θα ακολουθήσει το "λουκέτο" και στο Σταθμό της Γεωργιούπολης. Από την ψαλιδισμένη νέα δομή του Λιμενικού Σώματος δε γλιτώνει ούτε η Σητεία. Οι επιτελείς στο Αρχηγείο πρότειναν στην ηγεσία του υπουργείου, και έγινε αποδεκτό, την υποβάθμιση του υπολιμεναρχείου Σητείας σε Λιμενικό Σταθμό.

Η επίσημη θέση του υπουργείου Ναυτιλίας για την απόφασή του αυτή είναι ότι οι συγκεκριμένοι σταθμοί μαζί με περισσότερους από είκοσι ακόμη σε όλη την Ελλάδα (λόγω έλλειψης μέσων και προσωπικού) δεν ανταποκρίνονται στα βαθμό που επιβάλλεται και έτσι κρίνονται μη αποδοτικοί.

Ως απάντηση στις αναμενόμενες αντιδράσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται να κλείσουν και οι Λιμενικοί Σταθμοί σε Πύλο-Μεσσηνία και Καρδάμυλα-Χίο, ιδιαίτερες πατρίδες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Ναυτιλίας Κώστα Μουσουρούλη, αντίστοιχα.

Μέχρις στιγμής, πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα υπάρξουν ακόμη περισσότερα "λουκέτα" σε Λ.Σ. της Κρήτης, όπως για παράδειγμα στο νομό Χανίων από όπου έλκει την καταγωγή του ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Δημήτρης Μπαντιάς και λειτουργούν σε πολύ κοντινές αποστάσεις Λιμενικοί Σταθμοί όπως των Σφακίων και της Παλαιόχωρας.

Αντίδραση του Γ. Πλακιωτάκη

Άμεση ήταν η αντίδραση στην υποβάθμιση του Λιμεναρχείου Σητείας - που φέρεται να εισηγήθηκε το αρχηγείο του Λ.Σ. - του βουλευτή κ. Πλακιωτάκη, που αναφέρει με επιστολή του στον υπουργό Ναυτιλίας:

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αγαπητέ Κωστή,

Η αναδιάρθρωση των Λιμενικών Υπηρεσιών προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών και η απαραίτητη εξοικονόμηση πόρων που επιχειρείται από πλευράς υπουργείου Ναυτιλίας είναι κατανοητή και απολύτως αντιληπτή.

Η οποιαδήποτε ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή θα μας βρει σύμφωνους και υποστηρικτές.

Όμως, η εισήγηση που έγινε από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος στην οποία προτείνεται η υποβάθμιση του Λιμεναρχείου της Σητείας πραγματικά μας εκπλήσσει. Με βάση ποια ακριβώς δεδομένα αξιολογήθηκε ότι η υποβάθμιση του εν λόγω λιμεναρχείου θα εξυπηρετήσει καλύτερα την τοπική κοινωνία και τα συμφέροντά της τη στιγμή που και οι απόψεις του συνόλου των τοπικών φορέων είναι κάθετα αντίθετοι στην προδιαγραφή αυτή;

Στην οποιαδήποτε απόφαση παρθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας θα πρέπει απαραιτήτως να ληφθούν υπόψη τα υφιστάμενα δεδομένα, κυρίως όμως  η μελλοντική αξιοποίηση του λιμένα της πόλης της Σητείας.

Είναι γνωστό ότι το Λιμεναρχείο Σητείας καλύπτει μία ευρύτερη περιοχή επιχειρησιακής ευθύνης περιλαμβάνοντας πολλές νήσους με αρχαιολογικό ενδιαφέρον και μεγάλη επισκεψιμότητα. Είναι επίσης γνωστό ότι το μοναδικό λιμάνι του νομού με ακτοπλοϊκή σύνδεση με Πειραιά και Δωδεκάνησα είναι το λιμάνι της Σητείας, ενώ έχει χαρακτηριστεί και ως πύλη εισόδου SHENGEN και με δυνατότητα ανάπτυξης θαλάσσιου τουρισμού και τουρισμού κρουαζιέρας.

Τέλος, σε μία περιοχή όπως αυτή του νομού Λασιθίου, στο ΝΑ άκρο της χώρας, η προάσπιση της ασφάλειας και η αστυνόμευσης ζωτικών θαλάσσιων οδών από το συνεχές κύμα λαθρομετανάστευσης από τα ανατολικά αποτελεί από μόνο του ένα βασικό επιχείρημα που δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την υποβάθμιση του Λιμεναρχείου της Σητείας παρά μόνο στοιχειοθετεί την ενίσχυση του ως αναγκαία.

Με τη διαβεβαίωση ότι για άλλη μία φορά θα επιδείξεις ανάλογο ζήλο για τα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς σου και προσωπικού ενδιαφέροντος για την επίλυσή τους, είμαι στην διάθεσή σου για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση προκειμένου το ζήτημα του Λιμεναρχείου στη Σητεία να εκτιμηθεί με γνώμονα πάντα το μέγιστο όφελος για την κοινωνία του Λασιθίου και της χώρας γενικότερα».  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News