default-image

"Φεύγει" το νοσοκομείο, "έρχονται" κέντρο υγείας και πράσινο

Κρήτη
"Φεύγει" το νοσοκομείο, "έρχονται" κέντρο υγείας και πράσινο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την εγκατάσταση το πρωί της Τρίτης του αναδόχου εργολάβου μπαίνει στην τελική ευθεία το θέμα της κατεδάφισης του παλιού νοσοκομείου Χανίων, που είναι το πρώτο βήμα για την ανέγερση αμέσως μετά κέντρου υγείας αστικού τύπου, καθώς και η δημιουργία χώρου πρασίνου.

Το πρωί της Δευτέρας στο Δημαρχείο Χανίων υπογράφηκε η σύμβαση για την κατεδάφιση του παλιού νοσοκομείου και όπως δήλωσε ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο, Γιάννης Δρακάκης, από την  Τρίτη θα εγκατασταθούν τα συνεργεία για τις προκαταρκτικές εργασίες, ενώ ο ίδιος, χωρίς να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, προσδιόρισε το χρόνο έναρξης της κατεδάφισης σε σύντομο χρονικό διάστημα - ο χρόνος της κατεδάφισης εκτιμάται στους 3 μήνες νωρίτερα από ό,τι προβλέπει η συμβατική του υποχρέωση.

Μια ημέρα πριν τα μηχανήματα "πιάσουν" δουλειά για την κατεδάφιση που θα γίνει με τεχνικά μέσα (σφύρες) θα γίνει προληπτικός έλεγχος του χώρου ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μέσα στο παλιό κτήριο να βρίσκονται άνθρωποι, καθώς όπως είναι γνωστό πολλές φορές το παλιό νοσοκομείο είχε μετατραπεί σε καταφύγιο αστέγων.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την κατεδάφιση

Για το λόγο αυτό υπάρχει συνεννόηση με την ΕΛ.ΑΣ. και τη Δημοτική Αστυνομία.

Ο χώρος θα "κλείσει", θα γίνουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο δρόμο που θα κινούνται τα μηχανήματα του εργολάβου σε απόσταση 30 μέτρων, ενώ η κατεδάφιση θα αρχίσει από το παλιό κτήριο της αιμοδοσίας και θα συνεχιστεί προς τα πάνω.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη, μόλις ολοκληρωθεί η κατεδάφιση θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την ανέγερση του κέντρου υγείας αστικού τύπου καθώς και της ανάπλασης του χώρου.

Το σύνολο του έργου, που έχει χωριστεί σε τρία υποέργα, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Το πρώτο αφορά την κατεδάφιση και είναι προϋπολογισμού 1,6 εκατομμυρίου ευρώ, το δεύτερο την ανέγερση του κέντρου υγείας και της ανάπλασης του χώρου, προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, και το τρίτο την προμήθεια του ιατρομηχανολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού με προϋπολογισμό 310.000 ευρώ.

Το σύνολο της παρέμβασης είναι 4,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων, «τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα».

Σύμφωνα μάλιστα με το δήμαρχο Χανίων, έχει εξασφαλιστεί και η επάνδρωση του κέντρου υγείας με το απαραίτητο προσωπικό, ενώ σύμφωνα με το διοικητή του νοσοκομείου Χανίων Χαράλαμπο Δουλγεράκη η λειτουργία του κέντρου υγείας που θα παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα αποσυμφορήσει σε μεγάλο βαθμό το νοσοκομείο Χανίων.

Του Αντώνη Νομικού

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News