Κρήτη

"Η καισαρική θα την έσωζε" - "Καταπέλτης" οι καταθέσεις

Συγκλονισμένοι παρακολούθησαν χθες οι συγγενείς της άτυχης εγκύου που «έσβησε» αβοήθητη στο Βενιζέλειο νοσοκομείο μαζί με το αγέννητο μωρό της, την πρώτη ημέρα της δίκης όπου κυριάρχησαν ένταση, διακοπές και φραστικές αντιπαραθέσεις της οικογένειας με τους συνηγόρους των κατηγορουμένων. Η κατάθεση - καταπέλτης του ιατροδικαστή χθες ήταν πάντως καθοριστική, ενώ η δίκη θα συνεχιστεί στις 19 Ιουνίου.

"Η καισαρική θα την έσωζε"

Το γεγονός ότι, αν είχε γίνει καισαρική τομή θα μπορούσε να αποτραπεί το μοιραίο, επισήμανε χθες κατά την κατάθεσή του και ο ιατροδικαστής Μανόλης Μιχαλοδημητράκης, συμφωνώντας με τους μάρτυρες που έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής.

Η δίκη διεκόπη στις 3 χθες το μεσημέρι. Συνεχίστηκε στις 3:45 και διήρκεσε έως τις 6:30, με την κατάθεση τόσο του ιατροδικαστή Μανόλη Μιχαλοδημητράκη όσο και με του κ. Σαμιώτη, ειδικευόμενου χειρουργού, ο οποίος εξέτασε την άτυχη Μαρία και διέταξε τη διενέργεια υπερήχου άνω και κάτω κοιλίας.

Η εκ των δύο δικηγόρων πολιτικής αγωγής και γυναίκα του αδερφού του συζύγου της άτυχης Μαρίας κ. Χριστίνα Ρούλια σε δηλώσεις της στη "Ν.Κ.", λίγο μετά τη διακοπή της δίκης, υποστήριξε τα εξής: «Αυτό που επίσης κατέθεσε ο κ. Μιχαλοδημητράκης ήταν καθαρά το γεγονός πως θα μπορούσε με μια καισαρική τομή να έχει σωθεί και η μητέρα και προφανώς και το παιδί, γιατί δεν είχε κάποια παθολογικά ευρήματα. Ήταν δριμύς σε σχέση με το αν έφταιγαν οι γιατροί και ποιοι γιατροί.

Ήδη από τις μέχρι στιγμής καταθέσεις φαίνεται ξεκάθαρα ότι την ευθύνη είχαν όλοι. Φυσικά, από εδώ και στο εξής, οπότε και θα αρχίσουν οι καταθέσεις των κατηγορουμένων και των μαρτύρων υπεράσπισης, θα είναι πιο ουσιαστική η μάχη μεταξύ των ιατρών για το ποιος φταίει ή δε φταίει. Αλλά ήδη είναι καταφανέστατο και από τους δύο ιατροδικαστές που κατέθεσαν ότι η Μαρία, από τη στιγμή που δεν είχε προβλήματα άλλα, απλά ένα πολύ βεβαρημένο ιστορικό λόγω της προηγούμενης καισαρικής, η οποία ήταν με ανάστροφο Τ, θα μπορούσε κάλλιστα, αν την είχε δει κάποιος ειδικευμένος, να είχε αποφευχθεί όλη αυτή η άσχημη κατάσταση».

Με τον τρόπο αυτό περιέγραψε τη διαδικασία και την εκτίμηση της πολιτικής αγωγής η κ. Ρούλια. Όπως αποφασίστηκε, η δίκη θα συνεχιστεί στις 19 Ιουνίου και αν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί, επόμενη ημερομηνία που έχει οριστεί για τη συνέχισή της είναι η 25η Ιουνίου.

Συγκλονισμένος ο σύζυγος της άτυχης εγκύου.

Πως ξεκίνησε η δίκη

Με τις συγκλονιστικές μαρτυρίες του συζύγου και της αδελφής του θύματος που έζησαν λεπτό προς λεπτό το "Γολγοθά" της άτυχης εγκύου άνοιξε η επώδυνη σελίδα της υπόθεσης θανάτου της Μαρίας Βουλγαρίδη, η οποία εκδικάζεται μετ' εμποδίων στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης.

Σε δραματικούς τόνους οι μάρτυρες- "κλειδιά" για την υπόθεση εξήγησαν στο δικαστήριο πως η άτυχη γυναίκα ως νοσηλεύτρια είχε πλήρη επίγνωση ότι έσβηνε αβοήθητη μαζί με το αγέννητο μωρό της, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια, η οποία δεν ήρθε ποτέ.

Ο θρήνος και η οργή των συγγενών της άτυχης γυναίκας δεν έχουν κοπάσει. Οι άνθρωποι που κατέκλυσαν την αίθουσα του ακροατηρίου, παρακολουθώντας ακόμη και τον ψίθυρο των κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους, με δυσκολία συγκρατούν τα αισθήματά τους. Για τους ίδιους δεν υπάρχει καμία εξήγηση για το πώς μια έγκυος γυναίκα με βεβαρυμμένο ιστορικό αφέθηκε για περισσότερες από 10 ώρες στα χέρια ειδικευόμενων γιατρών που δεν μπορούσαν να αντιληφθούν το βάρος που σήκωναν στους ώμους τους.  

Διακοπές

Απανωτές διακοπές σημαδεύουν την ακροαματική διαδικασία. Η υπερασπιστική γραμμή των κατηγορουμένων αποτελεί κόκκινο πανί για τους συγγενείς, καθώς οι ευθύνες για τον τραγικό θάνατο της 33χρονης εξελίσσονται σε μπαλάκι ανάμεσα στους εμπλεκόμενους. Επτά γιατροί και δύο νοσηλεύτριες κάθονται στο εδώλιο κατηγορούμενοι ότι άφησαν ουσιαστικά αβοήθητη την 33χρονη, η οποία υπέστη ρήξη μήτρας μέσα στο νοσοκομείο, με την κατάστασή της να επιβαρύνεται ώρα με την ώρα από τη στιγμή που εισήχθη στη Μαιευτική Κλινική. Κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παράβαση καθήκοντος.

Όπως έγινε ξεκάθαρο από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, σε ημέρα πλήρους εφημερίας του Βενιζελείου στη Μαιευτική είχε απομείνει μόνο ένας ειδικευόμενος, καθώς ο διευθυντής της κλινικής απουσίαζε, ενώ η αναπληρώτρια που όρισε έδινε τηλεφωνικά συμβουλές από το σπίτι της μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας, όταν πλέον ήταν πολύ αργά για να σωθούν η μητέρα και το μωρό της.  

Ο δικηγόρος και ο πραγματογνώμονας της οικογένειας Θεοδοσάκη.

Ιστορικό

Από τη γέννηση του πρώτου της παιδιού της στην 33χρονη Μαρία Βουλγαρίδη είχε διαγνωστεί δυσπλασία της μήτρας, ενώ είχε υποβληθεί σε καισαρική τομή με ανάστροφο ταφ, στοιχεία που καθιστούσαν ιδιαίτερα κρίσιμο το δεύτερο τοκετό. Όπως τόνισαν οι μάρτυρες- "κλειδιά", από την πρώτη στιγμή έγινε γνωστό στους γιατρούς το βεβαρυμμένο ιστορικό. Ωστόσο, το δύσκολο περιστατικό κλήθηκε να διαχειριστεί το μοιραίο βράδυ ειδικευόμενος Μαιευτικής, ο οποίος μάλιστα ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του 4 χρόνια μετά το θάνατο της 33χρονης και του εμβρύου.

"Διασωληνώστε με, θα πεθάνω"

Οι καταθέσεις του συζύγου και της αδελφής της Μαρίας Βουλγαρίδη-Θεοδοσάκη ήταν συγκλονιστικές, καθώς έζησαν από κοντά το "Γολγοθά" της άτυχης μητέρας, που ήταν νοσηλεύτρια και φαίνεται πως είχε πλήρη αντίληψη πως όδευε προς το θάνατο. Πονούσε φρικτά. Οι κραυγές της ακούγονταν σε όλο το νοσοκομείο, περιέγραψαν συγκλονισμένοι στο δικαστήριο.

Όταν ένιωσε πως τα πόδια της είχαν μουδιάσει και δεν μπορούσε να ανασάνει, προφανώς καταλάβαινε τι συνέβαινε. «Φώναζε, "διασωληνώστε με, θα πεθάνω", αλλά δεν την άκουγε κανείς», είπαν και οι δύο με δάκρυα στα μάτια. Δριμύ είναι το κατηγορώ των συγγενών της άτυχης Μαρίας Βουλγαρίδη για το διευθυντή της κλινικής, ο οποίος έφυγε από το νοσοκομείο, παρότι εφημέρευε.

Ο ίδιος επικαλείται πως αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, καθώς, σύμφωνα με την υπεράσπισή του, πάσχει από αυχενικό σύνδρομο και είχε κάνει τέσσερις παυσίπονες ενέσεις την ημέρα εκείνη. Όμως ακόμη και η γιατρός, την οποία ειδοποίησε να τον αντικαταστήσει, εμφανίστηκε στην κλινική περίπου 10 ώρες μετά την εισαγωγή της εγκύου, όταν πλέον είχε υποστεί ρήξη και ακατάσχετη αιμορραγία.

Στο εδώλιο κάθεται και η γιατρός που την παρακολουθούσε, καθώς κατηγορείται πως, ενώ γνώρισε τη βαρύτητα του περιστατικού, δε βρέθηκε στο πλευρό της, προκειμένου έστω να κινητοποιήσει τους υπευθύνους της κλινικής, όπως κατέθεσε ο πραγματογνώμονας που ορίστηκε από την οικογένεια του θύματος.

Στην κατάθεσή του επισήμανε πως, αν από την πρώτη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο με πόνους στο υπογάστριο είχε γίνει άμεσα καισαρική, θα είχαν σωθεί τόσο η μητέρα όσο και το μωρό.

Έντονες αντιδράσεις

Η σπίθα που άναψε τη φωτιά των αντιδράσεων ήρθε ενώ στο βήμα του μάρτυρα βρισκόταν η αδελφή της 33χρονης. Ο συνήγορος της ιδιώτη γιατρού που είχε η άτυχη Μαρία υπέβαλε ερωτήσεις στην αδερφή της αδικοχαμένης κοπέλας, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση. Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε η αδερφή τι άλλο θα μπορούσε να πράξει από την πλευρά της η γιατρός, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις. Ακολούθησε νέα διακοπή αργότερα το μεσημέρι, όταν οι συγγενείς της εγκύου αντέδρασαν έντονα στις ερωτήσεις των συνηγόρων του διευθυντή της Μαιευτικής, οι οποίοι ανέφεραν πως η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη.

«Μια απλή καισαρική να είχατε κάνει, δε θα ήταν κανένας εδώ σήμερα », φώναζαν μέσα στην αίθουσα ο σύζυγος και η πεθερά της άτυχης εγκύου, αναγκάζοντας τον πρόεδρο να διακόψει και πάλι τη διαδικασία. Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων δέχτηκαν φραστικά πυρά και εκτός της αίθουσας.

«Πάτε να τους βγάλετε αθώους», «δε θα έπρεπε να έχουν καν δικηγόρο, να καταδικαστούν όλοι, όλοι φταίνε», φώναζαν οι συγγενείς.

Ο χαμός της 33χρονης εγκύου Μαρίας Βουλγαρίδη-Θεοδοσάκη στις 28 Απριλίου του 2009 είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη της Κρήτης και προκάλεσε πολλές αναταράξεις στο χώρο της υγείας του νησιού, αφού η οικογένεια απέδιδε και αποδίδει ευθύνες στον τότε διευθυντή της κλινικής που δε βρισκόταν στη θέση του το μοιραίο βράδυ, ενώ έκανε λόγο και για μια σειρά από παραλείψεις.

Ρεπορτάζ

Έλλη Κοκάλη-Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια