default-image

Ανοίγουν όλοι οι φάκελοι - ζητούσε "φακελάκι" για συντάξεις

Κρήτη
Ανοίγουν όλοι οι φάκελοι - ζητούσε "φακελάκι" για συντάξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλο έχει προκαλέσει στο Ρέθυμνο, αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη, η υπόθεση του 55χρονου ο οποίος σύμφωνα με αστυνομία καθυστερούσε σκοπίμως την εκκαθάριση συντάξεων και το επίδομα ΕΚΑΣ συνταξιούχων, με σκοπό να του καταβάλουν χρηματικά ποσά για την επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης τους. Πιάστηκε μάλιστα επ' αυτοφώρω.

Ο 55χρρονος διευθυντή του Τμήματος Συντάξεων του ΙΚΑ Ρεθύμνου, έρχεται πλέον αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας, παράβασης καθήκοντος και απιστίας στην υπηρεσία. Μάλιστα αναμένεται από 'δω και στο εξής έλεγχος όλων των φακέλων που είχε στη δικαιοδοσία του ο συλληφθείς και αυτό σημαίνει πως ο εισαγγελέας θα καλέσει όλους τους αντίστοιχους συνταξιούχους.

Το χρονικό της υπόθεσης

Είχε αναλάβει την προώθηση της καταβολής της εκκαθάρισης των συντάξεων και του επιδόματος του ΕΚΑΣ και θα την έφερνε εις πέρας μόνο όμως με αμοιβή. Το ύψος της το καθόριζε το χρηματικό ποσό που θα έπαιρναν οι δικαιούχοι. Σε άλλους ζητούσε 500 και σε άλλους 100 και 150 ευρώ. Τη σιγουριά για την πελατεία του την είχε στο τσεπάκι του και για την ακρίβεια στο συρτάρι του. Εκεί καταχώνιαζε τα σχετικά έγγραφα των δικαιούχων του ΙΚΑ Ρεθύμνου και προκαλούσε καθυστερήσεις στις πληρωμές τους, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να ανεβαίνουν με το ασανσέρ από το ταμείο στο ισόγειο, στον τρίτο όροφο του κτηρίου και στο γραφείο του διευθυντή, και να του δίδουν απλόχερα τα χρήματα, επειδή τους "ξεκαθάρισε" δήθεν γρήγορα, ως ένα δωράκι για το ευχαριστώ ή για να πιει έναν καφέ...

Ο λόγος για τον 55χρονο διευθυντή του Τμήματος Συντάξεων του ΙΚΑ Ρεθύμνου, με σχεδόν 30ετή προϋπηρεσία και συνδικαλιστική δράση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Συνελήφθη

Σιδηροδέσμιος οδηγήθηκε χθες στις 12:30 το μεσημέρι στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρεθύμνου.

Η παράνομη και κερδοφόρα δραστηριότητά του ξεκίνησε τουλάχιστον από τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε και καταγγέλθηκε για πρώτη φορά από ένα συνταξιούχο του Ρεθύμνου, καθώς του ζήτησε να του δώσει 500 ευρώ.

Έκτοτε ο εν λόγω κρατικός λειτουργός παρακολουθούνταν και χθες δόθηκε το πράσινο φως για την επ' αυτοφώρω σύλληψή του γιατί δύο συνταξιούχοι ζήτησαν όχι εξ ολοκλήρου επιταγή, όπως γίνεται με εντολή της διοίκησης του ΙΚΑ, αλλά επιταγή κι ένα μέρος σε μετρητά, τα οποία προόριζαν για τον 55χρονο. 

Οι δύο συνταξιούχοι εισέπραξαν προσημειωμένα χαρτονομίσματα από τον ταμία και όταν τα χρήματα αυτά βρέθηκαν μετά από ελάχιστα λεπτά στον τρίτο όροφο του κτηρίου και στο γραφείο του, τότε άναψε και το πράσινο φως για το δρόμο του 55χρονου προς τα κρατητήρια.

Για παθητική δωροδοκία, απιστία σχετική με την υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος, ο συλληφθείς με συνδικαλιστική δράση αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα Ρεθύμνου. Όπως προέκυψε, καθυστερούσε την εκκαθάριση συντάξεων και το επίδομα ΕΚΑΣ συνταξιούχων με σκοπό να του καταβάλουν χρηματικό ποσό για την επίσπευση της διαδικασίας χορήγησής τους.

Καταγγελία

Είχε προηγηθεί καταγγελία, κατά τη διερεύνηση της οποίας αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου πραγματοποίησαν έλεγχο σε μία 68χρονη υπήκοο Βουλγαρίας και σε έναν 59χρονο Ρεθυμνιώτη, κατά την έξοδό τους από το κατάστημα ΙΚΑ Ρεθύμνου, αφού προηγουμένως είχαν εισπράξει ποσό εκκαθάρισης ΕΚΑΣ και προκαταβολή συντάξεως επικουρικού ταμείου αντίστοιχα.

Όπως διαπιστώθηκε, η γυναίκα είχε παραλάβει 100 ευρώ λιγότερα και ο Ρεθυμνιώτης λιγότερα 150 ευρώ, ποσά τα οποία είχαν δώσει στο διευθυντή του Τμήματος Συντάξεων του IΚΑ για να "επισπεύσει" τις διαδικασίες χορήγησης.

Αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί ο 55χρονος κρατικός λειτουργός, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παραπάνω χρηματικά ποσά, τα οποία είχαν προσημειωθεί από το ταμείο του ΙΚΑ.

Επιπλέον, κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 1.535 ευρώ, για το οποίο διερευνάται η προέλευσή του. Χθες πάντως προανακριτικά ο 55χρονος δεν ανέφερε τίποτα, ενώ οι δύο συνταξιούχοι είπαν ότι του έδωσαν κάτι για να πιει έναν καφέ, για ένα ευχαριστώ. Η υπόθεση έχει προκαλέσει σάλο τόσο στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου, όσο και στους συναδέλφους του 55χρονου, που καταδικάζουν το γεγονός.

Ιωάννα Βλαχάκη- Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News