default-image

Με επιτυχία η συμμετοχή στο πρόγραμμα Μedeea

Κρήτη
Με επιτυχία η συμμετοχή στο πρόγραμμα Μedeea

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 15 & 16 Μαίου 2013 στην Λευκωσία (Κύπρος) πραγματοποιήθηκε το Ευρωπαϊκό Διαπεριφερειακό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «MEDEEA : Υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Βραβείου (eea) σε Μεσογειακές Περιοχές» με την συμμετοχή όλων των εταίρων του προγράμματος και ενταγμένων στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκών Δήμων.

Στο πρόγραμμα MEDEEA συμμετέχουν εννέα περιοχές από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο, την Πορτογαλία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία, με κοινό στόχο τη βελτίωση του τρόπου διαχείρισης της ενέργειας και τη γνωστοποίηση και ευρεία εφαρμογή των καλύτερων Ευρωπαϊκών ενεργειακών πρακτικών που αφορούν στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε αστικό επίπεδο. Από την Κρήτη συμμετέχουν και έχουν δραστηριοποιηθεί οι Δήμοι Ηρακλείου, Χερσονήσου, Ρεθύμνου, Φαιστού, Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδας, Χανίων, Αγίου Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας, Αρχανών-Αστερουσίων, Ανωγείων και Γόρτυνας.

H Περιφέρεια Κρήτης (Ενεργειακό Κέντρο) που είχε την πρωτοβουλία γι' αυτό το έργο παρείχε στους Δήμους συνεχή και εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη και μετέφερε την απαραίτητη τεχνογνωσία για την εκπόνηση των Σχεδίων Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας και την υπογραφή του Συμφώνου των Δημάρχων. Χρηματοδότησε επίσης την Πιστοποίηση κατά το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Βραβείο (European Energy Award - eea®) από Διεθνή Επιθεωρητή των Δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου, Ρεθύμνου, Φαιστού, και Μαλεβιζίου που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις, εξασφαλίζοντάς τους μία διάκριση ιδιαίτερα χρήσιμη και μελλοντικά απαραίτητη για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα της ΕΕ και Ευρωπαϊκά ή Εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία.  

Αυτή η πιστοποίηση, εκπόνηση Σχεδίων Βιώσιμης Ενεργειακής Ανάπτυξης αποτελεί προϋπόθεση προετοιμασίας για την «Έξυπνη εξειδίκευση» υλοποίηση και αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 - 2020. Έτσι η Περιφέρεια Κρήτης και οι Δήμοι της Κρήτης αξιοποιούν συντεταγμένα ευρωπαϊκά προγράμματα για υλοποίηση σχετικών έργων και για προβολή των καινοτομικών παρεμβάσεων βιώσιμης ανάπτυξης στο νησί μας.

Οι Δήμοι της Κρήτης έδειξαν ιδιαίτερη δραστηριοποίηση στο πρόγραμμα πετυχαίνοντας τις δύο υψηλότερες επιδόσεις (Δήμος Ηρακλείου και Δήμος Χερσονήσου) μεταξύ των Δήμων όλων των Μεσογειακών χωρών.  Στο συνέδριο της Κύπρου βραβεύθηκαν οι Δήμοι της Κρήτης, μεταξύ των Δήμων άλλων Περιφερειών. Οι Δήμαρχοι Ηρακλείου κ. Κουράκης, Χερσονήσου κ. Δοξαστάκης, Φαιστού κα Πετρακογιώργη,  Μαλεβιζίου κ. Μαμουλάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ρεθύμνης κ. Κονταξάκης και κ. Τσιμπισκάκης, στελέχη των ενεργειακών ομάδων των Δήμων, τον Προϊστάμενο του Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης κ. Ν. Ζωγραφάκη με στελέχη του Κέντρου, παραβρέθηκαν στην τελετή βράβευσης και παρουσίασαν τα επιτεύγματά τους ως Περιφέρεια και ως Δημοτικές αρχές.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απεύθυνε και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News