default-image

Στην 3η θέση Πανελλαδικά ως προς τις αυτοκτονίες η Κρήτη

Κρήτη
Στην 3η θέση Πανελλαδικά ως προς τις αυτοκτονίες η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν από μερικά χρόνια ίσως να μην το πιστεύαμε, αλλά η Κρήτη της ευμάρειας και των άλλοτε χαμηλών δεικτών ανεργίας βρίσκεται πλέον στην 3η θέση Πανελλαδικά ως προς τον αριθμό των αυτοκτονιών.

Ο αριθμός των Κρητικών που έβαλαν τέλος στη ζωή τους, καθώς δεν άντεξαν τα προβλήματα, είναι πλέον τόσο υψηλός που διαμορφώνει αρνητικό ρεκόρ για τη Μεγαλόνησο και θεωρείται επιβεβλημένη η παρέμβαση των φορέων. Μάλιστα εκτιμάται ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί.

Συγκεκριμένα η περιφέρεια με το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών το 2011 ήταν η Αττική (35% των συνολικών θανάτων) και ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία (53 αυτοκτονίες) η Κρήτη (37 αυτοκτονίες), η Δυτική Ελλάδα (36 αυτοκτονίες), η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος (από 33 αυτοκτονίες).

Η Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία «1018» της ΜΚΟ Κλίμακας δέχθηκε 1.366 κλήσεις το 2012 με συγκεκριμένο αίτημα από υποψήφιους αυτόχειρες, αλλά και γονείς, συγγενείς, φίλους τους κ.ά. Το 20,9% των καλούντων ήταν άνεργοι, το 7,1% δημόσιοι υπάλληλοι, το 5,6% ιδιωτικοί υπάλληλοι, το 6,5% ελεύθεροι επαγγελματίες.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των κλήσεων αφορούσε άτομα 36-40 ετών, από Αττική (40,2%), Θεσσαλονίκη (11,7%) και Ηράκλειο (4,1%).Η Κρήτη βρέθηκε και πάλι στην 3η θέση.

Αρνητικό ρεκόρ 50 ετών!

Ενδεικτικό είναι ότι το 2011 καταγράφηκε αύξηση των αυτοκτονιών κατά 26,52% σε σχέση με το προηγούμενο έτος με τον απόλυτο αριθμό να είναι ο υψηλότερος κατά τα τελευταία 50 χρόνια!

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Κλίμακα", τα οποία βασίζονται στις καταγραφές της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, το 2011 κατεγράφησαν στη χώρα μας 477 αυτοκτονίες (393 αφορούσαν άνδρες και 84 γυναίκες), παρουσιάζοντας αύξηση στην κατηγορία των γυναικών κατά 104,8%!

Δεν καταγράφηκαν οι απόπειρες

Η "Κλίμακα", εκτιμά ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες από αυτές οι οποίες καταγράφονται, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες αυτοκτονίας, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι 15 - 20 φορές περισσότερες από τις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες.

Όπως επισημαίνει η «Κλίμακα», εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι 15-20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών.

Πάντως το 16,4% ανέφερε οικονομικά προβλήματα ως αίτιο της αυτοκτονικής συμπεριφοράς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News