default-image

Στο κρισιμότερο Δημοτικό Συμβούλιο, η Δ.Ε. Αρκαλοχωρίου

Κρήτη
Στο κρισιμότερο Δημοτικό Συμβούλιο, η Δ.Ε. Αρκαλοχωρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την αυτεπάγγελτη έρευνα του ΣΔΟΕ Κρήτης, το οποίο χθες το μεσημέρι επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά τα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης «Δημοτική Κατασκευαστική ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΟΣ Α.Ε. ΟΤΑ», η οποία αποτελεί το συνεχιστή πλέον της Δημοτικής Επιχείρησης Αρκαλοχωρίου μετά τη δημιουργία καλλικρατικού Δήμου στην περιοχή, η υπόθεση του πορίσματος-φωτιά του ορκωτού ελεγκτή για τη Δημοτική Επιχείρηση Αρκαλοχωρίου παίρνει άλλη τροπή και οι εξελίξεις αναμένονται να είναι ραγδαίες.

Παράλληλα το ενδιαφέρον σήμερα επικεντρώνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στο Αρκαλοχώρι στις 6 το απόγευμα, καθώς ο ορκωτός ελεγκτής Σταύρος Σαλούστρος έχει κληθεί ως βασικός εισηγητής να παρουσιάσει διεξοδικά το πόρισμα στους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι το έχουν ήδη παραλάβει, προκειμένου να πάρουν και τις πολιτικές αποφάσεις για το ποιες κινήσεις θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής.

Ένα από τα κρισιμότερα, θεωρείται το αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μινώα Πεδιάδος καθώς οι διαπιστώσεις του πορίσματος για την οικονομική αδιαφάνεια, την απόκρυψη φορολογικών στοιχείων της πρώην Δημοτικής Επιχείρησης Αρκαλοχωρίου, τα ανεκτέλεστα έργα, ατιμολόγητα και αθεώρητα ποσά και η λειτουργία ουσιαστικά ενός «παραμάγαζου» μέσα στην αδιαφάνεια δημιουργεί οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου προς το Δημόσιο αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Αυτός είναι και ο πρώτος μεγάλος προβληματισμός που επικρατεί αυτή την ώρα στη νέα δημοτική Αρχή αλλά και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο... λογαριασμός

Μόνο η απόκρυψη ΦΠΑ (που ποινικά αντιμετωπίζεται ως κακούργημα) από την πρώην Δημοτική Επιχείρηση μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις θα αγγίξει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ενώ και η σωρεία όλων των άλλων φορολογικών και όχι μόνο παραβάσεων συσσωρεύει, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ένα ποσό κοντά στα 3 εκατομμύρια ευρώ, που οι ΔΟΥ και το ΣΔΟΕ θα τα ζητήσουν από τη δημοτική Αρχή σε πρώτη φάση και όχι από πρόσωπα που ευθύνονται.

Η νέα δημοτική Αρχή εκτιμά όμως ότι έτσι φαλκιδεύεται η ίδια υπόστασή της, αφού καλείται να πληρώσει τις οικονομικές ατασθαλίες της πρώην δημοτικής Αρχής Αρκαλοχωρίου. Πολύ περισσότερο, που το κόστος πλέον αφορά όλους τους δημότες, άρα και αυτούς από τους πρώην δήμους Καστελίου και Θραψανού, οι οποίοι ουδεμία σχέση είχαν με όσα συνέβαιναν στη Δημοτική Επιχείρηση του πρώην Δήμου Αρκαλοχωρίου. Για αυτό και η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μινώα δεν αναμένεται να περιοριστεί μόνο στην παρουσίαση του πορίσματος-καταπέλτη...

Οι αιτιάσεις του πρώην δημάρχου και η ανάληψη ευθύνης

Ο κ. Γιαννόπουλος στη δήλωσή του προς τη «Ν.Κ.» χθες σημείωνε εμφατικά μεταξύ άλλων και τα εξής: «Το ουσιώδες είναι ότι αναφέρει πως από τη Δημοτική Επιχείρηση Αρκαλοχωρίου, όπως και από το Δήμο Αρκαλοχωρίου, δε λείπουν χρήματα. Δεν υπάρχει κανένας "χορός" εκατομμυρίων. Κανένα φαγοπότι. Δε λείπει ούτε δεκάρα. Αυτό με ενδιαφέρει εμένα ως άνθρωπο που έχει διατελέσει 20 χρόνια δήμαρχος. Κι αυτό ενδιαφέρει σε τελική ανάλυση τον πολίτη. Αν έχουν φαγωθεί χρήματα. Όχι αν σε ένα έγγραφο υπάρχει η σφραγίδα αριστερά, δεξιά, από πάνω ή από κάτω.

Βεβαίως και υπάρχουν ανεπάρκειες, δυσκολίες και προβλήματα στις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Βεβαίως δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό. Ναι, μπορεί να υπάρχουν λοιπόν κάποιες ανεπάρκειες, παραλείψεις. Αλλά η ουσία είναι: λείπουν χρήματα από τη Δημοτική Επιχείρηση; Όχι, ούτε ευρώ.

Αυτό έχω να πω εγώ στους πολίτες. Δεν υπάρχει κανένα "πάρτι" κακοδιαχείρισης. Υπάρχει "πάρτι" διαχείρισης και σεβασμού του δημόσιου χρήματος».

Με αποδείξεις... «χαρτοπετσέτες»

Το σκεπτικό όμως του πρώην δημάρχου προκύπτει διά της ατόπου απαγωγής. Διότι όταν όλες οι συναλλαγές είναι έξω από κάθε έννοια δημόσιου λογιστικού, με αθεώρητες αποδείξεις και μπακαλοτέφτερα (ακόμη και τα μπακάλικα έχουν φορολογική διαχείριση), δηλαδή πληρωμές με αποδείξεις-«χαρτοπετσέτες» και μιλάμε για Δημοτική Επιχείρηση, χωρίς καμία φορολογική ή νομική εγκυρότητα, ναι μεν στα χαρτιά όλα δικαιολογούνται μέχρι και το τελευταίο ευρώ, αλλά ποια είναι τελικά αληθινά και πόσα από αυτά; Διότι, εγγραφές σε απλά μπλοκ αποδείξεων από ένα βιβλιοπωλείο δεν καθιστούν γεγονότα αποδείξιμα για πράξεις μιας Δημοτικής Επιχείρησης και αυτό ένας δήμαρχος των 20 και πλέον ετών το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα.

Ακόμη και τα έργα που δηλώνονται ως ολοκληρωμένα, πέραν από τα ανεκτέλεστα, είναι από τη φύση τους, όπως αναγράφονται στο πόρισμα του ορκωτού ελεγκτή, επί της ουσίας αφανή, π.χ. ο καθαρισμός φρεατίων προ πενταετίας ή ένας αγροτικός δρόμος που επί της ουσίας είναι ανέλεγκτα αν και σε ποια έκταση έγιναν. Αλλά πόσα φρεάτια διέθετε το Αρκαλοχώρι χωρίς βιολογικό επί τόσα χρόνια, ώστε να καθίσταται η δαπάνη του καθαρισμού τους σε ύψος 35 χιλιάδων ευρώ μηνιαίως; Ή πόσα κυβικά έπεσαν για τη διαμόρφωση του χώρου για την προτομή του Παπατζηρίτη στους Κασάνους, για να δικαιολογούν δαπάνη 35 χιλιάδων ευρώ;

Φωτογράφησε υπαλλήλους

Όμως αναπάντεχα για όλα όσα αναφέρονται στο πόρισμα και τη μετατροπή της Δημοτικής Επιχείρησης σε «ωραίο πλυντήριο» και «βασίλειο αδιαφάνειας», ο πρώην δήμαρχος προχώρησε ένα βήμα περισσότερο και, αν και πρόεδρος επί τριετία στην επιχείρηση, βγάζοντας τον εαυτό του από το κάδρο, ούτε λίγο ούτε πολύ «φωτογράφισε» υπαλλήλους που ο ίδιος είχε άλλωστε προσλάβει ως υπεύθυνους, ακόμη και για τις υπογραφές περί εκτελεσμένων έργων στο 100% του προϋπολογισμού τους, παρότι το πόρισμα σημειώνει ότι το 36% τουλάχιστον αυτών που πήρε δειγματοληπτικά ήταν ανεκτέλεστο. Ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε:

«Δυστυχώς, για να σταθώ λίγο και στο πολιτικό σκέλος του θέματος, πάνε κάποιοι να θυσιάσουν αθώους ανθρώπους. Δε σας κρύβω ότι μέσα μου είμαι σε δίλημμα. Συγκρούονται δυο δυνάμεις μέσα μου. Η μια μου λέει "παραιτήσου, Γιαννόπουλε, για να γλιτώσουν άνθρωποι", οι μηχανικοί, οι υπάλληλοι που έκαναν άριστα και ηθικά τη δουλειά τους, επειδή κάποιοι θεωρούν το Γιαννόπουλο "δημόσιο κίνδυνο" και θέλουν να κάνουν πολιτική αλητεία...».

Η ευθύνη

Αν οι υπάλληλοι έχουν κάνει το καθήκον τους, που και εμείς αυτό πιστεύουμε, πρώτιστα λοιπόν ο ίδιος δεν όφειλε να βγει μπροστά και να αναλάβει την ευθύνη, αναγνωρίζοντας τις εντολές που τους έδινε να υπογράφουν για το 100% εκτέλεσης έργων, ακόμη και ανεκτέλεστων, ως πολιτικός τους προϊστάμενος; Διαφορετικά η δήλωσή του αυτή εκλαμβάνεται ως υπόδειξη ότι οι υπάλληλοι που ο ίδιος προσέλαβε και τοποθέτησε σε αυτές τις θέσεις δρούσαν αυτόβουλα. Αλλά, για να είμαστε δίκαιοι και με τον πρώην δήμαρχο και με τους αναγνώστες μας, και οι υπάλληλοι, που ακόμη και σήμερα αρνούνται να κάνουν αυτοψία σε έργα που υπέγραψαν ότι είναι εκτελεσμένα στο 100%, οφείλουν να διευκρινίσουν αν οι υπογραφές τους ήταν κατόπιν εντολών του πρώην δημάρχου ή αυτόβουλα, γιατί τότε κατά το νόμο είναι εξίσου υπεύθυνοι για το θέμα αυτό.

Του Γιώργου Σαχίνη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News