default-image

Προβλήματα και λειτουργικά κενά κατά την κατανομή του υποχρεωτικού ωραρίου

Κρήτη
Προβλήματα και λειτουργικά κενά κατά την κατανομή του υποχρεωτικού ωραρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην κατανομή του υποχρεωτικού ωραρίου για τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα προβλήματα που προκύπτουν με λειτουργικά κενά, αναφέρεται σε παρέμβασή του, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Η κατανομή των ωρών διδασκαλίας σε όλες τις εργάσιμες ημέρες είναι συνάρτηση του προγράμματος διδασκαλίας γι αυτό και ο νομοθέτης έκρινε ότι δεν θα έπρεπε να ρυθμίζεται ρητά το σχετικό θέμα. Σύμφωνα όμως με την ισχύουσα νομοθεσία του Ν. 1566/1985 άρθρο 13 παρ. 8 που ισχύει και για το εκπαιδευτικό προσωπικό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το άρθρο 14 του παρ. 20 του ίδιου νόμου, κάθε εκπαιδευτικός οφείλει να παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, όχι πάνω από έξι ώρες την ημέρα και μέχρι 30 ώρες την εβδομάδα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Λευτέρης Αυγενάκης «σύμφωνα με αναφορές, το προηγούμενο σχολικό έτος παρατηρήθηκε μεγάλη αναστάτωση στη κατανομή του υποχρεωτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα με τις  ερευνητικές εργασίες και τα projects .

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η ανάθεση των ωρών αυτών είναι της ίδιας βαρύτητας με τις ώρες των αντίστοιχων ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών. Παρατηρήθηκε όμως, το φαινόμενο από αρκετούς εκπαιδευτικούς να αφήνουν τις ώρες τις κύριας ειδικότητας τους και να επιλέγουν τα projects με αποτέλεσμα τεράστια λειτουργικά κενά».

Όπως επισημαίνει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής «για την αντιμετώπιση της εν λόγω δυσλειτουργίας είναι αναγκαίο να καλύπτεται κατά προτεραιότητα  η κύρια ειδικότητα  με τα αντίστοιχα μαθήματα και σε δεύτερη φάση τα συμπληρωματικά projects» και ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό την τροποποίηση της κατανομής του υποχρεωτικού ωραρίου ώστε να καλύπτεται κατά προτεραιότητα  η κύρια ειδικότητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News