default-image

"Ανεβαίνει η Ελλάδα, ανεβαίνει και η Ν.Δ."

Κρήτη
"Ανεβαίνει η Ελλάδα, ανεβαίνει και η Ν.Δ."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε σε κυριακάτικο φύλλο ο βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας της Ν.Δ. Μανόλης Κεφαλογιάννης. Η "Νέα Κρήτη" εξασφάλισε τη συνέντευξη και προχωρά σήμερα σε προδημοσίευση.

Στην τελική ευθεία για το συνέδριο της Ν.Δ., έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Τι περιμένουμε μεταξύ 28 και 30 Ιουνίου;

«Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί και οφείλουν να προσαρμόζονται στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Είναι - ιδίως στους σημερινούς δύσκολους καιρούς - ανάγκη να λειτουργούν σαν πυρήνες παραγωγής πολιτικής, αλλά και ως κέντρα αμφίδρομης επικοινωνίας με την κοινωνία. Σ' αυτό το πλαίσιο, αντλώντας φρέσκιες ιδέες, βγαλμένες από την ίδια την κοινωνία, φιλοδοξούμε να προχωρήσουμε σε δομές που μας πάνε πέρα από συστήματα μηχανισμών, σε ανοιχτά και λειτουργικά σχήματα. Σε ένα κόμμα δηλαδή που να λειτουργεί από την κοινωνία για την κοινωνία».

Θα επανακαθοριστεί η ιδεολογία του κόμματος;

«Η ιδεολογία του κόμματος είναι δεδομένη από την ίδρυσή του. Η Ν.Δ. απευθύνεται σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες από την παραδοσιακή δεξιά έως τη δημοκρατική αριστερά.

Είμαστε οι πρωτοπόροι και αυθεντικοί εκφραστές του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, έχουμε ως γνώμονα τη φιλελεύθερη οικονομία και την κοινωνική ευαισθησία, απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες.

Η ιδεολογία μπορεί να εμπλουτίζεται και να εξειδικεύεται, όχι όμως και να αλλάζει. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να εγκαταλείπεται μια ιδεολογία όταν είναι η μόνη που δικαιώνεται στο πέρασμα των χρόνων».

Η συζήτηση επικεντρώνεται στη διεύρυνση που αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Θα δούμε πίσω στη Ν.Δ. τους ανεξάρτητους βουλευτές Κώστα Μαρκόπουλο και Θεόδωρο Σολδάτο ή και πρώην βουλευτές όπως ο Δημήτρης Σταμάτης;

«Η Νέα Δημοκρατία είναι ανοικτή σε όλους όσοι στηρίζουν την πολιτική της και υιοθετούν τις θέσεις, τις αρχές, τις αξίες που υπηρετεί. Απευθύνεται σε όλους εκείνους που αντιλαμβάνονται τις ανάγκες των καιρών και ανταποκρίνονται στην κοινή υποχρέωση να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να βγει μια ώρα αρχύτερα από την κρίση».

Τα σενάρια μιλούν για επιστροφή του Γιώργου Καρατζαφέρη και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ με δήλωσή του άφησε αυτό το ενδεχόμενο ανοιχτό. Πόσο κοντά στη Ν.Δ. είναι ο κ. Καρατζαφέρης;

«Τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί στα όργανα του κόμματος».

Το «άνοιγμα» στο χώρο της κεντροαριστεράς είναι μέσα στις προθέσεις της Ν.Δ. και ποια στελέχη μπορούν να ενώσουν τη φωνή τους με το κυβερνών κόμμα;

«Έχουμε - όπως σας είπα - ανοιχτές τις πόρτες μας για όσους υιοθετούν τις ιδέες, τις θέσεις και τις στρατηγικές επιλογές μας. Απευθυνόμαστε σε ολόκληρη την κοινωνία, στις υγιείς και δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να αλλάξει το όνομα του κόμματος. Είναι στο τραπέζι της συζήτησης αυτή η πρόταση;

«Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας, ανταποκρινόμαστε στις παρακαταθήκες που μας άφησε ο ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής και βεβαίως κοιτούμε σταθερά μπροστά».

Πώς θα μπορέσει η Ν.Δ. περιορίσει τις διαρροές που έχει προς τα «δεξιά» της με τους ΑΝ.ΕΛ.;

«Ο ελληνικός λαός έχει πλέον την εμπειρία, την ωριμότητα και όλη τη γνώση που του επιτρέπουν να αντιλαμβάνεται τα νέα δεδομένα τιμώντας αυτούς που αγωνίζονται για το συλλογικό καλό».

Αρκετοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. έχουν στραφεί στη Χρυσή Αυγή. Πώς μπορούν να επιστρέψουν;

«Είναι ιστορικά διαπιστωμένο πως, έστω και προσωρινά, σε περιόδους κρίσης, τα άκρα ενισχύονται, είτε αυτά βρίσκονται στην άκρα δεξιά είτε στην άκρα αριστερά.

Άρχισαν, όμως, να αυτοαποκαλύπτονται. Δεν μπορούν, πέρα από υβρεολόγια και απειλές, να αρθρώσουν κουβέντα για το μεγάλο προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Κι ούτε βέβαια μπορούν να μιλούν για τα εθνικά μας ζητήματα οι υμνητές των δικτατοριών και των ολοκληρωτικών καθεστώτων».

Χρειάζεται, λοιπόν, πολιτική αντιμετώπιση των αιτιών που τρέφουν αυτά τα φαινόμενα...

«Τα άκρα και οι ακρότητες θα σαρωθούν από τις υγιείς δυνάμεις του τόπου. Οι φούσκες που εξέθρεψαν οι αβεβαιότητες του χτες ξεφουσκώνουν μέρα με τη μέρα».

Η θητεία σας λήγει στο συνέδριο του Ιουνίου και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οδεύετε προς την Ευρωβουλή. Έτσι είναι;

«Ψηφίζω Ελλάδα. Δεν πάω πουθενά, πουθενά, εδώ θα μείνω»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News