default-image

Με αφορμή τον Νικήτα: Ζητείται σοβαρότητα στον Τουρισμό

Κρήτη
Με αφορμή τον Νικήτα: Ζητείται σοβαρότητα στον Τουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η τουριστική και εργασιακή πολιτική της κυβέρνησης παρέχει τις προϋποθέσεις δημιουργίας ενός υγιούς κλίματος παροχής υψηλών τουριστικών υπηρεσιών, ανάλογων αμοιβών και ασφάλειας, που αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα πρώτης ταχύτητας όπως διαφημίζεται η Ελλάδα;», παρατηρεί η Νομαρχιακή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τον βαρύ τραυματισμό του 11χρονου αγοριού από τη Ρωσία.  

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της «Όλοι σήμερα κλαυθμυρίζουν πάνω από το βαριά τραυματισμένο 11χρονο παιδί, που μαχαιρώθηκε σε ξενοδοχείο της περιοχής μας. Όλοι είναι συναισθηματικά φορτισμένοι! Οι ευθύνες όμως για το καταστροφικό κλίμα, που έχουν επιφέρει οι μνημονιακές πολιτικές στο χώρο των εργασιακών σχέσεων, δεν μπορούν να κρυφτούν ούτε με τα δάκρυα, ούτε με το επικάλυμμα της επικοινωνιακής κουβερτούρας!  

Ορισμένες χρήσιμες παρατηρήσεις:

Εδώ και χρόνια, -με κορύφωση στα χρόνια του μνημονίου-, κανονικές θέσεις εργασίας στον Τουρισμό, καλύπτονται από θέσεις μαθητείας! Φέτος, αν και οι προκρατήσεις και κρατήσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες, είχαμε απολύσεις έμπειρων εργαζομένων στα ξενοδοχεία, ανθρώπων με μακροχρόνια υπηρεσία, αλλά «ακριβών». Η πείρα και η αντίληψή τους θα λείψει πολύ από τον ευαίσθητο χώρο παροχής υπηρεσιών και επικοινωνίας με τους τουρίστες. Ο τουρισμός δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται ως εθνικής σημασίας τομέας. Στήνεται πάνω σε σαθρό υπόβαθρο, με μόνο οδηγό τη μείωση τους κόστους εργασίας!

Το επάγγελμα του εμψυχωτή τουρισμού (ανιματέρ) ανήκει στην κατηγορία Α των ξενοδοχοϋπαλλήλων και έρχεται σε πολύ στενή επαφή με τους επισκέπτες, λόγω της φύσης της δουλειάς του.

Απαραίτητη προϋπόθεση εργασίας σε ξενοδοχείο, για όλους τους εργαζόμενους αποτελεί η απόκτηση της πράσινης κάρτας, η οποία εμπεριέχει τα στοιχεία ποινικού μητρώου και κατάστασης υγείας!

Είχε ο αδίσταχτος αυτός άνθρωπος πράσινη κάρτα; Είχε ελεγχθεί η ψυχική του υγεία; Τηρήθηκαν οι διαδικασίες πρόσληψης;

Εφαρμόζεται έστω και αυτό το κατακρεουργημένο εργατικό δίκαιο και οι προϋποθέσεις πρόσληψης στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις; Ελέγχονται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από την επιθεώρηση εργασίας, για την τήρηση της νομοθεσίας; Έχει τα μέσα η επιθεώρηση εργασίας για να επιτελέσει το έργο της;

Η τουριστική και εργασιακή πολιτική της κυβέρνησης παρέχει τις προϋποθέσεις δημιουργίας ενός υγιούς κλίματος παροχής υψηλών τουριστικών υπηρεσιών, ανάλογων αμοιβών και ασφάλειας, που αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα πρώτης ταχύτητας όπως διαφημίζεται η Ελλάδα;

Τα ερωτήματα αυτά ποιος θα τα απαντήσει στο μικρό Νικήτα, στους γονείς του και στον ελληνικό λαό; Εάν δεν απαντηθούν άμεσα, τότε θα θρηνήσουμε πολλούς Νικήτες ακόμα! Το μέλλον του ελληνικού τουρισμού δεν πρέπει να αφεθεί στα χέρια αδίστακτων νεοφιλελεύθερων πολιτικών!

Ο τουρισμός δεν είναι μια οποιαδήποτε μπίζνα! Θα έπρεπε να δημιουργεί μακροχρόνιους δεσμούς με τους τουρίστες, θα έπρεπε να παράγει επαναλαμβανόμενους πιστούς επισκέπτες! Οι προϋποθέσεις γι' αυτό όμως απουσιάζουν, γι' αυτό ο ελληνικός τουρισμός εξαρτάται από την παραμικρή «δυσλειτουργία», από το παραμικρό τυχαίο συμβάν!

Όταν όμως με τις επιλογές σου δημιουργείς τις προϋποθέσεις αύξησης των συμβάντων, τότε προκαλείς την κακή σου τύχη! Οι εργαζόμενοι και οι οργανώσεις τους είχαν κινητοποιηθεί και προειδοποιήσει από πολύ νωρίς, για μια κατάσταση που υποβόσκει μεγάλους κινδύνους!

Η προτεραιότητα όμως της τουριστικής πολιτικής δεν είναι οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες, αλλά η συμπίεση των μισθών και του κόστους.

Ευχόμαστε με όλη μας τη δύναμη, στο μικρό Νικήτα και την οικογένειά του καλή δύναμη και γρήγορη ανάρρωση!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News