Κρήτη

Διπλός εορτασμός για την Εκκλησία της Κρήτης

Ημερίδα αφιερωμένη στη συμπλήρωση 50 ετών από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρου στην Κρήτη, όπου ήρθε το 1963, και 47 ετών από την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Τίτου, διοργανώνει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Τίτου στο Ηράκλειο το Σάββατο 18 Μαΐου. Θα περιλαμβάνει δύο συνεδρίες, μια πρωινή, η οποία είναι αφιερωμένη στον Πατριάρχη Αθηναγόρα, θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα διαρκέσει έως τη 1:30 το μεσημέρι, και μια απογευματινή, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 4:30 έως 6 το απόγευμα.

Η ημερίδα θα ανοίξει με την προσφώνηση του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης και πρόεδρο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου. Εν συνεχεία θα διαβαστεί το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιο. Στη πρώτη συνεδρία ο θεολόγος-φιλόλογος κ. Ιωάννης Τσερεβελάκης θα αναφερθεί στην επίσκεψη του Πατριάρχη Αθηναγόρου στην Κρήτη, ενώ ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Μαρτζέλος θα αναφερθεί στους θεολογικούς διαλόγους σήμερα - στο μήνυμα, στην αξία και την προοπτική τους. Εν συνεχεία ο Αιδεσιμότατος Μέγας Πρωτοσύγκελος του Οικουμενικού Θρόνου Γιώργος Τσέτσης θα μιλήσει για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και το Θεολογικό Διάλογο. Επίσης, θα γίνει παρουσίαση φωτογραφικού υλικού για τον Πατριάρχη Αθηναγόρα εκ του προσωπικού του αρχείου.

Στην απογευματινή συνεδρία-αφιέρωμα στην επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου στην Κρήτη, ο Πρωτοσύγκελος του Οικουμενικού Θρόνου Γεώργιος Σωμαράκης στην εισήγησή του θα αναφερθεί στα περί του ταξιδίου της επαναφοράς της Τιμίας Κάρας. Εν συνεχεία, ο Πρωτοσύγκελος του Οικουμενικού Θρόνου Ηλίας Βολονάκης θα αναφερθεί στο πρόγραμμα και στις τελετές υποδοχής της Τιμίας Κάρας που έλαβαν χώρα στο Ηράκλειο, ενώ ο θεολόγος Νικόλαος Κοπιδάκης θα παρουσιάσει την έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού σχετικού προς την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου.

Των συνεδρίων της ημερίδας θα προεδρεύσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος, ενώ κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα λάβει χώρα έκθεση αρχειακού φωτογραφικού υλικού, σχετικού με τα δυο αναφερόμενα ιστορικά γεγονότα για την Εκκλησία της μεγαλονήσου.

«Τούτο το χρόνο έχουμε δύο μεγάλα γεγονότα για την Εκκλησία της Κρήτης. Πρόκειται για δύο γεγονότα που έχουν πολύ μεγάλο νόημα για την Εκκλησία μας, γι' αυτό θεωρήσαμε καλό να τα εορτάσουμε μαζί», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος. «Η εκκλησία της Κρήτης θεώρησε, αντί να τιμήσει την επέτειο των 40 χρόνων από την εκδημία του μακαριστού Πατριάρχου Αθηναγόρου, να εορτάσει ένα άλλο πολύ μεγάλο γεγονός, αυτό της επίσκεψής του στην Κρήτη τον Ιούλιο του 1963, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ο πρώτος Οικουμενικός Πατριάρχης που ήρθε στο νησί μας», είπε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

Κάλεσμα στους πιστούς

Τόσο ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος όσο και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος απευθύνουν κάλεσμα τόσο στους πιστούς όσο και στους ξένους επισκέπτες μας να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις προκειμένου να μάθουν την ιστορία της Εκκλησίας, το έργο του Πατριάρχη Αθηναγόρου αλλά και τα πάντα γύρω από την επαναφορά της Τιμίας Κάρας του Αγίου Τίτου στην Κρήτη.

Σχόλια