default-image

"Καταρρέει" ο κοινωνικός τουρισμός

Κρήτη
"Καταρρέει" ο κοινωνικός τουρισμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  Τέλος οι διακοπές μέσω του κοινωνικού τουρισμού για χιλιάδες εργαζόμενους που αδυνατούν πλέον, λόγω της οικονομικής κατάστασης, να πληρώσουν ακόμη και τα λίγα ευρώ που απαιτούνται ως ημερήσια συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΕΟΤ. Όλοι θυμόμαστε τη μάχη που δινόταν τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ των δικαιούχων προκειμένου να προλάβουν να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο συμμετοχής. Τις ουρές που σχηματίζονταν από πολίτες που πάσχιζαν να προλάβουν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους, ώστε να απολαύσουν ολιγοήμερες φθηνές διακοπές μέσα από τον "Κοινωνικό τουρισμό για όλους".

Σήμερα, τίποτα δε θυμίζει τις παλιές καλές εποχές, αφού πάνω από το 60% των κουπονιών δεν έχει διατεθεί ακόμα. Και αυτό διότι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δε σημειώθηκε το ανάλογο ενδιαφέρον από πλευράς πολιτών παρά το ότι ο καιρός περνάει και το σχετικό πρόγραμμα λήγει στα τέλη του μήνα. Ο λόγος που ο κόσμος γύρισε την πλάτη στο κρατικό αυτό πρόγραμμα είναι ότι παλεύει για την επιβίωσή του και δεν έχει ούτε λεφτά αλλά ούτε διάθεση για ταξίδια. Και για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα και με αριθμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, για το πρόγραμμα "Κοινωνικός τουρισμός για όλους", από τα 76.200 κουπόνια έχουν δοθεί μόνο 39.707 σε όλη την Ελλάδα!

Υποτονική

Οι αιτήσεις ξεκίνησαν να κατατίθενται τον περασμένο Αύγουστο και παρά το ότι, όπως αναφέραμε, το πρόγραμμα λήγει 31 Μαΐου - σε λίγες δηλαδή ημέρες από σήμερα - η συμμετοχή παραμένει υποτονική. Μόνο οι ηλικιωμένοι φαίνεται να έχουν τη διάθεση- ίσως και την κάπως καλύτερη οικονομική δυνατότητα σε σχέση με τους νεότερους και τους οικογενειάρχες - να ταξιδέψουν, αφού πιο ανεβασμένη σε σχέση με το πρώτο είναι η συμμετοχή στο δεύτερο πρόγραμμα του ΕΟΤ "Κοινωνικός τουρισμός για τη Γ' ηλικία". Από το συνολικό αριθμό των 5.000 τυχερών, υπήρξε μεγάλη συμμετοχή σε πανελλαδικό επίπεδο, αφού κατέθεσαν αίτηση 4.874 ηλικιωμένοι (άνω των 55 ετών). Το περίεργο είναι ότι στο Ηράκλειο ενδιαφέρθηκαν μόλις 572 άτομα, σύνολο στο οποίο συγκαταλέγονται και τα άτομα που δήλωσαν συμμετοχή στο δεύτερο πρόγραμμα "Κοινωνικός τουρισμός για την τρίτη ηλικία (άνω των 55 ετών)".

Δώρον... άδωρον!

Το μεγάλο όμως ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: «Είναι τα προγράμματα του ΕΟΤ για... δωρεάν κοινωνικό τουρισμό;". Και αυτό το λέμε διότι τελικά δεν είναι και τόσο δωρεάν η κρατική αυτή παροχή, αφού οι δικαιούχοι πληρώνουν συμμετοχή τόσο στα εισιτήρια όσο και στα ξενοδοχεία που θα φιλοξενηθούν, οπότε πού να βρεθούν λεφτά μέσα στην οικονομική κρίση για να συμμετάσχουν όσο και αν θέλουν;

Δικαιολογώντας πάντως την απροθυμία συμμετοχής, οι πολίτες με μια μόνο κουβέντα τα λένε όλα: «Εδώ δεν έχουμε να φάμε... θα έχουμε λεφτά για τουρισμό;». Από την πλευρά του πάντως, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης σε δηλώσεις του χαρακτήρισε το πρόγραμμα «αποτυχημένο», τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Το πρόγραμμα θα μπορούσε να συνδυαστεί με άλλες δράσεις και να έχει αξία. Τη στιγμή που δεν έχουμε χρήματα να ζήσουμε, πού θα βρούμε να πληρώσουμε εισιτήρια και το 50% για να κάνουμε διακοπές σε ξενοδοχείο;».

Εντωμεταξύ, χθες άνοιξε το πρόγραμμα για δωρεάν διακοπές σε 120.000 αγρότες όσον αφορά στα νέα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του ΟΓΑ, με το ενδιαφέρον να είναι έντονο από τους αγρότες της Κρήτης.

Των Γεωργίας Μακάκη -Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News