Κρήτη

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Άγκυρα στην Κρήτη για πλωτό νησί με εστιατόρια-καφέ

Πλώρη για το λιμάνι του Ηρακλείου βάζει "Πλωτή Πολιτεία", προκαλώντας τρικυμία στους κλάδους εστίασης, καφέ και διασκέδασης στην πόλη. Μπορεί δεκάδες επιχειρηματίες να δίνουν τη "μάχη" για μήνες, καθώς και αρκετό χρήμα προκείμενου να καταφέρουν να εξασφαλίσουν μέσα από ένα γραφειοκρατικό κυκεώνα τις πολυπόθητες άδειες λειτουργίας, ωστόσο για το πρώτο πλωτό καφέ-εστιατόριο που επιχειρεί να εγκατασταθεί στην καρδιά του μεγαλύτερου λιμένα της Κρήτης τα πράγματα δείχνουν να είναι διαφορετικά.

Όπως αποκαλύπτει το neakriti.gr, από τις 21 Φεβρουαρίου η εταιρεία "Βusiness GMP" έχει καταθέσει φάκελο αδειοδότησης στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου για μόνιμη εγκατάσταση της πλωτής επιχείρησης, επιδιώκοντας να φέρει τα πάνω-κάτω σε μια κρίσιμη για την τοπική επιχειρηματικότητα περίοδο. Το πλωτό καφέ-εστιατόριο εμφανίζεται στο ελληνικό νηολόγιο με πλοιοκτήτρια εταιρεία την "Πλωτή Πολιτεία Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης Πλοίων και Πλωτών Ναυπηγημάτων", η οποία έχει έδρα τον Πειραιά.

Από καφέ και φαγητό μέχρι συνεστιάσεις

Η πλωτή επιχείρηση διασκέδασης, που φέρει την εμπορική ονομασία "ΦΑΝ" (ελληνική απόδοση της αγγλικής λέξης διασκέδαση), είναι ρυμουλκούμενη. Πρόκειται για πλωτό μήκους 32 μέτρων και πλάτους 30 μέτρων. Η χωρητικότητά του ξεπερνά τους 1.330 καθαρούς κόρους, ενώ είναι κατασκευασμένο από χάλυβα.

Σύμφωνα με τις δυνατότητες της επιχείρησης, θα μπορεί να εξυπηρετεί σε καφέ και εστιατόριο από 400 έως και 550 άτομα-πελάτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί για την έκδοση πιστοποιητικού πρόληψης ρύπανσης από λύματα, ο αριθμός επιβαινόντων επί του πλοίου (πελάτες-προσωπικό) φτάνει τους 700! Πρόκειται δηλαδή για ένα από τα μεγάλα - για τα δεδομένα του Ηρακλείου - καταστήματα που αναφέρονται στη διασκέδαση και στην εστίαση.

Μάλιστα η χωρητικότητα του πλωτού δίνει τη δυνατότητα για να φιλοξενηθούν και συνεστιάσεις, γεγονός που θα προσθέσει μια ακόμη επιχείρηση στον τομέα αυτό για την πόλη του Ηρακλείου, όπου ήδη ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα σκληρός και το μερίδιο της αγοράς κατακερματίζεται.

Οι φουρτούνες στο Βόλο

Το 2006 η ίδια πλωτή επιχείρηση εξασφάλισε την άδεια εγκατάστασης μέσα στο λιμάνι του Βόλου. Τότε η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Βόλου είχε εγκρίνει την παραχώρηση της χρήσης θαλάσσιου λιμενικού χώρου έκτασης 600 τ.μ. καθώς και πρόσβαση από το μόλο του λιμένα. Η σύμβαση παραχώρησης ήταν για τρία χρόνια και το οικονομικό αντάλλαγμα ανερχόταν στις 100.000 ευρώ. Δηλαδή, η επιχείρηση με λιγότερο από 3.000 ευρώ μηνιαίως κατάφερε να μπει στην αγορά της διασκέδασης στην πόλη, κατακτώντας από το πουθενά ένα πραγματικά επιχειρηματικό "φιλέτο" που θα ζήλευαν πολλοί και κυρίως θα αναγκάζονταν να επενδύσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να το εξασφαλίσουν.

Κι όλα αυτά με ελεύθερη διαπραγμάτευση και χωρίς διαγωνιστική διαδικασία. Με τον ίδιο ακριβώς -σύννομο σε κάθε περίπτωση - τρόπο επιχειρεί και τώρα να ρίξει αγκυροβόλιο στο λιμάνι του Ηρακλείου. Ωστόσο, στο Βόλο το μεγαλόπνοο σχέδιο ματαιώθηκε. Οι αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς ήταν κάτι παραπάνω από οργισμένες, υποστηρίζοντας ότι δέχονται πλήγμα οι τοπικές επιχειρήσεις και μάλιστα με αθέμιτο τρόπο. Έτσι, υπό το βάρος των αντιδράσεων, η πλωτή επιχείρηση σάλπαρε και πάλι για τον Πειραιά.

Ποιοι θέλουν το πλωτό εστιατόριο;

Το αίτημα της εταιρείας, παρότι βρίσκεται εδώ και τρεις μήνες στο γραφείο της διοίκησης, δεν έχει εξεταστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρηματίες θέλουν να μπουν δυναμικά στο χώρο της διασκέδασης μέσα στο καλοκαίρι και έτσι ίσως να εξηγείται γιατί δε ζήτησαν νωρίτερα να εξεταστεί το αίτημά τους, αφού στο τέλος της χειμερινής περιόδου ο τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου παρουσιάζει διαχρονικά κάμψη. Γι' αυτό το λόγο οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διοίκηση του ΟΛΗ πρόκειται να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του. Εκεί άλλωστε θα διαφανούν και οι διαθέσεις των μελών για το αν πρόκειται να ανάψουν το πράσινο φως ώστε να παραχωρηθεί έκταση μέσα στο λιμάνι του Ηρακλείου για την εγκατάσταση πλωτού καφέ-εστιατορίου.

Ταυτόχρονα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η θέση των φορέων της πόλης είτε εμπλέκονται άμεσα είτε έμμεσα με το θέμα. Είναι ενδεικτικό ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είχαν αντιδράσει σθεναρά όταν την περίοδο 2005-2008, με αφορμή το σχεδιασμό για την ανάπτυξη του τμήματος αναψυχής του λιμένα, προγραμματιζόταν μεταξύ άλλων η εγκατάσταση πλωτού εστιατορίου-καφέ. Τότε είχαν πει "όχι" επισημαίνοντας ότι η παραχώρηση θαλάσσιου χώρου και μάλιστα υπό αυτές τις συνθήκες δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και πλήττει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειου και έχουν επενδύσει στηρίζοντας την τοπική οικονομία.

"Πράσινο" νησί μέσα στο λιμάνι

Το 2009 η "πλωτή Πολιτεία" είχε παρουσιαστεί στον Τύπο ως μια από τις πρωτοποριακές ιδέες με έμφαση στην οικολογία. Φοίνικες, φυσικός χλοοτάπητας και αρδευτικό συνθέτουν το σκηνικό στα 600 τ.μ. πράσινης ταράτσας στην επιφάνεια της θάλασσας. Φωτοβολταϊκά συστήματα και βιολογικός καθαρισμός "δείχνουν" την πράσινη ταυτότητα της κατασκευής που έγινε από ελληνικά χέρια - τη "Ναυτική Κατασκευαστική Α.Ε.".

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους εμπνευστές της επένδυσης, δημιουργούνται 70 θέσεις εργασίας. Το ιστορικό της επένδυσης αρχίζει τον Αύγουστο του 2005 όταν η εταιρεία "Ναυτική Κατασκευαστική Α.Ε." ζήτησε σχετική άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι κατασκευαστές συνεργάστηκαν στενά μεταξύ άλλων και με το τμήμα Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου που εδρεύει στη Χίο, με σκοπό τη διασφάλιση όλων των απαιτούμενων συνθηκών για την ασφάλεια και την άνεση των "πελατών" και του προσωπικού, καθώς και για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικολογική διάσταση του εγχειρήματος.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, είναι μίας νέας γενιάς οικολογικό σχέδιο, αποτελεί μία εναλλακτική πρόταση τουριστικής ανάπτυξης που μπορεί να εφαρμοστεί σε περιοχές που ασφυκτιούν χωροταξικά και δεν έχουν περιθώρια ή σε νησιωτικές περιοχές, στις οποίες δεν ταιριάζουν οι μόνιμες κατασκευές.

Του Χρήστου Κώνστα

Σχόλια