default-image

Περιμένουν έως και 7 μήνες για εξαγωγή δοντιού σε νοσοκομείο!

Κρήτη
Περιμένουν έως και 7 μήνες για εξαγωγή δοντιού σε νοσοκομείο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν έχουν ούτε 50 ευρώ πολλοί πολίτες - όσο κοστίζει δηλαδή κατά μέσο όρο μια εξαγωγή δοντιού σε ιδιώτη οδοντίατρο - με αποτέλεσμα ακόμη κι αν το δόντι πονάει να αναγκάζονται να στραφούν στα δημόσια νοσοκομεία και να περιμένουν έως και 7 μήνες για να βγάλουν το φρονιμίτη τους με πιο οικονομικό τρόπο! Κι όμως αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα στην Κρήτη, όπου πιο εύκολα "πιάνεις" το λαχείο, παρά κλείνεις ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο για την εξαγωγή φρονιμίτη, αφού επικρατεί το αδιαχώρητο.

Η κατάσταση είναι γνωστή σε όλους και δύσκολα βελτιώνεται, καθώς όλοι λόγω οικονομικής στενότητας στρέφονται στα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης, όπου με τις γνωστές ελλείψεις προσωπικού οι γναθοχειρουργοί "τρέχουν και δε φτάνουν". Τις περισσότερες φορές όταν ο πόνος του φρονιμίτη επιμένει, το ραντεβού επισπεύδεται… Για τους υπόλοιπους η απάντηση είναι μία: «Περάστε του χρόνου αφού δεν υπάρχει ραντεβού».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Σταμάτη Χαρίτο, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει εάν δεν μπει στη διαδικασία και ο ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή θα μπορούσε να απευθύνεται ο ασθενής σε ιδιώτη οδοντίατρο και στη συνέχεια η εξέταση να καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Στα νοσοκομεία, όπως αναφέρει ο κ. Χαρίτος, οι γναθοχειρουργοί δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν με τόσα περιστατικά γιατί υπάρχουν και τα έκτακτα χειρουργεία και οι περιπτώσεις καρκίνου.

Κάνουν δωρεάν εξαγωγές σε ανασφάλιστους…

Ενδεικτική πάντως είναι η εικόνα που αντικρίζουν καθημερινά οι οδοντίατροι στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο δεν είναι λίγες οι φορές που ένας άνεργος με πρησμένο δόντι και αφόρητους πόνους περνάει την πόρτα του ιδιωτικού οδοντιατρείου και ζητάει να γίνει εξαγωγή δοντιού. Επειδή όμως δε διαθέτει τα χρήματα, πολλοί οδοντίατροι προχωρούν στην εξαγωγή του δοντιού δωρεάν, αφού τους είναι αδύνατο να χρεώσουν έναν άνθρωπο που έχει χάσει την ασφάλειά του και βιώνει πέρα από το πρόβλημα υγείας του το δικό του οικονομικό αδιέξοδο.

Παράλληλα, όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές, για όσους έχουν γενικότερα οικονομικές δυσκολίες έχουν βγει μέχρι και τα τεφτέρια στα οδοντιατρεία ώστε να πληρώσουν με δόσεις πιο ακριβές διαδικασίες.

30% λιγότεροι οι ασθενείς

Ακόμη κι αν τον οδοντίατρο δύσκολα τον αποφεύγεις, αφού έχει να κάνει είτε με την άμεση ανακούφιση του πόνου είτε με την πρόληψη παθήσεων και τη στοματική υγιεινή, και οι Κρητικοί αναγκάστηκαν να μειώσουν τις επισκέψεις. Σύφμωνα με τον κ. Χαρίτο, η ροή ασθενών έχει μειωθεί κατά 30% τα τελευταία χρόνια, καθώς δύσκολα κάποιοι ασθενείς πληρώνουν ακόμη και για τα αυτονόητα. Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, οι οδοντίατροι επιτελούν και το δικό τους κοινωνικό έργο αφού συμμετέχουν σε προσπάθειες όπως κινητή οδοντιατρική μονάδα της Περιφέρειας Κρήτης, στη μονάδα του "Χαμόγελου του Παιδιού" ενώ μια ακόμη διέξοδος για τους ανασφάλιστους θα είναι το κοινωνικό οδοντιατρείο στο Ηράκλειο.

Της Φιλίας Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News