default-image

Μετακομίζουν 4 λαϊκές στο Ηράκλειο

Κρήτη
Μετακομίζουν 4 λαϊκές στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προ των "πυλών" μετά από αρκετή καθυστέρηση είναι τώρα η μεταφορά 4 λαϊκών αγορών στο Ηράκλειο. Οι προτεινόμενες μετακινήσεις, με βάση τις σχετικές, τελευταίες αποφάσεις των αρμόδιων Δημοτικών Κοινοτήτων, έχουν τεθεί σε 20ήμερη δημόσια διαβούλευση και θα περάσουν κατόπιν από το Δημοτικό Συμβούλιο και από την αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης για την τελική έγκριση.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ενάμιση με δύο μήνες από σήμερα, με τη δημοτική Αρχή διά στόματος του αρμόδιου αντιδημάρχου Αριστείδη Μπολάκη να διαμηνύει πως το γοργόν και χάριν έχει. Ειδικά στην περίπτωση της λαϊκής των Καμινίων, όπου, όπως αναγνωρίζουν στη Λότζια, η κατάσταση λόγω των πολλών ασθενών και ΑμΕΑ είναι... εκρηκτική!

Ποιες είναι οι λαϊκές αγορές που σε ένα δίμηνο από σήμερα, και εκτός απροόπτου πάντα γιατί σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε δει μεγάλες καθυστερήσεις, θα μετακομίσουν; Η πρώτη απόφαση, η οποία έχει αναρτηθεί από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηρακλείου σε δημόσια διαβούλευση, αφορά στις μετακομίσεις δύο λαϊκών αγορών:

α) Τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς από την οδό Καστρινάκη στο γήπεδο του ΠΟΑ (συνέχεια της οδού Σκλαβοκάμπου). 

β). Τη μεταφορά της λαϊκής της Τρίτης από την οδό Σκουλά στην οδό Ιόλης και Αριδαίας.

Για τη μεν πρώτη, όπως αναγνώρισε στη "Ν.Κ." ο αντιδήμαρχος Αριστείδης Μπολάκης, η μεταφορά έχει αποδειχτεί μια εξαιρετικά επίπονη και πολύπλοκη προσπάθεια. Αφού η αρχική πρόταση για μεταφορά της λαϊκής στην αρχή της Αντωνίου Καστρινάκη και στην Απολλωνίου Ροδίου βρήκε όχι απλά έντονες αντιδράσεις, αλλά κοινωνικό "τοίχο" αντιδράσεων. Είναι ενδεικτικό πως μαζεύτηκαν 250 (!) υπογραφές διαμαρτυρίας. Μετά από την παλλαϊκή αυτή αντίδραση, η 4η Δημοτική Κοινότητα επανήλθε. Ξανασυνεδρίασε και αναθεώρησε την απόφασή της, αλλάζοντας ρότα. Έτσι, αποφάσισε, και μάλιστα ομόφωνα, η λαϊκή να μη μεταφερθεί στην Καστρινάκη, αλλά μπροστά στο γήπεδο του Ατσαλένιου, επί της Σκλαβοκάμπου.

Η συγκεκριμένη πρόταση, όπως τόνισε ο κ. Μπολάκης, κρίνεται πολύ καλή, αφού η οδός - όπως ο ίδιος εκτιμά από προσωπική αυτοψία - κρίνεται κατάλληλη για να φιλοξενήσει τη λαϊκή και δε θεωρεί πως θα προκύψουν αντιδράσεις ή διαμαρτυρίες. Για τη δεύτερη περίπτωση, της λαϊκής της Τρίτης, η μεταφορά της από την οδό Σκουλά στην Ιόλης και στην Αριδαίας προκαλεί αντιδράσεις. Ιδίως από πλευράς του γειτονικού ΕΠΑ.Λ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μπολάκη, η μετακίνηση κρίνεται εξυπηρετική και ο ίδιος θεωρεί πως μπορεί να προχωρήσει άμεσα...

Η δεύτερη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αφορά στη λαϊκή της Νέας Αλικαρνασσού. Η απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας κάνει λόγο για προσωρινή παραμονή της λαϊκής στο σημερινό χώρο, δηλαδή στην Ηροδότου μέχρι το ύψος της εκκλησίας Παναγίας της Καμαριανής και μη μεταφορά της στο μελλοντικό της χώρο, δηλαδή μπροστά από τις φυλακές Αλικαρνασσού, μέχρι να διαμορφωθούν κατάλληλα σε εκείνο το σημείο οι απαραίτητες υποδομές. Δηλαδή να γίνουν στέγαστρα για τους παραγωγούς και να διαμορφωθεί κατάλληλα το οικόπεδο του Δήμου με πίσσα, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση των δημοτών, καθώς και να τοποθετηθούν φορητές τουαλέτες.

Όπως τόνισε ο κ. Μπολάκης, «η απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας είναι απολύτως ορθή. Η λαϊκή μπορεί άνετα να παραμείνει για ένα διάστημα μέχρι να διαμορφωθεί ο χώρος κάτω προς τις φυλακές στην Ηροδότου. Δεδομένου πως πρόκειται για ένα φαρδύ δρόμο που δεν εμποδίζει. Δεν υπάρχουν πολλά καταστήματα και γενικώς δεν έχουν προκύψει ιδιαίτερες αντιδράσεις πλην 2-3 μεμονωμένων περιοίκων».

Η φόρμουλα για τα Καμίνια

Η τρίτη απόφαση υπό διαβούλευση αφορά σε μια λαϊκή αγορά-«πονεμένη» υπόθεση. Ο λόγος για τη λαϊκή της Δευτέρας στα Καμίνια. Εκεί, με βάση τη σχετική απόφαση της 3ης Δημοτικής Κοινότητας, έχει βρεθεί η εξής φόρμουλα. Τρεις συγκεκριμένοι δρόμοι, όπου διαδοχικά, για διάστημα ενός έτους, θα φιλοξενηθεί από εδώ και πέρα η λαϊκή. Τον πρώτο χρόνο και κάτι παραπάνω, στην οδό Εφόδου. Μετά στην Κανδάνου και, τέλος, στην Ηφαίστου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η λύση εξυπηρετεί, αφού οι συγκεκριμένοι δρόμοι, ναι μεν δεν έχουν μεγάλο φάρδος, αλλά δεν υπάρχουν καταστήματα ούτε πολλά σπίτια. Ενώ το σίγουρο, όπως τόνισε, είναι πως πρέπει η λαϊκή να φύγει επειγόντως από το σημερινό σημείο, επί της Πετλέμπουρη. Διότι, υπάρχουν πολλοί περίοικοι με ασθένειες, αιμοφιλικοί, άτομα με αναπηρίες, οι οποίοι, όπως παραδέχτηκε ο κ. Μπολάκης, ανεβαίνουν έναν Γολγοθά εδώ και πολύ καιρό...

Του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News