default-image

Έφυγαν από τις πόλεις και εγκαταστάθηκαν στο Αμάρι

Κρήτη
Έφυγαν από τις πόλεις και εγκαταστάθηκαν στο Αμάρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άτομα που ζούσαν σε αστικά κέντρα (Αθήνα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο κ.λπ.) με άλλα από αυτά να έχουν ρίζες στην περιοχή, και άλλα να την γνωρίζουν και να την επισκέπτονται για πρώτη φορά, χωρίς να κατάγονται από αυτή, εγκαταστάθηκαν στο Αμάρι Ρεθύμνου.  

Στα πλαίσια της κοινωνικής της πολιτικής και με αυξημένη ευαισθησία απέναντι στον άνθρωπο η ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ προχώρησε σε μια προσπάθεια καταγραφής νέων ανθρώπων που είτε λόγω άποψης είτε λόγω των δύσκολων συγκυριών, επέλεξαν στις μέρες μας την περιοχή του Αμαρίου ως νέο τόπο εγκατάστασης τους.

Όπως αναφέρει:

Το ανάγλυφο του τόπου, η φυσική ομορφιά, η ιστορία και η μεγάλη πολιτιστική του κληρονομιά, αλλά πάνω από όλα η καλοκαρδοσύνη και η φιλοξενία των ανθρώπων, στάθηκαν για αυτούς οι αιτίες που η ζυγαριά της επιλογής έγειρε αταλάντευτα προς το Αμάρι.

Έτσι, νέοι άνθρωποι από χωριά όπως Πλατάνια, Βισταγή,Καλογέρου, Θρόνος, Μέρωνας, Γερακάρι, Κουρούτες, Αποδούλου, Αποστόλοι, Γέννα, ήδη έχουν απαρνηθεί το αβέβαιο και δύσκολο στους καιρούς μας βιοτικό γίγνεσθαι των μεγαλουπόλεων (ιδιαίτερα της Αθήνας) και αρχίζουν να ριζώνουν διακριτικά και αθόρυβα σε χωριά του Αμαρίου.

Μια πληθώρα επαγγελμάτων και σπουδών ξεδιπλώθηκε κατά την διάρκεια καταγραφής αυτών των ατόμων και ανάμεσα τους συναντά κανείς πτυχιούχους Γεωπονικών Πανεπιστημίων, πτυχιούχους Οικονομικών Σχολών, διπλωματούχους Ξεναγούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους-Ηλεκτρολόγους, ανθρώπους με Θεατρικές σπουδές, με γνώσεις Πληροφορικής, Τουριστικών επαγγελμάτων, Γραφιστικών τεχνών και με ανώτερες σπουδές στην Φωτογραφία, αλλά και ανθρώπους με ελεύθερα επαγγέλματα και τεχνικούς.

Ένα πραγματικό μωσαϊκό γνώσεων και σπουδών διαφόρων ειδικοτήτων, που πρώτη φορά απαντάται στο Αμάρι, μια και χρόνια τώρα μια κάστα ανθρώπων, φρόντισε να αποψιλωθεί η περιοχή τεχνηέντως , από ανθρώπους με μορφωτικό επίπεδο, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο σε άλλους…

Και είναι ιδιαίτερα συγκινητικό, ότι  αυτοί οι νέοι άνθρωποι, με την άφιξη τους στην περιοχή, αν και άμαθοι οι περισσότεροι, άλλοι ξεκίνησαν να ξερημάζουν τις ρημαγμένες πατρογονικές τους περιουσίες, άλλοι ξεκίνησαν να καλλιεργούν βότανα και φυτά, άλλοι αγόρασαν ελιές, άλλοι καλλιεργούν ήδη αμπέλια παράγοντας κρασί, άλλοι παραμερίζοντας πτυχία και τίτλους , αγόρασαν ζώα και μπήκαν στην παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, άλλοι κάνουν μεροκάματα σε αγροτικές εργασίες, ενώ πολλοί-άριστοι γνώστες του διαδικτύου-προχωρούν σε να μονοπάτια δουλειάς και αναζητήσεων.

Διαβλέποντας λοιπόν, η ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ την ανάγκη -μέσα από την νέα πραγματικότητα- αυτοί οι άνθρωποι να εγκλιματισθούν άμεσα και ομαλά, αλλά και λειτουργικά στην κοινωνία του Αμαρίου, γεγονός πρωτοποριακό για  ΟΤΑ ,μετά την καταγραφή προχώρησε σε πρόσκληση όλων για συζήτηση και γνωριμίας κατ'αρχάς, μαζί τους.

Έτσι την Τετάρτη 17/4/2013, η αίθουσα του Πάνακρον γέμισε από τις φιγούρες των νέων αυτών ανθρώπων τους οποίους υποδέχθηκε ο πρόεδρος και στελέχη της ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ.

Μετά το καλωσόρισμα και την αναφορά στην εταιρεία και στο έργο που επιτελείται από αυτήν, δόθηκε ο λόγος στον καθένα προσωπικά στους παρευρισκομένους.

Και ήταν πραγματικά συγκινητικές οι καταθέσεις ψυχής που έγιναν από όλους, καθώς αναφέρθηκαν στην πορεία της ζωής τους, στα όνειρα και στα οράματα τους, αλλά και πώς προσπαθούν να σταθούν όρθιοι στην λαίλαπα που βρίσκεται η χώρα, αλλά και στο γιατί επέλεξαν την περιοχή του Αμαρίου και όχι κάποιον άλλο τόπο, για την νέα τους πλέον ζωή. Ιδιαίτερα θερμές οι αναφορές τους στην ζεστασιά, την ευγένεια και την φιλοξενία με την οποία τους έχουν υποδεχθεί οι ντόπιοι και την βοήθεια που πολλές φορές τους προσφέρουν απλόχερα.

Από μεριάς εταιρείας τονίστηκε ιδιαίτερα ότι θα γίνει προσπάθεια, μέσα από την δύσκολη συγκυρία, να σταθεί αρωγός στο εγχείρημα τους αυτό βοηθώντας έτσι στο μέτρο του δυνατού την νέα τους αυτή πορεία.

Μοναδική είναι άλλωστε η ευκαιρία να δημιουργηθεί το δίκτυο αυτό της διαδραστικής «συνεκμετάλλευσης» και ειδικά μεταξύ των ανθρώπων αυτών που είναι δυνητικοί συνεργάτες και αλληλοϋποστηριζόμενοι. Το ότι όλοι  νέοι αυτοί επιστήμονες ,καλλιτέχνες και επαγγελματίες, ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους δημιουργεί άμεσα μια ομάδα δράσης, απόλυτα ωφέλιμη για την περιοχή. Είναι η άλλη ματιά που χρειάζεται την συγκεκριμένη ιστορική στιγμή το Αμάρι για να ανοίξει τα φτερά του.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα δεσίματος περισσότερο με τον τόπο και την περιοχή, ενημερώθηκαν ότι θα πραγματοποιηθεί εξόρμηση γνωριμίας, για να σχηματίσουν μια καλή εικόνα του τι είναι και τι ήταν το Αμάρι.

Έτσι την Κυριακή των Βαΐων, 28/4/13 το πρωί, μια χαρούμενη συντροφιά από 20 άτομα, με νέες προσθήκες ακόμη και από φίλους από Ρωσία και Ελβετία, ξεκίνησε ένα αλλιώτικο οδοιπορικό γνωριμίας. Και επειδή « Εκ θεού άρξασθαι…» σαν ξεκίνημα επιλέχθηκε η παρακολούθηση της θείας λειτουργίας στον Ι. Ναό της Μονής Ασωμάτων, σημείο αναφοράς για όλη την περιοχή Αμαρίου.

Με το πέρας της θείας λειτουργίας έγινε καλωσόρισμα από τον π.Εμμανουήλ Διαμαντάκη, ενημέρωση για την ιστορία του μοναστηριού και απόδοση ευχών για την ευόδωση της σημαντικής αυτής προσπάθειας όλων.

Στην συνέχεια έγινε ξενάγηση στην Σχολή Ασωμάτων και στον ιερό της Πλάτανο, την «Πνύκα της Κρήτης».

Ακολούθησε περιήγηση στις εγκαταστάσεις του Πάνακρον και δόθηκε συνέχεια με επίσκεψη  στον Αρχαιολογικό χώρο Μοναστηρακίου και στον διάσημο πλέον Πλάτανο του Δία.Η περιήγηση συνεχίστηκε με επίσκεψη στο χωριό Οψιγιάς και στον Ξενώνα "Club Samitos" και μέσω της διαδρομής Άγιος Τίτος-Βρύσες, στο χωριό Καρδάκι, όπου και έγινε προσκύνημα στον χώρο του Μουσείου Ολοκαυτώματος και αναφορά στην ιστορία του Πρασσοχάρακα.

Ακολούθησε επίσκεψη στο χωριό Γερακάρι, όπου και έγινε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του «ΑΓΚΑΛΗ HOMES» και του ξενοδοχείου «Alexander».

Στο χωριό Μέρωνας, ο π.Εμμανουήλ Βαμιεδάκης έκανε μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση στον Ι.Ν. της Παναγίας της Μερωνιανής, σημείο αναφοράς για το χωριό και ιερό προσκύνημα. Την συνέχεια έδωσε η Μερωνιανή φιλοξενία με ένα κέρασμα από τον Γεν.Δ/ντη της ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ κο Χαράλαμπο Αγγελάκη.

Επόμενος σταθμός, το φαράγγι της Πατσού, όπου μες στο καταπράσινο και ειδυλλιακό περιβάλλον, έγινε αναφορά στην πανάρχαια λατρευτική ιστορία του χώρου με το σπήλαιο του Ερμή.

Το οδοιπορικό έκλεισε με επίσκεψη στο χωριό Θρόνος, με ξενάγηση στην Παναγία τη Θρονιώτισσα και στο παλιό σχολείο του χωριού όπου λειτουργεί έκθεση φωτογραφικού υλικού από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία Σύβριτο.

Η όλη εξόρμηση έκλεισε με γεύμα στον πολυχώρο Πάνακρον προσφορά του προέδρου της ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ κ. Μαρκίδη Νικόλαου.

Με έντονα χαρούμενη διάθεση και χαμόγελα και με πολλές ευχαριστίες για την όμορφη αλλά και τόσο σημαντική για τους νέους αυτούς ανθρώπους πρωτοβουλία της ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ τελείωσε η πρώτη αυτή εξόρμηση γνωριμίας με την περιοχή Αμαρίου.

Με την υπόσχεση ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συνεχιστεί σαν μια προσφορά στους νέους ανθρώπους που επέλεξαν το Αμάρι για το νέο τους ξεκίνημα, αλλά και σαν μια προσφορά για τον τόπο, που η ιστορία του, η προσφορά του , η φυσική ομορφιά και ο πολιτισμός του θα έπρεπε να του έχουν δώσει στον παγκόσμιο χάρτη την ιδιαίτερη και ξεχωριστή θέση που δικαιωματικά του αξίζει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News