default-image

Τιμή στον Νίκο Ξυλούρη από το Πανεπιστήμιο Πατρών

Κρήτη
Τιμή στον Νίκο Ξυλούρη από το Πανεπιστήμιο Πατρών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο των "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ 2013" που διοργανώνει με την Επιτροπή Πολιτιστικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο, χορευτική ομάδα, και με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος των 100 χρόνων της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, έχει αποφασίσει και θα πραγματοποιήσει μουσικοχορευτικό αφιέρωμα μνήμης και τιμής στο μεγάλο μουσικό και τραγουδιστή της Κρήτης και της Ελλάδας, Νίκο Ξυλούρη, την Κυριακή 19 Μαΐου 2013, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών (μεγάλο αμφιθέατρο-Πανεπιστημιούπολη), ώρα 8:30 μ.μ., με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Στην παραπάνω εκδήλωση, που ήδη ετοιμάζεται από τα μέλη Ε.Ε.ΔΙ.Π Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου και την Επιτροπή Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, θα τιμηθεί για την προσφορά του Νίκου Ξυλούρη, η σύζυγός του κα Ουρανία Μελαμπιανάκη-Ξυλούρη από τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών και από το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο, ενώ αναμνηστικά θα δοθούν στα αδέρφια του κ. Αντώνη Ξυλούρη (Ψαραντώνη) και κ. Γιάννη Ξυλούρη (Ψαρογιάννη), που θα παρευρεθούν και θα συμμετέχουν με τη μουσική και τα τραγούδια τους στην εκδήλωση.

Το αφιέρωμα, μετά το παραδοσιακό μέρος που θα αναφέρεται στον κρητικό Νίκο Ξυλούρη όπου θα παρουσιαστούν και κρητικοί χοροί από τη φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου και το Σύλλογο Κρητών Πάτρας «Το Αρκάδι», θα παρουσιάσει και τον έντεχνο Νίκο Ξυλούρη, το μουσικό και τραγουδιστή της Ελλάδας. Συνοδεία ορχήστρας, θα ακουστούν πολλά από τα έντεχνα τραγούδια του, σε γνωστούς στίχους και συνθέσεις, τραγούδια που είχαν και έχουν ακόμα μεγάλη δυναμική.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο και η χορευτική του ομάδα, μετά τα επιτυχημένα αφιερώματα στον Άκη Πάνου (2010) και στον Τάκη Σούκα (2011), ετοιμάζουν φέτος ένα πολυποίκιλο μουσικό, χορευτικό, βιογραφικό και τιμητικό αφιέρωμα, με σκοπό να γνωρίσει η φοιτητική κοινότητα και να θυμηθούν οι πολίτες της Πάτρας, τη συμβολή του Νίκου Ξυλούρη στη διατήρηση της Μουσικής μας Παράδοσης και των στοιχείων που μας χαρακτηρίζουν ως Έλληνες.

Θα παρουσιαστεί οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό της μουσικής πορείας του, ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών κος Σήφης Μπουζάκης θα αναφερθεί με βιωματικά στοιχεία στον άνθρωπο και μουσικό-τραγουδιστή Νίκο Ξυλούρη, θα ακουστούν ριζίτικα τραγούδια, αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο, θα παρουσιαστούν πολλοί αντιπροσωπευτικοί χοροί της Κρήτης, αλλά και τα έντεχνα τραγούδια του Ξυλούρη, σε συνθέσεις μεγάλων δημιουργών όπως του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Χρήστου Λεοντή κ.ά. Σε μερικά έντεχνα τραγούδια επίσης, θα παρουσιαστούν και χορογραφίες από τη χορευτική ομάδα του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου.

Καλλιτεχνική Επιμέλεια εκδήλωσης: Γρηγόρης Μικρώνης, Ε.Ε.ΔΙ.Π. Φυσικής Αγωγής, διδασκαλία Ελληνικών Χορών στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο.

Ενορχήστρωση - διεύθυνση ορχήστρας (έντεχνα): Βασίλης Ακριβός

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News