Κρήτη

Η βάση της Σούδας στο επίκεντρο της σύρραξης στη Συρία

Τα "τύμπανα" πολέμου που ηχούν στη Συρία φαίνεται ότι θα "ακουστούν" μέχρι και την Κρήτη. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται για μία ακόμα φορά η Σούδα, όπου ως γνωστό υπάρχουν οι εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Ευκολίας και το νατοϊκό αγκυροβόλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο να τους παραχωρηθεί περισσότερος χώρος στη βάση της Σούδας προκειμένου να σταθμεύσουν εκεί:

- 6 αεροσκάφη KC135 για τον ανεφοδιασμό στον αέρα μαχητικών

- 10 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου

- 20 μαχητικά αεροσκάφη

Το υπουργείο Εξωτερικών με σχετική απόφαση του υπουργού Δ. Αβραμόπουλου (που προήλθε κατόπιν διαβούλευσής του με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά) ενημέρωσε άτυπα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι εγκρίνεται το αίτημα για μεταστάθμευση αμερικανικών αεροναυτικών δυνάμεων στη ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη ανταποκρινόμενο σε σχετικό αίτημα.

Επίσημα θα δοθεί απάντηση εντός των προσεχών ημερών.

Φυσικά θα έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο της εγκατάστασης καθώς και το άλλο κομμάτι που αφορά κυρίως την εξυπηρέτηση πλοίων του 6ου στόλου από το Μαράθι. Tα παραπάνω αποτελούν μία σαφή ένδειξη ότι οδεύουμε προς έναρξη επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι το αμερικανικό αίτημα θα ικανοποιηθεί και τα όποια πιθανά προβλήματα θα ξεπεραστούν. Όπως και στην υπόθεση της Λιβύης, η Σούδα θα παίξει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Και όχι μόνο. Στο βάθος των αμερικανικών και ισραηλινών σχεδιασμών υπάρχει πάντα ανοιχτό το θέμα του Ιράν, ενώ η κατάσταση που επικρατεί και σε πολλές περιοχές της Αφρικής είναι τουλάχιστον εκρηκτική.

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο "απλά" όπως ήταν στην περίπτωση της Λιβύης, αφού δεν υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να δίνει άλλοθι στην ελληνική πλευρά να εγκρίνει τη χρήση της βάσης. Και αυτό είναι το τυπικό κώλυμα της υπόθεσης.

Πλοία του ρωσικού Ναυτικού στη Μεσόγειο είναι έτοιμα να συνδράμουν στην εκκένωση Ρώσων πολιτών από τη Συρία εάν αυτό απαιτηθεί οποιαδήποτε στιγμή, δήλωσε ο διοικητής των αποβατικών πλοίων του Στόλου Μαύρης Θάλασσας, πλοίαρχος Αλεξέι Κομαρόφ.

Συγκεκριμένα ο πλοίαρχος Κομαρόφ ανέφερε ότι "ρωσικά πλοία συμμετέχουν σε ασκήσεις επιχειρησιακής ετοιμότητας στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Συρίας, αλλά δεν εμπλέκονται ενεργά σε επιχειρήσεις αυτήν την ώρα. Πρόκειται για πλοία του Στόλου Βαλτικής και Μαύρης Θάλασσας τα οποία βρίσκονται σε ετοιμότητα αν απαιτηθεί να εκκενώσουν Ρώσους πολίτες από τη Συρία".

Επίσης η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα έχει έρθει σε επαφή με ελληνικό εφοπλιστικό όμιλο για τη μεταφορά, αν χρειαστεί, περίπου 35.000 Ρώσων υπηκόων από τη Συρία σε λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Των Αντώνη Νομικού, Βάλιας Μπούη

Σχόλια