default-image

Κόβουν το νερό λόγω χρεών

Κρήτη
Κόβουν το νερό λόγω χρεών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρέη εκατομμυρίων στο αρδευτικό νερό "βουλιάζουν" καθημερινά τους Δήμους και τους κάνουν να στρέφονται, ολοένα και περισσότεροι, κατά των οφειλετών, κόβοντάς τους το νερό για να τους αναγκάσουν να πληρώσουν τις οφειλές τους μέσω διακανονισμών και ρύθμισης χρεών.

Χθες, σχετική προειδοποίηση εξέδωσε και ο Δήμος Γόρτυνας, ενώ είχε προηγηθεί προ καιρού ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων, που αντιμετωπίζει μια εκρηκτική κατάσταση στην ύπαιθρο και έχει ξεκινήσει ήδη να αφαιρεί υδρόμετρα, έχοντας έρθει αντιμέτωπος με υπέρογκες οφειλές και ένα συνολικό χρέος που ξεπερνά τα 2,8 εκατομμύρια ευρώ!

«Άλλοι μπορούν να πληρώσουν και κάνουν τα κορόιδα. Άλλοι δεν μπορούν. Και υπάρχουν κι εκείνοι που εφαρμόζουν διάφορες πατέντες και κλέβουν το νερό», τονίζει στη "Ν.Κ." ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Ρούσσος Κυπριωτάκης.  

Κομπίνες

Όπως αποκαλύπτει στην εφημερίδα μας ο κ. Κυπριωτάκης, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την κλοπή του νερού, ακόμα και "πείραγμα" του υδρομέτρου, ανοίγοντάς το και βάζοντας πετραδάκι στο δείκτη για να μη γυρίζει και "γράφει" το νερό που καταναλώνει ο επιτήδειος κομπιναδόρος. «Άλλοι βάζουν τα υδρόμετρα ανάποδα με συνέπεια, αντί να "γράφουν", να "σβήνουν" και άλλοι κάνουν διάφορα άλλα κόλπα που δεν είναι εύκολο να τα εντοπίσουμε», λέει ο κ. Κυπριωτάκης.

Πάντως, πέρα απ' όλα αυτά, ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων ξεκαθαρίζει ότι «ως Δήμοι παρακολουθούμαστε από το "παρατηρητήριο" και δεν έχουμε δικαίωμα να μην εισπράττουμε. Κάθε Δήμος που δεν εισπράττει αυτά που έχει προϋπολογίσει να εισπράττει στο χρόνο που έχει υπολογίσει, θα πρέπει να μειώνει και τις δαπάνες του. Και όταν λέμε να μειώνει τις δαπάνες, εννοούμε να μην πληρώνει μισθούς, να μην πληρώνει ρεύμα, να μην πληρώνει συντηρήσεις. Κι έτσι ανοίγει ένας φαύλος κύκλος. Αν δεν πληρώνει ο δημότης, δεν έχει την παραμικρή ελαστικότητα και τη δυνατότητα και οικονομικά και διοικητικά πλέον ο Δήμος να μην του κόψει το νερό»...

Λογαριασμοί... μαμούθ

Ο Ρούσος Κυπριωτάκης, αναφερόμενος στις δικές του περιπτώσεις, αποκαλύπτει: «Υπάρχει άνθρωπος που χρωστάει 30 ευρώ. Και υπάρχει και άνθρωπος που χρωστάει 200.000 ευρώ»! Ο Δήμος κόβει από τις μεγαλύτερες οφειλές και πάει προς τα κάτω, όταν, ενώ καλεί τον κόσμο να προσέλθει σε ρύθμιση, οι μεγαλοοφειλέτες κάνουν τα κορόιδα. «Έχω άνθρωπο που χρωστάει τα τελευταία 7 χρόνια νερό»... Και η τιμή σήμερα είναι στα 0,24 ευρώ το κυβικό στο δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, ενώ έχει σχέση με το κόστος άντλησης του νερού, που στον εν λόγω δήμο το νερό αντλείται από γεωτρήσεις με μεγάλο βάθος. «Αν το νερό ένας Δήμος το παίρνει από ένα φράγμα με μηδαμινό κόστος, τότε δε θα μπορεί αν το χρεώνει όσο θέλει», ξεκαθαρίζει ο Ρούσσος Κυπριωτάκης, που επισημαίνει ότι μόνο από τη διαχείριση του νερού ο Δήμος του έχει κάθε χρόνο χρέη πάνω από 250.000 με 300.000 ευρώ, κάτι που πρέπει να σταματήσει.

«Εξοφλήστε άμεσα τις οφειλές σας»

Κάλεσμα προς τους δημότες που έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς άρδευσης να τους τακτοποιήσουν το συντομότερο δυνατό απευθύνει και ο δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης. Όπως τονίζει ο δήμαρχος, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να εξοφληθούν άμεσα οι εν λόγω ληξιπρόθεσμες οφειλές, προκειμένου να εισρεύσουν χρήματα στα δημοτικά ταμεία, τα οποία ουσιαστικά θα επιτρέψουν την κάλυψη μέρους των καθημερινών αναγκών λειτουργίας του Δήμου Γόρτυνας. Διαφορετικά, όπως επισήμανε, οι υπηρεσίες του Δήμου θα προχωρήσουν στην επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται (διακοπή παροχής άρδευσης), αφού η νέα νομοθεσία θέτει πλέον τους αιρετούς των ΟΤΑ προ διοικητικών και ποινικών ευθυνών.

«Κατανοούμε πλήρως τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, όμως αν δεν εξοφληθούν οι οφειλές της άρδευσης, αφενός πολύ σύντομα δε θα μπορεί ο Δήμος να επισκευάζει δίκτυα και γεωτρήσεις αλλά και να εξοφλεί τα τιμολόγια της ΔΕΗ, και αφετέρου δε θα εξυπηρετούνται βασικές καθημερινές ανάγκες, όπως η αποκομιδή απορριμμάτων ή οι καθαρισμοί δρόμων, καθώς δεν έχουμε χρήματα ούτε για καύσιμα. Παράλληλα, σαν Δήμος Γόρτυνας θα υποχρεωθούμε να σφραγίσουμε τα ρολόγια άρδευσης των ασυνεπών καλλιεργητών αφού, αν δεν το πράξουμε, θα αντιμετωπίσουμε, βάσει της νέας νομοθεσίας, πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις», λέει ο κ. Σχοιναράκης.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News