default-image

Χαράτσι και στη δωρεά Χατζάκη

Κρήτη
Χαράτσι και στη δωρεά Χατζάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ούτε καν μία "χρυσή" δωρεά , δεν στάθηκε ικανή να βάλει φρένο στην φοροεισπραχτική εμμονή του ελληνικού δημοσίου. Έκπληκτη η κ. Πηνελόπη Χατζάκη ο σύζυγος της οποίας χάρισε μετά το θάνατο του το 2001 στο δημόσιο μία έκταση φιλέτο 40 στρεμμάτων στο Μακρύ Γιαλό του Λασιθίου έλαβε στα χέρια της το "ραβασάκι"  με το οποίο την καλούν να πληρώσει χαράτσι για ένα ακίνητο που υπάρχει μέσα στην έκταση και που βάση της δωρεάς προορίζεται για να στεγάσει μελλοντικά ένα κρατικό παιδικό σταθμό.

Η κ. Χατζάκη καλείται να πληρώσει 880 ευρώ για χαράτσι μέσω λογαριασμού της ΔΕΗ  για την εξοχική αυτή κατοικία 200 τετραγωνικών μέτρων σε περιφραγμένο χώρο δύο στρεμμάτων παρότι η ίδια έχει απλά την επικαρπία αλλά η υψηλή κυριότητα ανήκει στο ίδιο το ελληνικό δημόσιο.

Μαζί με τον σύζυγο της είχαν οραματιστεί και σχεδιάσει αυτή την γενναιόδωρη προσφορά και η ίδια έχοντας παραχωρήσει το σύνολο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας στην πολιτεία προκειμένου να επωφεληθεί η τοπική κοινωνία του Μακρύ Γιαλού , ζει πλέον με ένα ποσό περίπου 1000 ευρώ μηνιαίως και κυρίως αδυνατεί να δεχτεί το μέγεθος της αχαριστίας, όπως ίδια δήλωσε στο neakriti.gr.

"Με έχουν πικράνει τόσο πολύ. Έχω δεχτεί τόσα ποτήρια αχαριστίας που αισθάνομαι πλέον κουρασμένη να διαχειριστώ την κατάσταση αυτή" υπογραμμίζει η κ. Πηνελόπη Χατζάκη που ως εκτελέστρια της διαθήκης του συζύγου της έχει κυριολεκτικά περάσει από σαράντα κύματα.

Η ίδια πάντως δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια αναφορικά με το χαράτσι στο ακίνητο. Με δύο επιστολές της προς το γραφείο του πρωθυπουργού ζητά να εξαιρεθεί για λόγους τουλάχιστον ηθικούς. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα παρότι η απάντηση από το πρωθυπουργικό γραφείο ουσιαστικά μεταθέτει τις ευθύνες στο υπουργείο οικονομικών και εκείνο με την σειρά του στην διεύθυνση φορολογικών κεφαλαίων. Με λίγα λόγια "μπαλάκι" ανάμεσα σε υπηρεσίες του δημοσίου.

Η "χρυσή" δωρεά των 40 στρεμμάτων

Σύμφωνα με την διαθήκη επιθυμία του δωρητή Νικόλαου Χατζάκη ήταν η έκταση φιλέτο στην καρδιά της τουριστικής περιοχής και με πανοραμική θέα στο Λιβυκό πέλαγος να αξιοποιηθεί προς όφελος της υγείας και της εκπαίδευσης των κατοίκων του Μακρύ Γιαλού , από όπου και ο ίδιος καταγόταν. Ήδη δημιουργήθηκε νέο δημοτικό σχολείο , σχεδιάζεται ένα πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο , εκκρεμεί η ενίσχυση του αρχαιολογικού μουσείου Σητείας και η εκποίηση 5 στρεμμάτων τα χρήματα της οποίας θα καταλήξουν σε 15 οικογένειες αστυνομικών που έχασαν την ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία ταλαιπωρεί και πικραίνει την κ. Χατζάκη αφού επί πολλά χρόνια έβλεπε το ελληνικό δημόσιο να αδιαφορεί για την δωρεά και τις επιθυμίες του συζύγου της να μην γίνονται πράξη και την κληρονομιά να μένει ουσιαστικά στα αζήτητα.

Με πόνο ψυχής προσπαθεί να υπερασπιστεί το δικό του όραμα. Ένα όραμα με επίκεντρο την προσφορά που μαζί αποφάσισαν όταν χάριζαν στο ελληνικό δημόσιο την μεγάλη ακίνητη περιουσία τους. Το χαράτσι στο εξοχικό που βάσει της διαθήκης προορίζεται για δημόσιο παιδικό σταθμό είναι το "κερασάκι" και η κ. Χατζάκη αισθάνεται να λυγίζει μπροστά στην απρόσωπη πολιτεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News