default-image

Το "ύστατο χαίρε" στον Γιώργο Κουβάκη

Κρήτη
Το "ύστατο χαίρε" στον Γιώργο Κουβάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ράγισαν και οι πέτρες σήμερα στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής στα Μανωλιανά Ιεράπετρας όπου κηδεύτηκε ο φυσικοθεραπευτής Γιώργος Κουβάκης μέσα σε κλίμα οδύνης και πόνου. Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδευσε πλήθος κόσμου, δεδομένου ότι ήταν από τους ανθρώπους που δεν είχε πειράξει στη ζωή του ούτε μυρμήγκι και πρόσφερε με χαμόγελο και ανιδιοτέλεια πάντα τις υπηρεσίες του, βοηθώντας σωματεία και ανθρώπους που ήταν οικονομικά αδύναμοι.

Μετά τις αγωνιώδεις έρευνες από ξηράς, θαλάσσης και αέρος για την ανεύρεση του 46χρονου φυσιοθεραπευτή Γιώργου Κουβάκη, που χάθηκε στον κόλπο της Ιεράπετρας το μεσημέρι της Κυριακής 7 Απριλίου, όταν αναποδογύρισε το φουσκωτό σκάφος με το οποίο ταξίδευε για τη νήσο Χρυσή παρέα με τρεις φίλους του, το άψυχο σώμα του εντοπίστηκε στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Απριλίου από τους δύτες της "Λαμπράκος team", που ερευνούσαν σπιθαμή προς σπιθαμή το βυθό ανατολικά της Ιεράπετρας, όπου σε απόσταση 1,5 μιλίου από το λιμάνι είχαν βρει την περασμένη Κυριακή την κονσόλα με την τιμονιέρα του ναυαγισμένου σκάφους.

Ο 46χρονος Νίκος Λαμπράκος, βετεράνος βατραχάνθρωπος με συμμετοχές στην έρευνα και διάσωση των θυμάτων μεγάλων ναυαγίων, όπως π.χ. του "Σάμινα" και του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος της σύγκρουσης των δύο F16 κοντά στη νήσο Χρυσή, είχε έρθει το περασμένο Σάββατο από την Αθήνα για να συμμετάσχει εθελοντικά στην έρευνα, ενώ είχε υποσχεθεί ότι δε θα εγκαταλείψει την προσπάθεια μέχρι να βρεθεί ο άτυχος φυσιοθεραπευτής.

Ο σπουδαίος αυτός εθελοντής, με καταγωγή από το Μύρτο, ερευνούσε το βυθό της Ιεράπετρας μαζί με τέσσερις άλλους ντόπιους δύτες, τους Γιώργο Πετράκη, Λευτέρη Παπαμιχαήλ, Αντώνη Τσομπάνογλου και Μιχάλη Πουλούλη, χρησιμοποιώντας τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό του δικού του φουσκωτού σκάφους, μήκους 9,5 μέτρων, έχοντας από την περασμένη Κυριακή εντοπίσει στη θέση Περιστεράς την κονσόλα με την τιμονιέρα του φουσκωτού που είχε αναποδογυρίσει στην έξοδο του λιμανιού.

"Η έρευνα επικεντρώθηκε σε αυτήν την περιοχή ανατολικά του λιμανιού βάσει των μαρτυριών και των στοιχείων που συγκεντρώσαμε από επαγγελματίες ψαράδες, από εθελοντές, από δύτες, από καταδυτικές σχολές της περιοχής και από σχετικές μετρήσεις των θαλάσσιων ρευμάτων που κάναμε, και σιγά-σιγά σπιθαμή προς σπιθαμή βρεθήκαμε στο επίμαχο σημείο", μας λέει ο Νίκος Λαμπράκος.

"Πρώτα βρήκαμε την κονσόλα του σκάφους 1,5 μίλι ανατολικά του ναυαγίου, κι έπειτα, την επόμενη ημέρα, βρήκαμε εκεί κοντά κάποια ρούχα και εφόδια και κάποια κομμάτια του σκάφους. Καταλήξαμε να ψάχνουμε μέσα σε ένα τεράστιο θαλάσσιο ρήγμα μεταξύ πολλών μικρότερων ρηγμάτων που υπάρχουν εκεί και εντοπίσαμε στις 12 το μεσημέρι τον αγνοούμενο, σε βάθος 45 μέτρων, 600 μέτρα από την ακτή, μεταξύ της τοποθεσίας Κάτεργο και Περιστεράς. Τον βρήκε πρώτος ο Λευτέρης Παπαμιχαήλ, σε ένα ρήγμα που είχε μήκος γύρω στα δύο μίλια. Ήταν σε καλή κατάσταση, αν και ήταν 12 ημέρες στο βυθό", μας λέει ο Νίκος Λαμπράκος.

Όλοι οι δύτες που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν επαγγελματίες και η εργασία τους ήταν εθελοντική προσφορά στην οικογένεια του Γιώργου Κουβάκη.

"Από την προηγούμενη ημέρα είχαμε βρει κοντά στο σημείο εκείνο δύο μπουφάν, μία τσάντα, την άγκυρα, την τρόμπα του σκάφους και το καπάκι της μηχανής, οπότε αποφάσισε ο Νίκος Λαμπράκος με την ομάδα του να συνεχίσουμε την έρευνα μέσα στο ρήγμα. Πρώτος είδε στο βυθό τον Γιώργο Κουβάκη ο Λευτέρης Παπαμιχαήλ και έπειτα βούτηξε ο έμπειρος Νίκος Λαμπράκος, τον έδεσε με σχοινί και τον ανασύραμε στο φουσκωτό», μας λέει ο δύτης Γιώργος Πετράκης.

"Στην περιοχή αυτή υπάρχουν μεγάλα ρήγματα, τα οποία τα γνωρίζουμε εμείς οι ψαράδες, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να τα ερευνήσει κάποιος αν δεν έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και την εμπειρία", πρόσθεσε ο επαγγελματίας αλιέας Σταμάτης Ρουμπάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News