default-image

"Πληγή" η παράνομη ενοικίαση καταλυμάτων

Κρήτη
"Πληγή" η παράνομη ενοικίαση καταλυμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε γάγγραινα για τα δημόσια έσοδα εξελίσσεται η πρακτική παράνομης ενοικίασης τουριστικών κατοικιών. Χιλιάδες βίλες και σπίτια, ιδιοκτησίας Ελλήνων  και κυρίως  ξένων  χρησιμοποιούνται προς ενοικίαση, χωρίς να καταβάλλεται καμία εισφορά στην Εφορία ή στους Δήμους. To πρόβλημα είναι έντονο και στην Κρήτη με κραυγαλέα περίπτωση την κατάσταση που επικρατεί στα Χανιά  

Από το 2005 ανθεί  το φαινόμενο. Στην περιοχή του Αποκόρωνα έχουν καταγραφεί 200 τέτοιες βίλες.

Οι ιδιοκτήτες, κυρίως Βρετανοί, Σκανδιναβοί, Γερμανοί, δεν υπογράφουν νόμιμες συμβάσεις και δεν έχουν πάρει σχετική αδειοδότηση από τον ΕΟΤ. Συχνά μάλιστα τις διαφημίζουν σε έντυπα του εξωτερικού με την ένδειξη "private houses for rent".

Πολλοί ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν την κατοικία τους για τις διακοπές τους και το υπόλοιπο διάστημα, μέσω Διαδικτύου ή ειδικών γραφείων, την ενοικιάζουν σε πελάτες, τους οποίους επίσημα τους εμφανίζουν ως... φιλοξενούμενους, συγγενείς αδέλφια, ξαδέλφια, θείους.

Αν υπολογίσει κανείς ότι για ένα εξοχικό σπίτι 120 τετραγωνικών, όπως φαίνεται στο παρακάτω πίνακα,  το ημερήσιο αντίτιμο κυμαίνεται από 200 ευρώ έως 1500, ανάλογα των ανέσεων που προσφέρει, μπορεί εύκολα να εκτιμήσει το μέγεθος της απώλειας για τα δημόσια έσοδα. Μπορεί, για παράδειγμα . μόνο από το ΦΠΑ να προσδιοριστεί από 800 ευρώ έως 18000 για μια περίοδο 4 μηνών πλήρους ενοικίασης. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί κι ο φόρος εισοδήματος που δεν καταβάλλεται και που μπορεί να κυμανθεί από 3.500 ευρώ μέχρι 20.000, με μετριοπαθείς υπολογισμούς και με βάση απόδοσης ανά σπίτι τις 20.000 ετησίως. Έτσι ανά μονάδα κατοικίας η φοροδιαφυγή ξεκινάει από τις 6700 και φτάνει τις 90.000. Συνολικά εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών κάνουν λόγο για απώλεια φορολογητέας ύλης που ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια τουλάχιστον.

"ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ" ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΒΙΛΑ  

120 Τ.Μ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ

200 έως 1500 ευρώ/ημερηρίως

ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ

 Από ΦΠΑ

Από Φόρο εισοδήματος

800 έως 18.000 ευρώ/τετράμηνο

500 ευρώ έως 20.000 ευρώ/ετησίως

ΣΥΝΟΛΟ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

Ανά Κατοικία από 6.700 εως 90.000 ευρώ/ετησίως

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News