Κρήτη

Το δράμα μιας 34χρονης μάνας τριών ανήλικων παιδιών

«Αν σηκωθεί το παιδί σου το πρωί και σου πει: "μάνα, τι θα φάμε σήμερα;". Τότε θα με καταλάβεις...», ήταν οι πρώτες κουβέντες που ξεστόμισε με δάκρυα στα μάτια η 34χρονη Γαρυφαλιά και μάνα τριών ανήλικων παιδιών στη "Ν.Κ.", όπου βρέθηκε, φτάνοντας μάλιστα με τα πόδια στη ΒΙ.ΠΕ.

Ηρακλείου, επειδή δεν είχε χρήματα για να κάνει ακόμη κι ένα τηλεφώνημα!

Η απόγνωση στο πρόσωπό της μεγάλη, καθώς η ίδια, που κατάγεται από την Πάτρα, και ο 36χρονος Ηρακλειώτης άνδρας της παραμένουν άνεργοι, έχοντας παράλληλα να θρέψουν τρία στόματα: των δύο γιων τους, ηλικίας 9 και 14 ετών, και της 13χρονης κόρης τους, που πάσχει από νευρωσικό σύνδρομο και ουσιαστικά ακροβατεί καθημερινά ανάμεσα στη φαρμακευτική αγωγή και στην αιμοκάθαρση.

Η επιβίωσή τους εξαρτάται πλέον από όλους εμάς, καθώς εδώ και αρκετό καιρό η γειτονιά είναι αυτή που έχει πάρει το ρόλο του... κουβαλητή στο σπίτι, δίνοντας φαγητό αλλά και ρουχισμό. Όμως το κακό χειροτερεύει αφού τις τελευταίες μέρες η σπιτονοικοκυρά της οικογένειας επιμένει για έξωση!

Η απόγνωση

«Δεν έχουμε να φάμε και τώρα πού θα πάμε αν μας διώξουν, πού θα μείνουμε;», διερωτήθηκε με πόνο ψυχής η 34χρονη μπροστά στο φωτογραφικό φακό της "Ν.Κ.", που για ευνόητους λόγους δε θέλησε να φανεί το πρόσωπό της, ούτε να γραφτεί το επίθετό της. Όχι για την ίδια, αλλά για τα παιδιά της.

«Ντρέπονται μου λένε να εμφανιστούν μετά στο σχολείο τους. Ίσως δεν καταλαβαίνουν ακόμη πόσο τραγικά είναι τα πράγματα...», ανέφερε η ίδια.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο η Γαρυφαλιά και ο άνδρας της χρωστούν τρία ενοίκια, των 200 ευρώ έκαστο, πέρα από τους λογαριασμούς του νερού και της ΔΕΗ. Πριν τρεις ημέρες απευθύνθηκε στην Πρόνοια και ζήτησε το "έκτακτο", αλλά της είπαν πως δεν υπάρχουν χρήματα.

Το επίδομα αναπηρίας (67%) για την κόρη της διακόπηκε το τελευταίο 9μηνο κι ακόμη δεν ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία για την εκ νέου χορήγησή του. Χθες, προμηθεύτηκε από το Κοινωνικό Παντοπωλείο ρύζι και χαρτικά. Αύριο όμως; Μια οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να μη μείνουν δίχως στέγη τα παιδιά της, αλλά και οποιαδήποτε άλλη βοήθεια για την επιβίωσή τους θα ήταν γι' άλλη μια φορά θεόσταλτο δώρο για τη Γαρυφαλιά, που διαμένει στην οδό Ελύρου 38, στα Καμίνια Ηρακλείου, ενώ για όποιον θέλει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την ίδια το κινητό είναι 6986/051.100.

Της Ιωάννας Βλαχάκη

Σχόλια