Κρήτη

Ενδιαφέρον Τotal και Exxon Mobil για τους υδρογονάνθρακες

Το ενδιαφέρον τουλάχιστον δύο μεγάλων ξένων εταιρειών, της γαλλικής Total και της αμερικανικής Exxon Mobil έχουν συγκεντρώσει οι έρευνες για υδρογονάνθρακες της εταιρείας PGS που ολοκληρώθηκαν χθες όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΚΑ. Ο υπουργός ΠΕΚΑ Ε. Λιβιεράτος, επιβεβαίωσε στις δηλώσεις του το περασμένο Σάββατο ότι οι τελικές έρευνες που πραγματοποίησε το νορβηγικό σκάφος ξεπέρασαν τον αρχικό προγραμματισμό: το νορβηγικό πλοίο πραγματοποίησε έρευνες σε 12,5 (12.431) χιλιάδες χιλιόμετρα αντί για 8 χιλιάδες που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

Συμφωνα με το kourdistoportokali.com από το σύνολο των ερευνών περίπου 7,8 χιλιάδες χιλιόμετρα ερευνών αφορούν στη βόρεια περιοχή (Ιόνιο) και περίπου 8,5 χιλιάδες χιλιόμετρα αφορούν στη νότια περιοχή που περιλαμβάνει και έκταση νοτίως της Κρήτης. Η εικόνα που υπάρχει από την αγορά είναι ότι υπάρχουν εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά των πακέτων δεδομένων τα οποία και θα κοστολογούνται από 5 έως 8 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος ο κ. Λιβιεράτος πάντως στις δηλώσεις του ανέφερε ότι οι έρευνες που ολοκληρώθηκαν είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας λόγω της αξίας των πραγματικών δεδομένων των μετρήσεων «για τον πραγματικό και όχι υποθετικό προσδιορισμό των αποθεμάτων υδρογονονθράκων». Όπως επισήμανε ο κ. Λιβιεράτος, «μόνο τα πραγματικά δεδομένα είναι εκείνα που μας επιτρέπουν να περάσουμε από τις θεμιτές εκτιμήσεις, υποθέσεις και προβλέψεις στην πραγματικότητα των ποσοτικών και ποιοτικών μεγεθών, δηλαδή στην βεβαιότητα σχετικά με τα αποθέματα υδρογονανθράκων και την ποιότητά τους».

Τα πακέτα με τα δεδομένα των ερευνώ, τα λεγόμενα «total data packages» θα διατεθούν στην αγορά το ερχόμενο φθινόπωρο όταν και θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους από την PGS. Νωρίτερα το Μάιο αναμένεται να υπάρξει μια πρώτη γεύση καθώς η νορβηγική εταιρεία θα αποστείλει στις ενδιαφερόμενες εταιρείες τα λεγόμενα fast track data, με την πρώτη εικόνα της επξεργασίας. Με βάση το χρονοδιάγραμμα αφού δοθούν τα fast track data το Μάιο και τα πλήρη δεδομένα το φθινόπωρο, εφόσον υπάρχουν ικανοποιητικά ευρήματα θα ακολουθήσει η χάραξη οικοπέδων και η προκήρυξη γύρου παραχωρήσεων πιθανόν  στις αρχές του 2014. Εφόσον προχωρήσουν οι διαγωνισμοί η κατακύρωση θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες έρευνας και εντοπισμού κοιτασμάτων με ερευνητικές γεωτρήσεις που με βάση το εφικτό χρονοδιάγραμμα δεν μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα από το 2015 -2016.

Ανακοίνωση ΥΠΕΚΑ

Η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το ΥΠΕΚΑ για την ολοκλήρωση των ερευνών έχει ως εξής:

«Με την επιστροφή σήμερα, στο λιμάνι της Πάτρας, του γεωφυσικού ερευνητικού σκάφους Nordic Explorer, της νορβηγικής εταιρείας PGS, που εκτέλεσε σύνθετες γεωφυσικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ολοκληρώθηκε η πρώτη και επιχειρησιακά σημαντική φάση του σχετικού προγράμματος του ΥΠΕΚΑ.

Με βάση την προετοιμασία που έγινε από το 2011, από τον τότε Υφυπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, ο νυν Υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος συνέχισε συστηματικά το πρόγραμμα, από τον Ιούλιο, υπογράφοντας τη σχετική σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την παγκόσμιου κύρους νορβηγική PGS στις 26 Οκτωβρίου 2012, βάσει της οποίας το ερευνητικό σκάφος της εταιρείας άρχισε τις έρευνες, αποπλέοντας από την Πάτρα στις 11 Νοεμβρίου 2012.

Μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες συνεχούς πλεύσης του Nordic Explorer και των συνοδών σκαφών της νορβηγικής εταιρείας, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα με τις μετρήσεις και το περιβάλλον, σε συνολική θαλάσσια επιφάνεια, όση η έκταση της Ρουμανίας (από την οποία μόνο η επιφάνεια νότια της Κρήτης ισοδυναμεί με την έκταση του Βελγίου), τα συστήματα συλλογής των κατάλληλων δεδομένων συνέλεξαν πλήθος γεωφυσικών στοιχείων, συνολικού μήκους καταγραφών 12.431 χιλιομέτρων. Τα δεδομένα που συλλέχτηκαν υπερέβησαν τελικά τον αρχικό προγραμματισμό, λόγω του ενδιαφέροντος που επέδειξαν εταιρείες υδρογονανθράκων, οι οποίες αν και ακόμη λίγες στον αριθμό, κάτι όμως το αναμενόμενο, λόγω της αρχικής φάσης που βρίσκεται το πρόγραμμα, είναι από τις ηγέτιδες στον κλάδο.

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του σημαντικού έργου του Nordic Explorer, o υπουργός Ευ. Λιβιεράτος απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον πλοίαρχο, το πλήρωμα και τους επιστήμονες της PGS στο σκάφος για τον επαγγελματισμό και τη συνέπεια του έργου τους, τόσο σημαντικού για τη χώρα μας.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ σχετικά με το θέμα έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Σήμερα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της εργασίας για την ανίχνευση υδρογονανθράκων στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Έχω κατ' επανάληψη αναφερθεί δημόσια και στη Βουλή για τα χαρακτηριστικά, τις ακολουθητέες φάσεις και τη σπουδαιότητα του έργου, αλλά και για το σαφές χρονοδιάγραμμα που ακολουθούμε μέχρι την, ελπίζουμε, ευτυχή για τη χώρα ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου. Δεν θα επανέλθω σε αυτά.

Θα επιμείνω να τονίσω ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, της συλλογής των στοιχείων, αν και εκ πρώτης όψης όχι τόσο θεαματικής και επικοινωνιακά εντυπωσιακής, είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και σπουδαιότητας, λόγω της μεγάλης αξίας που έχουν τα πραγματικά δεδομένα των μετρήσεων, για τον πραγματικό και όχι υποθετικό προσδιορισμό των αποθεμάτων υδρογονονθράκων. Μόνο τα πραγματικά δεδομένα είναι εκείνα που μας επιτρέπουν να περάσουμε από τις θεμιτές εκτιμήσεις, υποθέσεις και προβλέψεις στην πραγματικότητα των ποσοτικών και ποιοτικών μεγεθών, δηλαδή στην βεβαιότητα σχετικά με τα αποθέματα υδρογονανθράκων και την ποιότητά τους.

Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι η πολιτική των «χαμηλών τόνων» που ακολουθήσαμε στο Υπουργείο, όπως πρέπει να είναι η εκτέλεση έργων τέτοιας σημασίας και επιπέδου, κατά τη διεθνή άλλωστε πρακτική, βοήθησε τελικά στην ομαλή και απρόσκοπτη ολοκλήρωση της κρίσιμης πρώτης φάσης των μετρήσεων στο πεδίο.

Η εμπιστοσύνη και συμπαράσταση του Πρωθυπουργού στο έργο μας, από την πρώτη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης μέχρι την ολοκλήρωση της εργασίας ήταν απόλυτη, όπως και η στήριξη των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και των δυνάμεων της Βουλής, που δέχτηκαν με ενδιαφέρον και προσοχή το έργο της ανίχνευσης των υδρογονονθράκων, που αποτελεί άλλωστε και ζήτημα εθνικής κλίμακας. Τέλος, οι ιδιαίτερες ευχαριστίες μου οφείλονται στους επιστήμονες της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΚΑ για το έργο τους, όπως και τους εξωτερικούς συνεργάτες, που συνέδραμαν στην υποστήριξη του όλου προγράμματος».

Σχόλια