Κρήτη

Ζητά την πραγματική στήριξη των υπερχρεωμένων

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης διαμαρτύρεται δημόσια για την εξαγγελλόμενη ρύθμιση από την κυβέρνηση για τα στεγαστικά δάνεια μιας μερίδας καταναλωτών και θεωρεί όλη αυτή την "καμπάνια" "ευκαιριακή παραπλάνηση", όπως λέει, "για κάποια ομάδα δανειοληπτών".

Επίσης θεωρεί ότι τα μέτρα που αφήνει τεχνηέντως η κυβέρνηση να κυκλοφορούν στα ΜΜΕ, είτε από τα ίδια τα μέσα, ως πληροφόρηση, είτε ως συνεντεύξεις αρμοδίων στελεχών της κυβέρνησης, δε θα οδηγήσουν στην υποσχόμενη "ανάσα" τους καταχρεωμένους καταναλωτές, αλλά σαφώς είναι ένα ακόμα σχέδιο αναπροσανατολισμού των χρεωμένων καταναλωτών, αφού η ρύθμιση αυτή δεν προσφέρει λύση στην υπερχρέωση, αλλά απλώς παρατείνει το πρόβλημα.


"Μονόδρομος για την κυβέρνηση πλέον είναι, στην κατάσταση που έχουν περιέλθει οι πολίτες της χώρας μας", αναφέρει η Ένωση Καταναλωτών, "να φέρει άμεσα νομοθεσία για κούρεμα τους χρέους των δανειοληπτών με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Εν πάση περιπτώσει, εμείς καλούμε την κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες σε ένα ριζικό κούρεμα 50% του χρέους των Ελλήνων καταναλωτών, που βρίσκονται κάτω από το βραχνά της υπερχρέωσης και της αδυναμίας εξόδου από αυτήν, αρχίζοντας από τους άνεργους, χωρίς περιουσιακά στοιχεία. Ακόμα προτείνουμε στα στεγαστικά δάνεια κούρεμα του χρέους κατά 50% για όλους τους χρεωμένους πολίτες με στεγαστικό δάνειο. Δε θέλουμε ημίμετρα και κοροϊδία, θέλουμε μέτρα ουσίας".

Για μια ακόμα φορά, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση λέει: "Σταματήστε να παίζετε με τα νεύρα, την πίεση των δανειοληπτών, των καταναλωτών που βιώνουν τη στέρηση, την οικονομική αδυναμία, τη φτώχεια.

Το νέο σχέδιο που προτείνετε ως κυβέρνηση δε λύνει το πρόβλημα των υπερχρεωμένων καταναλωτών, οι οποίοι έχουν χρέη εκτός των στεγαστικών δανείων και καταναλωτικά δάνεια, και πιστωτικές κάρτες. Τα μέτρα σας δεν οδηγούν στην ανάπτυξη.

Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι παραμονή σε μεγαλύτερη ύφεση, πούλημα των δανείων σε ξένες εταιρείες και ξεσπίτωμα των Ελλήνων πολιτών, και οικονομίες μιας ζωής θα θαφτούν στο όνειρο του κεραμιδιού.

Το μόνο που προσφέρετε σήμερα με τα παραμύθια σας είναι να απομονώσετε τους χρεωμένους, τάχα προσφέροντας τη "λύση", ενώ εσείς τους οδηγείτε στην απομόνωση του χρέους, και βασικά στην αποδυνάμωση των διατάξεων του ν. Κατσέλη, στη βαριά χρέωση, στο μακροχρόνιο εγκλωβισμό, στο χάσιμο ακόμα και της μοναδικής κατοικίας.

Σημαντικό για το δανειολήπτη είναι να του προσφέρετε μια ανάσα. Αφού δεν μπορείτε να του προσφέρετε την έξοδο και τη σωτηρία από την υπερχρέωση, μην τον παραμυθιάζετε, μην τον ταλαιπωρείτε.

Και για να επανέλθουμε: Η χαρακτηριζόμενη από την κυβέρνηση "ως προσπάθεια ανακούφισης" για τους δοκιμαζόμενους δανειολήπτες δεν είναι τίποτα άλλο από ένα διαχωρισμό των δανείων και των καλούμενων δανειοληπτών να πάρουν μέρος στη ρύθμιση που μόνο απογοήτευση και απροσανατολισμό θα φέρει στους ίδιους τους δανειολήπτες αλλά και απορρύθμιση της όλης δανειοδότησης, δημιουργώντας διωκτικά μέτρα για τους δανειολήπτες, από τις απαιτήσεις των δανείων άλλων πιστωτικών εταιρειών, με αναγκαστικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς".  

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ζητά τέλος, όπως αναφέρει, "από την παρούσα κυβέρνηση καθαρή πορεία λύσης του προβλήματος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών εδώ και τώρα, που είναι σαφώς το κούρεμα των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών".

Σχόλια