default-image

Διευκρινίσεις για τον πατατόσπορο

Κρήτη
Διευκρινίσεις για τον πατατόσπορο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου ανακοινώθηκε ότι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο για επαγγελματική χρήση συγκεντρώνει ή διακινεί ποσότητες πατατόσπορου που παράγεται στη χώρα ή στα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά εγγεγραμμένο στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο, που συντάσσεται και τηρείται από τις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, σύμφωνα με το άρθρο 13 του ΠΔ 365/2002(Α' 307).  

Επίσης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «οι έμποροι-διακινητές πατατόσπορου, οι οποίοι διακινούν πατατόσπορο άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. ή Ελβετίας στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, όπου έχουν την έδρα τους, υποχρεούνται να ενημερώνουν εγγράφως, τουλάχιστον 24 ώρες πριν την άφιξη του φορτίου, το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της υπηρεσίας μας.

Μέσα σε τρεις ημέρες από την άφιξη του φορτίου η υπηρεσία μας θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους και τις αναγκαίες δειγματοληψίες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο διακινούμενος πατατόσπορος είναι απαλλαγμένος από διάφορα παθογόνα καραντίνας.

Επισημαίνουμε ότι ο διακινούμενος πατατόσπορος πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο ή ετικέτα πιστοποίησης προσαρτημένη επί της συσκευασίας του.

Στους παραβάτες επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από την νομοθεσία κυρώσεις».

Επιπλέον, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης συνιστάται στους παραγωγούς «να διατηρούν για ένα τουλάχιστον χρόνο την ετικέτα πιστοποίησης του πατατόσπορου που προμηθεύτηκαν και να καταγράφουν σε αρχείο με ποιες σπορομερίδες φυτεύτηκε ο κάθε αγρός. Σε περίπτωση ύπαρξης προβλημάτων στην καλλιέργεια η προέλευση του πατατόσπορου ανιχνεύεται μόνο από τα στοιχεία της ετικέτας».

Ο πατατόσπορος αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης μπορεί, σύμφωνα τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όπως:

* Να μεταφέρει σοβαρές ασθένειες στο χωράφι.

* Να μειώσει τη στρεμματική απόδοση της καλλιέργειας.

* Δεν εξασφαλίζει τη γνησιότητα της ποικιλίας.

Για τους παραπάνω λόγους και με βάση τη φυτοϋγειονομική νομοθεσία είναι υποχρεωτική η φύτευση βασικού ή πιστοποιημένου πατατόσπορου.

Επίσης από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου συνιστώνται στους καλλιεργητές-παραγωγούς πατάτας φαγητού τα παρακάτω:

- Να προμηθεύονται τον πατατόσπορο τουλάχιστον 15 μέρες πριν τη σπορά και να τον τοποθετούν σε τελάρα, μέχρι του ύψους των 10-15 εκατοστών, αφού πρώτα απομακρύνουν κάθε πληγωμένο ή σάπιο κόνδυλο.  

- Να φυλάσσουν τα τελάρα με τον πατατόσπορο σε χώρους με υψηλή σχετική υγρασία, θερμοκρασία 16-18οC και χαμηλό φωτισμό, ώστε να μην πρασινίσουν οι κόνδυλοι.

- Να αποφεύγουν τη συνεχή καλλιέργεια πατάτας ή άλλων σολανωδών (ντομάτας, μελιτζάνας, πιπεριάς) στο ίδιο χωράφι.

- Να εφαρμόζουν ένα σύστημα αμειψισποράς για 2-3 χρόνια με σιτηρά ή ψυχανθή.

- Να επιλέγουν ανθεκτικές ποικιλίες ανάλογα με το πρόβλημα που παρατηρείται στον αγρό.

- Να καταστρέφουν όλα τα υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας  (στελέχη και κονδύλους) καθώς και τα αυτοφυή σολανώδη.

- Να μην εφαρμόζουν άρδευση με κατάκλυση.

- Να απολυμαίνουν τα καλλιεργητικά εργαλεία.

- Πριν φυτέψουν τον πατατόσπορο το χωράφι θα πρέπει να βρίσκεται στο ρώγο του και να ποτιστεί 10-15 ημέρες μετά τη φύτευση.

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου καλούνται τόσο οι έμποροι-διακινητές πατατόσπορου όσο και οι παραγωγοί να εφαρμόζουν τα παραπάνω.   

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News