default-image

Στη Σούδα αρμάδα του ΝΑΤΟ

Κρήτη
Στη Σούδα αρμάδα του ΝΑΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο λιμάνι της Σούδας βρίσκονται πέντε πολεμικά πλοία από τη  Νατοϊκή Δύναμη Standing (SNMG1).

Σκοπός της άφιξης της νατοϊκής αρμάδας  είναι ο ανεφοδιασμός και η αναψυχή του πληρώματος ενώ η δύναμη  θα παραμείνει  στο νησί μέχρι τις  26 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για μια μόνιμη Nατοϊκή δύναμη άμεσης αντίδρασης που δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο και στην οποία συμμετέχουν πλοία από το  Καναδικό, το Γερμανικό, το Ολλανδικό, το Αγγλικό και το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Κατά καιρούς η SNMG1 πλαισιώνεται από Ιταλικά, Βέλγικα, Δανέζικα, Νορβηγικά, Πολωνικά, Πορτογαλικά και Ισπανικά πλοία.

Τα πλοία παραμένουν στη δύναμη συνήθως για ένα εξάμηνο, ενώ η θητεία διοικητή και προσωπικού ορίζεται σε έναν χρόνο.

Διοικητής της δύναμης αυτή την περίοδο , είναι ο Γερμανός υποναύαρχος George  Maltzan που ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη Ιανουαρίου ενώ  ναυαρχίδα της δύναμης  είναι η γερμανική φρεγάτα «FGS Hessen».

Η  δραστηριότητα της συγκεκριμένης Νατοϊκής δύναμης αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της πειρατείας ενώ η  τελευταία άσκηση της SNMG1 πραγματοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου μαζί με το νορβηγικό πολεμικό ναυτικό και ήταν διάρκειας επτά ημερών.

Η δύναμη των 5 πλοίων ήταν  3.200 ΑΝΔΡΕΣ.  Επισκέφθηκαν το παλιό λιμάνι και έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο Παλιό Λιμάνι σε κλαμπ και καταστήματα τροφίμων όπου αγόρασαν Κρητικά κρασιά και Κρητικά προϊόντα και ηλεκτρονικά είδη.

Υπολογίζεται ότι δαπάνησαν κατά μέσο όρο από 50- 100 ΕΥΡΩ.

Ο Διοικητής της νατοϊκής δύναμης επισκέφθηκε  τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη .

Η συνομιλία των δύο ανδρών στράφηκε γύρω από τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της Κρήτης  καθώς και τον γαστρονομικό  πολιτισμό.

Σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματικό τα κρητικά κρασιά αλλά και το ενετικό λιμάνι των Χανίων άφησαν πολύ θετικές εντυπώσεις στα μέλη των πληρωμάτων.

Ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι στα Χανιά έχουν διατηρηθεί τα μνημεία όλων των διαφορετικών πολιτισμών.

Οι δυο άνδρες αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News