Κρήτη

Βαριά καμπάνα για τη μαρίνα

Τελειωμό δεν έχουν οι καταδίκες νυν ή πρώην αιρετών προσώπων και υπαλλήλων δήμων στην Κρήτη για υποθέσεις παράβασης καθήκοντος. Οι καταδικαστικές αποφάσεις διαδέχονται η μια την άλλη τις τελευταίες μέρες, με αποκορύφωμα την πλέον βαριά καμπάνα που έπεσε χθες για την πολύκροτη υπόθεση του ελλείμματος στη μαρίνα του Αγίου Νικολάου.

«Καμπάνα» που επιφύλασσε 14ετή φυλάκιση, άνευ αναστολής, για τον κατηγορούμενο πρώην διαχειριστή και ταμία της μαρίνας, ο οποίος, δεδομένου ότι καταδικάστηκε χθες από το Εφετείο Ηρακλείου σε μη αναστέλλουσα φυλάκιση, οδηγείται πλέον πίσω από τα κάγκελα της φυλακής!

Αναλυτικότερα, το Εφετείο Ηρακλείου, παρουσία και του δημάρχου Αγίου Νικολάου Δημήτρη Κουνενάκη, που κατέθεσε ως μάρτυρας, έκρινε ένοχο χθες το μοναδικό εναπομείναντα κατηγορούμενο, τον τότε διαχειριστή οικονομικών της μαρίνας για δυο αδικήματα.

Της υπεξαίρεσης χρημάτων ύψους 270.000 ευρώ που διαπιστώθηκε με βάση το διαχειριστικό έλεγχο ότι έκαναν «φτερά» από το ταμείο της μαρίνας, και της απιστίας προς την υπηρεσία. Ο πέλεκυς της δικαιοσύνης έπεσε πραγματικά βαρύς.

Η αρχική απόφαση αφορούσε σε καταδίκη 14 συν 14 ετών. Με την ποινή, στα πλαίσια του συμψηφισμού για τα δυο αδικήματα, να πέφτει τελικά στα 14 χρόνια φυλάκισης! Η απόφαση είναι μη αναστέλλουσας ισχύος. Δεν υπάρχει δηλαδή αναστολή, γεγονός που σημαίνει πολύ απλά ότι ο καταδικασθείς υπάλληλος θα πρέπει να εκτελέσει άμεσα την ποινή φυλάκισης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην διαχειριστής και ταμίας κατηγορείτο για υπεξαίρεση χρημάτων ύψους 270.000 ευρώ. Πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά στην περίοδο πριν το 2007. Όταν και έγινε ουσιαστικά αντιληπτό το έλλειμμα στο ταμείο της μαρίνας από την τότε δημοτική Αρχή Αγίου Νικολάου, που ανέλαβε καθήκοντα και παρέλαβε μείον το... ταμείο της μαρίνας.

Η δημοτική Αρχή προχώρησε, ως όφειλε, σε διαχειριστικό έλεγχο. Ακολούθησε επίσης έλεγχος από ορκωτούς λογιστές, ενώ το θέμα προωθήθηκε στον εισαγγελέα. Από όπου αγρότερα διαπιστώθηκε πως υπήρχε έλλειμμα της τάξης των 270.000 ευρώ. Η δημοτική Αρχή κινήθηκε νομικά. Υπήρξε βεβαίως καθυστέρηση, ενώ το χθεσινό δικαστήριο αφορούσε στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

Ο διαχειριστής της μαρίνας κρίθηκε ουσιαστικά ως ο αποκλειστικός ένοχος για την απώλεια του χρηματικού ποσού.

Ακολουθεί προσεχώς, το Μάρτιο, το επόμενο δικαστήριο για τις αστικές πλέον ευθύνες. Δίκη από όπου η δημοτική Αρχή, όπως ανέφερε στη «Ν.Κ.» ο κ. Κουνενάκης, «ζητά πλέον την οικονομική αποζημίωση του Δήμου. Να επιστραφούν δηλαδή τα χρήματα που λείπουν από το διαχειριστή και τα μέλη του τότε Δ.Σ. της μαρίνας».

Σημειώνεται ότι ο διαχειριστής δεν ήταν ο μοναδικός αρχικά κατηγορούμενος. Συγκατηγορούμενοι στο ποινικό δικαστήριο ήταν και οι τότε διοικούντες του φορέα διαχείρισης της μαρίνας. Οι οποίοι όμως απαλλάχθηκαν από το Εφετείο με βούλευμα, με το σκεπτικό πως βασικός υπεύθυνος για το έλλειμμα ήταν ο τότε διαχειριστής και ταμίας.

Του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια