Κρήτη

Ένα καλό "φακέλωμα"

Δεν υπάρχουν μόνο τα κακά ή ύποπτα κατά την άποψη ορισμένων πολιτών "φακελώματα". Υπάρχουν και τα καλώς εννοούμενα "φακελώματα", που γίνονται για πολύ καλό λόγο και προς όφελος της κοινωνίας.

Τέτοια περίπτωση ακριβώς είναι η πιλοτική πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Ηρακλείου - από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα στην κατεύθυνση αυτή - αναφορικά με την πρόληψη και την αγωγή υγείας των μικρών μαθητών. Αγωγή, που όπως διαπιστώνουν στο Δήμο, δεν τηρείται πάντα ακόμα και στα πλέον βασικά και αυτονόητα εν έτει 2013, όπως δηλαδή ο εμβολιασμός των παιδιών...

Το πρόγραμμα που έχει ως σημείο αναφοράς τη δημιουργία κάρτας υγείας μαθητή - κάρτα που θα καταγράφει δηλαδή και θα παρακολουθεί όλη την πορεία και την εξέλιξη της προσωπικής υγείας του κάθε παιδιού - έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο και υλοποιείται από το Κέντρο Κοινοτικής Φροντίδας-Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων περιοχής Κατσαμπά σε συνεργασία με το 13o και 42ο Δημοτικό Σχολείο Κατσαμπά και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Σκοπός του προγράμματος είναι α) η δημιουργία κάρτας υγείας για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αρχικά, αλλά και της δευτεροβάθμιας σε δεύτερο χρόνο, που ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή του Κατσαμπά και της Αγίας Αικατερίνης, και β) η ηλεκτρονική καταγραφή των στοιχείων σε βάση δεδομένων, η οποία θα βρίσκεται στο αρχείο των σχολικών μονάδων.

Εμβολιασμός και πρόληψη

Ήδη, όπως ανέφερε στη "Ν.Κ." η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Δέσποινα Συγγελάκη, έχουν δημιουργηθεί κάρτες υγείας για 50 μαθητές, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές ενημερωτικές-εκπαιδευτικές συναντήσεις με τη συμμετοχή μαθητών και γονιών. Στις συναντήσεις αυτές έχουν γίνει, μεταξύ άλλων, παρουσιάσεις για τη σωστή στάση του σώματος που πρέπει να έχουν τα παιδιά.

Τι εξασφαλίζει όμως το συγκεκριμένο πρόγραμμα; Όπως εξήγησε η κ. Συγγελάκη, «ένα βασικό κομμάτι είναι ο εμβολιασμός. Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, ένας αριθμός μαθητών, από ό,τι διαπιστώνουμε, δεν έχει κάνει το βασικό εμβολιασμό. Δε μιλάμε για ανασφάλιστες μονάχα οικογένειες, αλλά και για άλλες περιπτώσεις, όπου συντρέχει άλλος λόγος, δηλαδή αμέλεια, παράλειψη κ.τ.λ.».

«Ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι», πρόσθεσε η κ. Συγγελάκη», είναι η πρόληψη. Με τη συστηματική παρακολούθηση μπορούμε να εντοπίσουμε κάποια προβλήματα υγείας, που υπάρχουν ή που φαίνεται ότι θα εκδηλωθούν στα παιδιά και που ίσως διαφεύγουν από τους γονείς.

Λόγου χάρη, μεταξύ των 50 μικρών παιδιών στον Κατσαμπά, τα οποία παρακολουθούμε, εντοπίσαμε, κατά την εξέτασή τους από εργοθεραπευτές, δύο παιδιά με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, που δεν είχαν γίνει αντιληπτά από τους γονείς. Εκεί πάνω λοιπόν δουλεύουμε, στο κομμάτι της πρόληψης, ώστε να διαπιστώσουμε τα προβλήματα έγκαιρα και να ενημερώσουμε τους γονείς. Διότι και να θέλουν, πολλοί γονείς, όταν δουλεύουν, πιέζονται, δεν μπορούν πάντα να τα "ψειρίζουν" και να τα ψάχνουν όλα σε ό,τι αφορά την υγεία των παιδιών»...

Ενημέρωση γονιών και εκπαιδευτικών

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

- Την ενημέρωση των γονέων για τη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Κοινοτικής Φροντίδας.

- Τη δημιουργία κάρτας υγείας μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο την καταγραφή της εμβολιαστικής κατάστασης των μαθητών, την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και γενικότερα τη διερεύνηση των αναγκών τους προκειμένου να σχεδιαστούν περαιτέρω προγράμματα προληπτικά, εκπαιδευτικά, ψυχοκοινωνικής στήριξης, κ.λπ.

- Την ενημέρωση με οπτικοακουστικό υλικό και τον έλεγχο των μαθητών για τη σωστή στάση σώματος.

- Την ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τη λειτουργία του Τμήματος Εργοθεραπείας και διανομή έντυπου υλικού για το πότε ένα παιδί χρήζει εργοθεραπευτικής παρέμβασης.

Του Μπάμπη Σαββίδη

Σχόλια