default-image

Παγίδες κινδύνου για μαθητές δημοτικού

Κρήτη
Παγίδες κινδύνου για μαθητές δημοτικού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Παγίδες" για δεκάδες μαθητές κρύβει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου. Αμίαντος στα πλαστικά πατώματα, σαπισμένοι σωλήνες και χαλασμένοι ηλεκτρολογικοί πίνακες είναι μόνο μερικά από τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο, με τους γονείς να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου προς κάθε αρμόδιο, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως η τελευταία ουσιαστική επισκευή στο κτήριο έγινε πριν από 30 χρόνια!

Στο πλευρό του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να κάνει καθετί δυνατό περνάει από το χέρι της, είναι η δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδος. Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπία του συλλόγου με τον Ζαχαρία Καλογεράκη παραδόθηκε στο δήμαρχο πλήρης τεχνική μελέτη για την επισκευή των δύο κτηρίων του σχολείου, συνολικού ύψους 400.000 ευρώ, προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Καλογεράκης ευχαρίστησε το Σύλλογο για την προσπάθειά του αυτή και επισήμανε ότι η μελέτη θα τεθεί σε άμεση προτεραιότητα μαζί με τη μελέτη της κατασκευής του Ειδικού Σχολείου, μόλις ανοίξει οποιαδήποτε πρόσκληση στο ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα έδωσε εντολή στον αντιδήμαρχο να μεριμνήσει ούτως ώστε να γίνουν παρεμβάσεις, όπου είναι εφικτό, από τα συνεργεία του Δήμου. Τόνισε δε ότι τα προβλήματα αυτά έχουν συσσωρευτεί εδώ και 20 χρόνια και δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να γίνει άμεσα η πλήρης αποκατάσταση των φθορών, λόγω των περικοπών της συγκεκριμένης χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος προς τα σχολεία κατά 75%.

Αναλυτικά τα προβλήματα

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, «το σχολείο αποτελείται από δύο κτήρια. Το πρώτο, παλαιότερο, χτίστηκε το 1949. Το δεύτερο είναι ένα διώροφο κτήριο, το οποίο χτίστηκε το 1977.  Στο παλιό διδακτήριο οι αλλαγές που έγιναν στην υποδομή του από τότε που ανεγέρθηκε ήταν η αντικατάσταση της κεραμοσκεπής, όπως και των ξύλινων κουφωμάτων. Στο νεότερο κτήριο, από την ανέγερσή του έως σήμερα, δεν έχει γίνει, πέραν των εσωτερικών διαμορφώσεων, καμία συντήρηση ή επισκευή τα τελευταία 30 χρόνια...

Και στα δύο κτήρια δεν υπάρχουν αντιηλεκτροπληξιακές ασφάλειες στους ηλεκτρολογικούς πίνακες. Αυτό σημαίνει πρακτικά άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια των μαθητών και των δασκάλων. Ακόμη, λόγω των εσωτερικών διαρρυθμίσεων που έγιναν, σε ορισμένες αίθουσες διδασκαλίας, προκειμένου να ανάψουν τα φώτα, πρέπει αυτό να γίνει από τη γειτονική αίθουσα, όπου είναι οι διακόπτες. Επιπλέον, όλα τα φωτιστικά σώματα έχουν δεθεί με σύρμα, διότι κατά καιρούς, λόγω της παλαιότητας, σπάζουν και πέφτουν στο δάπεδο.

Στις τουαλέτες, λόγω της παλαιότητας των υδραυλικών εγκαταστάσεων, οι οποίες αποτελούνται από σιδεροσωλήνες και έχουν σκουριάσει, έχουν γίνει εξωτερικές παρακάμψεις των υδραυλικών γραμμών προκειμένου να αποκατασταθούν διαρροές, είτε έχουν σπάσει τα πλακίδια και έχει γίνει τοπική αποκατάσταση. Επίσης, τα σιφόνια στα δάπεδα δε λειτουργούν και αναδίδονται οι οσμές της αποχέτευσης εντός των τουαλετών. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την υγεία μαθητών και δασκάλων από μολύνσεις είναι υπαρκτοί και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Στα δάπεδα του νεότερου κτηρίου έχουν τοποθετηθεί πλαστικά πλακίδια, τα οποία έχουν φθαρεί σε μεγάλη έκταση, και υπάρχει ο κίνδυνος των τραυματισμών των παιδιών στην περίπτωση που πέσουν (πράγμα που συμβαίνει συχνά). Το σημαντικότερο πρόβλημα που υπάρχει με το συγκεκριμένο υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί είναι ότι στα συστατικά του περιλαμβάνει την καρκινογόνο ουσία του αμίαντου. Επίσης, στη νοτιοδυτική πλευρά του νεότερου κτηρίου υπάρχει ένας τοίχος από υαλότουβλα, στον οποίο από τη φθορά του χρόνου αποκολλώνται τα υαλότουβλα και πέφτουν στο δάπεδο. Για την αποφυγή τραυματισμών, έχει τοποθετηθεί στο εσωτερικό του κτηρίου πλαίσιο με δίκτυ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News