Κρήτη

Ζητείται λύση για τις 350 καθαρίστριες στις εφορίες

Στο εργασιακό καθεστώς των 350 καθαριστριών που εργάζονται στις εφορίες, με 4ωρη απασχόληση και οι συμβάσεις τους  ανανεώνονται κάθε μήνα, αναφέρεται σε παρέμβασή του ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα και ζητά να συνεχίσουν να εργάζονται και υπό νέο καθεστώς.

      
Εδώ και χρόνια είναι σε ισχύ συμβάσεις καθαριότητας περίπου 350 καθαριστριών που εργάζονται στις εφορίες όλης της χώρας με 4ωρη απασχόληση και οι συμβάσεις αυτές  ανανεώνονται κάθε μήνα από το υπουργείο Οικονομικών. Από 1/1/2013 το Υπουργείο δεν ανανέωσε ούτε αυτές τις συμβάσεις (με 460 ευρώ μεικτά και καθαρά 325 ευρώ, χωρίς επιδόματα, άδειες κ.λπ.).


Οι καθαρίστριες αυτές, στη μεγάλη τους πλειοψηφία γυναίκες μεγάλης ηλικίας και με αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις- εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες. Εδώ και χρόνια βρίσκονται σε ομηρία και υπό καθεστώς συνεχούς ανασφάλειας, καθώς αναγκάζονται να υπογράφουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης, οι οποίες έχουν εξαιρετικά περιορισμένη χρονική διάρκεια πολλές από τις οποίες αυτές μόλις ένα μήνα.

Στο περιεχόμενό τους αναφέρεται ρητά ότι οι εργαζόμενες δεν δικαιούνται κανονική άδεια, γονική άδεια καθώς επίσης και δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα).

Όπως αναφέρει ο κ. Λ. Αυγενάκης: «οι καθαρίστριες που εργάζονται στις εφορίες με τις εν λόγω συμβάσεις, έχουν περιέλθει σε απόγνωση από την συνεχιζόμενη εργασιακή τους ομηρία και αποτελεί θέμα επιβίωσης να συνεχίσουν να εργάζονται» και ζητά να συνεχίσουν να εργάζονται και υπό νέο και σταθερό καθεστώς.

Σχόλια