default-image

Απάντηση Ν.Τόσκα στην παύση των καθηκόντων της

Κρήτη
Απάντηση Ν.Τόσκα στην παύση των καθηκόντων της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις θέσεις της μετά την απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου να την παύσει από τα καθήκοντά της δίνει η διευθύντρια της Δερματολογικής Κλινικής Ανδρονίκη Τόσκα με γραπτή της δήλωση.

Σε αυτήν αναφέρει:

«Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο θέλω να διαψεύσω τους ισχυρισμούς συγκεκριμένων προσώπων, οι οποίοι προσπαθούν τους τελευταίους μήνες, χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα, να σπιλώσουν την επαγγελματική μου υπόσταση και σταδιοδρομία, με αποκορύφωμα την εντελώς αδικαιολόγητη, κατ' εμέ, απόφαση του Διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου να με παύσει από τα καθήκοντα της Διευθύντριας της Δερματολογικής Κλινικής - απόφαση που τεχνηέντως έλαβε διαστάσεις στον Τύπο.

Η αλήθεια είναι ότι τα μόνα "όπλα" που είχε ο διοικητής για αυτή την απόφαση ήταν οι μαρτυρίες "στενών" μου συνεργατών, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες έχουν ξεκινήσει μια πολεμική εναντίον μου, με σκοπό να με εκπαραθυρώσουν και να αναλάβουν οι ίδιοι την Κλινική, που με προσωπικό μόχθο και αγώνα έστησα για το Νοσοκομείο και τους κατοίκους της Κρήτης.

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς ότι τον τελευταίο καιρό υφίσταμαι μια πρωτοφανή επαγγελματική δίωξη, η οποία "στηρίζεται" όχι σε πραγματικά περιστατικά, κατηγορίες ή έστω υπόνοιες ασθενών, αλλά στα… παράπονα μιας "χούφτας" ανθρώπων, που προφανώς δεν μπορούν ή δεν θέλουν πλέον να συμβαδίσουν με τους απαιτητικούς ρυθμούς της Κλινικής.

Μαρτυρίες λίγων, λοιπόν, απέναντι στην πραγματικότητα της ίασης πολλών, καθώς στα χέρια μου τυγχάνει να έχω δεκάδες ευχαριστήριες επιστολές από ανθρώπους της Κρήτης που μπήκαν στην Κλινική και έγιναν καλά, επιστολές ακόμα και από αυτούς που η παραπάνω χούφτα ανθρώπων παρουσιάζει ότι στην περίπτωσή τους δεν εκτέλεσα σωστά τα καθήκοντά μου.

Έχω βρεθεί στο στόχαστρο μιας αναπάντεχης και εξωφρενικής πολεμικής εναντίον μου από τους στενούς μου συνεργάτες, ανθρώπους που έχω βοηθήσει ανιδιοτελώς με κάθε τρόπο, τόσο για την κλινική όσο και για την επιστημονική τους εξέλιξη. Ενώ ουδέποτε προσήλθε κανείς τους να διαμαρτυρηθεί για οτιδήποτε στο γραφείο μου, το οποίο ήταν ανοικτό για όλους, οργανώθηκε σταδιακά μία "ανταρσία", άνευ ερείσματος και προηγουμένου.

Σε αυτή την υπόθεση ενέπλεξαν σεβαστά πρόσωπα της ακαδημαϊκής κοινότητας, τα οποία προφανώς - το μόνο που μπορώ και θέλω να πιστέψω -  παραπλανήθηκαν, με ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον μου για αυταρχισμό, σκληρότητα και κακή συμπεριφορά σε συγγενείς ασθενών (!).

Με πραγματικά αισθήματα ιδιαίτερης έκπληξης, πληροφορήθηκα το περιεχόμενο του δημοσιεύματος της ιστοσελίδας CretaLive.gr (19.2.2013), με το οποίο θίγεται η υπηρεσιακή, κοινωνική και ηθική υπόστασή μου ως ακαδημαϊκού δασκάλου, ως ιατρού και ως διευθύντριας επί 23 έτη της Δερματολογικής Κλινικής του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Κρήτης. Η έκπληξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το ζήτημα εκκρεμεί ακόμα ενώπιον της Δικαιοσύνης. Μάλιστα, ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Νίκος Κοκκίνης, έχει ήδη ανακαλέσει την προηγούμενη απόφασή του (η οποία ήταν παράνομη και καταχρηστική), επαναφέροντάς με κανονικά στα καθήκοντά μου ως Διευθύντρια της Δερματολογικής-Αφροδισιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης.

Εδώ και 23 χρόνια έχω δημιουργήσει από το μηδέν τη Δερματολογική-Αφροδισιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης, η οποία έχει καθιερωθεί ως μία από τις καλύτερες κλινικές του είδους της πανελληνίως, ενώ χαίρει διεθνούς εκτίμησης και διάκρισης.  

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν νοσηλευτεί και ιαθεί χιλιάδες ασθενείς όχι μόνο από την Κρήτη, αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι εκφράζουν μόνο ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες. Χιλιάδες ασθενείς έχουν εξεταστεί και εξυπηρετηθεί από τα εξωτερικά ιατρεία και τις ειδικές μονάδες της κλινικής μας, καθώς και από το τμήμα επειγόντων περιστατικών. Το Δερματολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει παράγει τεράστιο επιστημονικό έργο, το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς με τιμητικές προσκλήσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, διαλέξεις και ομιλίες. Όλα αυτά βέβαια έχουν επιτευχθεί με ιδιαίτερο κόπο και προσωπική προσπάθεια, καθώς το προσωπικό της κλινικής είναι περιορισμένο. Ωστόσο, ο κρητικός λαός μας έχει τιμήσει με ευρεία εκτίμηση και σεβασμό. Επιπλέον, με δική μου πρωτοβουλία, ιδρύθηκε η Πανελλήνια Εταιρεία Ερευνητικής Δερματολογίας, που είναι μοναδική στο είδος της. Έχουν διοργανωθεί από την κλινική μας τέσσερα συνέδρια ερευνητικής δερματολογίας, τα οποία χαίρουν διεθνούς επιστημονικής αναγνώρισης. Πέραν τούτου, το Σεπτέμβριο του 2012 βραβεύτηκα για τη συνολική μου ιατρική και κοινωνική προσφορά στην Κρήτη.

Από την άσκηση της ιατρικής, ουδέποτε στόχευσα ή πέτυχα το προσωπικό μου κέρδος, αντιθέτως έδωσα ένα μεγάλο τμήμα της ζωής μου για τη συγκέντρωση ιδιωτικών πόρων, με στόχο τη χρηματοδότηση της έρευνας και της προόδου της δερματολογίας στην Κρήτη.

Παραμένω έκπληκτη και βαθύτατα προσβεβλημένη, μετά από τα πρόσφατα γεγονότα, που προκάλεσαν γιατροί και συνεργάτες μου, καθώς και ο ίδιος ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ, τα οποία έχουν διαταράξει σοβαρότατα την εύρυθμη λειτουργία της Δερματολογικής Κλινικής. Δεδομένου ότι οι κατηγορίες που μου προσάπτονται είναι εντελώς ανυπόστατες, δε μου μένει παρά να υποπτευθώ ότι πρόκειται για κάποιου είδους πλεκτάνη, πιθανά πολιτικά υποκινούμενη. Επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου.

Νίκη Τόσκα, καθηγήτρια Δερματολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News