Κρήτη

Καταγγέλλουν το Δήμο Χερσονήσου για νέο χαράτσι

Οι Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον στο Δήμο Χερσονήσου καταγγέλλουν τη δημοτική Αρχή για το «νέο χαράτσι» που, όπως λένε, επιβάλλει και αφορά στην ένταξη των ακινήτων τους στο σχέδιο πόλης.

«Μαζί με τα κάθε λογής χαράτσια, τα μπιλιετάκια της εφορίας, τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και στα δεκάδες είδη πρώτης ανάγκης, τις επαναλαμβανόμενες μειώσεις μισθών και συντάξεων και την καταστροφή των μικρομεσαίων επαγγελματιών από τη χωρίς τέλος ύφεση που νεκρώνει την αγορά, οι κάτοικοι του οικισμού Γουρνών παρέλαβαν από το Δήμο Χερσονήσου ένα νέο χαράτσι», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Πρόκειται για την εισφορά που όπως ισχυρίζεται ο Δήμος τους «αντιστοιχεί» από την - υπό μελέτη - πράξη εφαρμογής για την ένταξη των ακινήτων τους στο σχέδιο πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Χερσονήσου με την με αριθμό 28407/11-10-2012 ενεργοποιεί παλαιότερη απόφαση του Δ.Σ. Γουβών (371/6-12-10), στο σκεπτικό της οποίας τίθεται σε εφαρμογή το άρθρο 21 του Ν. 2508/97 για την είσπραξη του 10% της προεκτιμημένης εισφοράς σε χρήμα που προκύπτει από την πράξη εφαρμογής προκειμένου να χρηματοδοτηθεί συμπληρωματική σύμβαση με τους μελετητές για ποσό 272.981 €.

Όπως τονίζουν οι Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον:

? «Είναι δεδομένο ότι ο χρόνος της προηγούμενης απόφασης του Δ.Σ. Γουβών δεν έχει καμιά σχέση με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες.

? Οι βεβαιωτικοί κατάλογοι που έχουν συνταχθεί και με βάση τους οποίους καλούνται οι κάτοικοι να πληρώσουν την εισφορά σε χρήμα έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις με δεδομένο απ' τη μια πλευρά τα τεράστια ποσά και την οικονομική δυσπραγία από την άλλη.

? Τα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που οφείλουν όπως από το νόμο προβλέπεται. Σύμφωνα με το Ν. 2508/97, η εισφορά σε χρήμα υπολογίζεται στο εμβαδόν της τελικής ιδιοκτησίας, μετά τη ρυμοτόμηση, όπως διαμορφώνεται με την πράξη εφαρμογής και με την τιμή ζώνης του οικοπέδου κατά την κύρωση της πράξης.

? Οι βεβαιωτικοί κατάλογοι, επομένως, είναι ευάλωτοι, στο βαθμό που ο υπολογισμός της προεκτιμώμενης εισφοράς σε χρήμα έγινε με βάση την αρχική οικοπεδική έκταση, πριν τη ρυμοτόμηση.

? Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι η απόφαση του Δ.Σ. Χερσονήσου είναι μη εκτελεστή γιατί δεν αναρτήθηκε στο διαδίκτυο σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 3861/10.

? Προκαλεί προβληματισμό και αγανάκτηση το γεγονός ότι μπροστά στην επέλαση των ισοπεδωτικών μέτρων της κυβέρνησης και την κοινωνική εξαθλίωση, αντί ο Δήμος Χερσονήσου να στέκεται αρωγός στους δημότες του, που καθημερινά δοκιμάζονται, ταυτίζεται με την κυβερνητική λογική, επιβάλλοντας επιπλέον χαράτσια. Κι αυτό τη στιγμή που ελέγχεται, γιατί δεν αξιοποιεί χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό αλλά επιλέγει να φορτώνει τα βάρη στις πλάτες των κατοίκων.

? Επισημαίνουμε ότι, σύμφωνα με το Ν. 3889/10, που αφορά χρηματοδότηση περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, μέσω προγράμματος 6.000.000 €, ο Δήμος είχε τη δυνατότητα να αντλήσει κονδύλια, με σκοπό τη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση εκκρεμών πολεοδομικών μελετών πρώτου και δευτέρου επιπέδου».  

Οι Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλονκαλούν μέσω της ανακοίνωσής τους το δήμαρχο και το Δ.Σ. Χερσονήσου «να ανακαλέσουν την ανωτέρω αναφερόμενη απόφαση. Ας αναλογιστούν ότι στις σημερινές συνθήκες της διευρυνόμενης φτώχειας οι φορείς της αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να αποτελούν άλλο ένα μηχανισμό χαρατσώματος των πολιτών αλλά το στήριγμα και το αποκούμπι τους».

Σχόλια